Vissza
Főzünk

Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu

Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu című cikk borítóképe
2024. 11. 07. | Nagyillés János
Ahogyan a törökök, mi is imádjuk a savanyúságokat, a vörös káposztának pedig még a színe is elbűvölő. A télire eltehető savanyított vörös káposzta receptjét mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 43. részében…

A Közel-Keleten és a Balkánon egyaránt savanyúságokkal készülnek a télre – arra az időszakra, amikor nincsenek friss zöldségek. A szó maga a perzsa 'torsi', azaz 'savanyú' szóból ered. Már az oszmán konyha is tucatnyi változatát ismerte. A zöldség télire való eltételének alapjában véve két módja van: az egyik a fermentálás, a másik a savanyítás ecetes, sós, cukros és különféle fűszerekkel ízesített lében. Az utóbbinak is számtalan változata van: Törökországban külön szaküzletek kínálják a savanyúságok szemet gyönyörködtetően változatos fajtáit.



Hozzávalók:
1 kisebb fej vörös káposzta

a savanyítóléhez:
fél liter almaecet
fél liter víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál só

az üvegek tetejére:
fokhagyma
babérlevél
csili, ízlés szerint



Elkészítése:

1.A vörös káposztát vékonyra szeljük, kifőzött dunsztosüvegekbe tömjük, a tetejére babérlevelet és 1-2 gerezd fokhagymát teszünk (ha csípős ízt szeretnénk, akkor egy kis csilit is).

2. A savanyítólé hozzávalóit egy lábosban összekeverjük és felforraljuk.

3.A még forrásban lévő savanyítólevet ráöntjük az üvegekbe halmozott káposztára, majd azonnal lezárjuk, lefordítjuk, és úgy hűtjük ki. Tartósítószer nem kell hozzá.



Megjegyzés: ez a mennyiségű savanyítólé 1,3-1,4 l összűrtartalmú, káposztával megtömött dunsztosüvegre lesz elegendő.

Borsmenta-tipp 1.: a törökök esküsznek a természetes eljárással készült savanyítólé gyógyhatásaira, ezért a levet a turşu elfogyasztása után megisszák. Akinek van hozzá kedve, kipróbálhatja.



Borsmenta-tipp 2.: a savanyítólében voltaképpen szinte bármilyen szilárdabb állagú, savanyítani való zöldség eltehető, beleértve a sárgarépát (reszelve vagy vékonyan felszeletelve) és a céklát is.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu című cikk borítóképe

Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu

2024. 07. 26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 35. rész
A kütür kütür salatalık turşusu a magyar savanyú uborkától némiképp eltérő ízvilágú, de nagyon finom savanyúság. Ennek elkészítését mutatja meg Nagyillés János a Török örömök 35. részében…
Főzünk
Bruschetta, amit mindenki imád című cikk borítóképe

Bruschetta, amit mindenki imád

2024. 07. 16. | Szabó Edit
A bruschetta, az olaszok paradicsomos pirítósa egyszerűen zseniális étel. Elkészíteni könnyű, konyhai jártasságot nem igényel, percek alatt az asztalra tehetjük, és mindenki imádni fogja. Íme a klasszikus recept…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk
Kovászos uborka – a nyár slágere című cikk borítóképe

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023. 07. 28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…
Főzünk
Káposztasaláta című cikk borítóképe

Káposztasaláta

2022. 06. 29. | Klich Zsuzsa
Igaz, hogy reszelni kell, vagy szeletelni, de a káposztasaláta igazi nyári köret. Íme egy megbízható recept…