Sütőtökös pite

2020.12.10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…


Szeretjük a sült tököt, az őszi-téli hónapokban előételként, levesként, köretként, puszedliként, de még borkorcsolyaként is gyakran szerepel a repertoárunkban, a sütőtökös pitétől azonban eleddig valahogy idegenkedtünk. A receptet évekkel ezelőtt kaptuk egy amerikai barátnőnktől, és most végre nekiveselkedtünk.

Örömmel jelentjük: ez a pite brutálisan finom. Sose gondoltuk volna, de tényleg őrületesen jó. Íme a recept, de vigyázat: függőséget okoz!


 
Hozzávalók
A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
 
A töltelékhez:
  • 50 dkg sült tök, a héja nélkül
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 dl tej (a fele lehet narancslé)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 kávéskanál keleti fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, kardamom, fahéj, szerecsendió, ánizs egyenlő arányban)
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • opcionális: mogyorónyi gyömbér, finomra reszelve

 
Elkészítése:

1. A tököt megsütjük, hagyjuk kihűlni. A héját leszedjük, a tiszta tömege legyen 50 dkg.

2. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Egy kicsit elegyítjük, majd jöhet a vaj, egyenesen a hűtőből. Kisebb kockákra vágjuk, és összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezután beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, és határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk a masszából. Bár kissé morzsalékosnak látszik, egy idő után össze fog állni. Ne gyúrjuk túl. Ha kész, formáljunk belőle cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.



3. Amikor a várakozási idő letelt, a tésztát elővesszük a hűtőből, kör alakúra nyújtjuk (nagyjából 2-3 mm vastag lesz), és egy kivajazott, kilisztezett piteformába simítjuk úgy, hogy a falára is jusson. (A tészta átmérője kb. 4 cm-rel kell hogy nagyobb legyen, mint a piteformánk.) Alaposan belenyomkodjuk, majd a szélekről a felesleges tésztát egy éles késsel levágjuk. (Egy kicsit túllóghat, a tészta az elősütés közben kicsit össze fog esni.) Ami megmaradt, összegyúrjuk visszacsomagoljuk a fóliába és betesszük a hűtőbe, még szükség lesz rá.



4. A piteformába simított tésztát villával kissé megszurkáljuk, és 10 percre 180 fokos sütőbe tesszük, hogy elősüljön. Ha kész, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit kihűlni.

5. A megsült, megtisztított sütőtököt villával hanyagul összetörjük, ugyancsak a villával beledolgozzuk finoman a cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, (a gyömbért,) a citrom reszelt héját, majd beleöntjük a tejszínt, és kézi mixerrel pépesíteni kezdjük. Közben adagoljuk hozzá a tejet (narancslevet) is. Híg masszát kapunk.  

6. Ha a masszánk elkészült, beleütjük a két tojást, és habverővel alaposan összekeverjük. Így áll össze a töltelék.



7. A tölteléket a kihűlt tésztára adagoljuk, egészen a pereméig. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és bármilyen alakzatban a massza tetejére rendezzük. (Ez el is maradhat, de mi szeretjük ezeket a kis mintákat a süteményen, és ráharapni is jó.)

8. Ha a műveletet befejeztük, a pitét visszatesszük a sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, amíg a massza meg nem szilárdul. Ez 25-30 percet vesz igénybe. A tetején a tésztaminta világosabbra sül majd, mint a pereme, de ettől csak izgalmasabb lesz.



Megjegyzés:
  • A sütőtök szereti a narancsot, ezért kipróbálhatjuk úgy is, hogy a tej felét narancslére cseréljük a töltelékben. Így a piténk kevésbé lesz édes, viszont szintén nagyon finom.
  • Hagyjuk kihűlni, és csak utána vágjuk fel, úgy könnyebben szeletelhető.
 


Borsmenta-tipp:
előfordulhat, hogy kicsit több a töltelék, mint amennyi belefér a tésztába. Ami megmarad, ahhoz tegyünk egy felszeletelt banánt, engedjük fel 2,5 dl tejjel, és turmixoljuk össze. Nagyon finom reggeli italt kapunk. Ha pedig a tésztából marad, nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra, szúrjuk ki valamilyen formával, a tetejét kenjük meg baracklekvárral vékonyan, és szórjuk meg mandulaforgáccsal. 180 fokos sütőben 15 perc alatt elkészül a finom süti a reggeli kávé mellé.
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap

Eszünk

4 jó érv a crème brûlée mellett

2016.04.07. | Raab Zsuzsanna
Tulajdonképpen egy okunk sincsen a crème brûlée-t nem szeretni. Azaz mégis: túlságosan hamar elfogy. Hamarabb, mint gondolnánk.  
Főzünk

Tököljünk!

2018.10.30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...  
Főzünk

Sütőtökös-almás lepény

2018.10.31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk

Tökös-csokis puszedli

2018.11.01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…  
Tesztelünk

Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013

2020.02.26. | Szabó Edit
Ez a bor igazi egyéniség. Magas cukortartalma ellenére egyáltalán nem tűnik édesnek, és olyan intenzíven mutatja a termőhelyi jelleget, ahogyan csak a száraz borok szokták. Emlékezetes,…
Főzünk

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020.04.02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)