2024.11.07. | Nagyillés János
Ahogyan a törökök, mi is imádjuk a savanyúságokat, a vörös káposztának pedig még a színe is elbűvölő. A télire eltehető savanyított vörös káposzta receptjét mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 43. részében…
A Közel-Keleten és a Balkánon egyaránt savanyúságokkal készülnek a télre – arra az időszakra, amikor nincsenek friss zöldségek. A szó maga a perzsa 'torsi', azaz 'savanyú' szóból ered. Már az oszmán konyha is tucatnyi változatát ismerte. A zöldség télire való eltételének alapjában véve két módja van: az egyik a fermentálás, a másik a savanyítás ecetes, sós, cukros és különféle fűszerekkel ízesített lében. Az utóbbinak is számtalan változata van: Törökországban külön szaküzletek kínálják a savanyúságok szemet gyönyörködtetően változatos fajtáit.
Hozzávalók:
1 kisebb fej vörös káposzta
a savanyítóléhez:
fél liter almaecet
fél liter víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál só
az üvegek tetejére:
fokhagyma
babérlevél
csili, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A vörös káposztát vékonyra szeljük, kifőzött dunsztosüvegekbe tömjük, a tetejére babérlevelet és 1-2 gerezd fokhagymát teszünk (ha csípős ízt szeretnénk, akkor egy kis csilit is).
2. A savanyítólé hozzávalóit egy lábosban összekeverjük és felforraljuk.
3. A még forrásban lévő savanyítólevet ráöntjük az üvegekbe halmozott káposztára, majd azonnal lezárjuk, lefordítjuk, és úgy hűtjük ki. Tartósítószer nem kell hozzá.
Megjegyzés: ez a mennyiségű savanyítólé 1,3-1,4 l összűrtartalmú, káposztával megtömött dunsztosüvegre lesz elegendő.
Borsmenta-tipp 1.: a törökök esküsznek a természetes eljárással készült savanyítólé gyógyhatásaira, ezért a levet a turşu elfogyasztása után megisszák. Akinek van hozzá kedve, kipróbálhatja.
Borsmenta-tipp 2.: a savanyítólében voltaképpen szinte bármilyen szilárdabb állagú, savanyítani való zöldség eltehető, beleértve a sárgarépát (reszelve vagy vékonyan felszeletelve) és a céklát is.
Fotó:
Nagyillés János