Főzünk

Sütőtökös pite

Sütőtökös pite című cikk borítóképe
2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…

Szeretjük a sült tököt, az őszi-téli hónapokban előételként, levesként, köretként, puszedliként, de még borkorcsolyaként is gyakran szerepel a repertoárunkban, a sütőtökös pitétől azonban eleddig valahogy idegenkedtünk. A receptet évekkel ezelőtt kaptuk egy amerikai barátnőnktől, és most végre nekiveselkedtünk.

Örömmel jelentjük: ez a pite brutálisan finom. Sose gondoltuk volna, de tényleg őrületesen jó. Íme a recept, de vigyázat: függőséget okoz!

Hozzávalók
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:
  • 50 dkg sült tök, a héja nélkül
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 dl tej (a fele lehet narancslé)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 kávéskanál keleti fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, kardamom, fahéj, szerecsendió, ánizs egyenlő arányban)
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • opcionális: mogyorónyi gyömbér, finomra reszelve

Elkészítése:

1. A tököt megsütjük, hagyjuk kihűlni. A héját leszedjük, a tiszta tömege legyen 50 dkg.

2. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Egy kicsit elegyítjük, majd jöhet a vaj, egyenesen a hűtőből. Kisebb kockákra vágjuk, és összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezután beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, és határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk a masszából. Bár kissé morzsalékosnak látszik, egy idő után össze fog állni. Ne gyúrjuk túl. Ha kész, formáljunk belőle cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

3. Amikor a várakozási idő letelt, a tésztát elővesszük a hűtőből, kör alakúra nyújtjuk (nagyjából 2-3 mm vastag lesz), és egy kivajazott, kilisztezett piteformába simítjuk úgy, hogy a falára is jusson. (A tészta átmérője kb. 4 cm-rel kell hogy nagyobb legyen, mint a piteformánk.) Alaposan belenyomkodjuk, majd a szélekről a felesleges tésztát egy éles késsel levágjuk. (Egy kicsit túllóghat, a tészta az elősütés közben kicsit össze fog esni.) Ami megmaradt, összegyúrjuk visszacsomagoljuk a fóliába és betesszük a hűtőbe, még szükség lesz rá.

4. A piteformába simított tésztát villával kissé megszurkáljuk, és 10 percre 180 fokos sütőbe tesszük, hogy elősüljön. Ha kész, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit kihűlni.

5. A megsült, megtisztított sütőtököt villával hanyagul összetörjük, ugyancsak a villával beledolgozzuk finoman a cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, (a gyömbért,) a citrom reszelt héját, majd beleöntjük a tejszínt, és kézi mixerrel pépesíteni kezdjük. Közben adagoljuk hozzá a tejet (narancslevet) is. Híg masszát kapunk.

6. Ha a masszánk elkészült, beleütjük a két tojást, és habverővel alaposan összekeverjük. Így áll össze a töltelék.

7. A tölteléket a kihűlt tésztára adagoljuk, egészen a pereméig. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és bármilyen alakzatban a massza tetejére rendezzük. (Ez el is maradhat, de mi szeretjük ezeket a kis mintákat a süteményen, és ráharapni is jó.)

8. Ha a műveletet befejeztük, a pitét visszatesszük a sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, amíg a massza meg nem szilárdul. Ez 25-30 percet vesz igénybe. A tetején a tésztaminta világosabbra sül majd, mint a pereme, de ettől csak izgalmasabb lesz.

Megjegyzés:

  • A sütőtök szereti a narancsot, ezért kipróbálhatjuk úgy is, hogy a tej felét narancslére cseréljük a töltelékben. Így a piténk kevésbé lesz édes, viszont szintén nagyon finom.
  • Hagyjuk kihűlni, és csak utána vágjuk fel, úgy könnyebben szeletelhető.



Borsmenta-tipp: előfordulhat, hogy kicsit több a töltelék, mint amennyi belefér a tésztába. Ami megmarad, ahhoz tegyünk egy felszeletelt banánt, engedjük fel 2,5 dl tejjel, és turmixoljuk össze. Nagyon finom reggeli italt kapunk. Ha pedig a tésztából marad, nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra, szúrjuk ki valamilyen formával, a tetejét kenjük meg baracklekvárral vékonyan, és szórjuk meg mandulaforgáccsal. 180 fokos sütőben 15 perc alatt elkészül a finom süti a reggeli kávé mellé.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Tesztelünk
Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013 című cikk borítóképe

Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013

2020. 02. 26. | Szabó Edit
Ez a bor igazi egyéniség. Magas cukortartalma ellenére egyáltalán nem tűnik édesnek, és olyan intenzíven mutatja a termőhelyi jelleget, ahogyan csak a száraz borok szokták. Emlékezetes, komoly szamorodni, értő kóstolóknak ajánljuk…
Főzünk
Tökös-csokis puszedli című cikk borítóképe

Tökös-csokis puszedli

2018. 11. 01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...
Főzünk
Tököljünk! című cikk borítóképe

Tököljünk!

2018. 10. 30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...
Eszünk
4 jó érv a crème brûlée mellett című cikk borítóképe

4 jó érv a crème brûlée mellett

2016. 04. 07. | Raab Zsuzsanna
Tulajdonképpen egy okunk sincsen a crème brûlée-t nem szeretni. Azaz mégis: túlságosan hamar elfogy. Hamarabb, mint gondolnánk.