Vissza
Főzünk

Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu

Roppanós savanyú uborka – kütür kütür salatalık turşusu című cikk borítóképe
2024. 07. 26. | Nagyillés János
A kütür kütür salatalık turşusu a magyar savanyú uborkától némiképp eltérő ízvilágú, de nagyon finom savanyúság. Ennek elkészítését mutatja meg Nagyillés János a Török örömök 35. részében…

Hozzánk hasonlóan a törökök is nagyon szeretik a savanyúságot, és számtalan változatban készítik, sőt Törökországban direkt savanyúságra specializálódott üzleteket is találunk. A műfaj helyi neve: turşu.

Ennél az egyszerű receptnél az uborka négy-öt napig áll a lében, és hangsúlyozzuk, hogy tartósítószert nem tartalmaz.

A mennyiségekkel kapcsolatban fontos elmondani, hogy a képen látható nagyobb üveg 935 ml-es. Az alább leírt arányok erre értendők. Mivel én 1 kg uborkát vettem, abból is inkább a kisebbeket, ez az uborkamennyiség a fentin kívül megtöltött még két kisebb, 600 ml-es üveget – ezekben a só és az ecet mennyiségét arányosan csökkentettem.

Hozzávalók (egy 935 ml-es dunsztos üveghez):

  • annyi kisebb kovászolni való uborka, amennyi az üvegbe belefér
  • 4 cl szőlő- vagy másféle gyümölcsecet
  • 1-2 karika kezeletlen héjú citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só



Elkészítése:

1. Az uborkákat tiszta vízben alaposan megmossuk, a héjukat kefével átdörzsöljük, majd egy éles kés hegyével 5-6 helyen mindegyiken kis metszéseket ejtünk. Ezek után elhelyezzük őket az üvegben, jó szorosan, egymás mellett.

2. Az üvegbe tesszük a fokhagymát, a gyümölcsecetet és a sót, majd az uborkák tetején elhelyezzük az egy-két karika kezeletlen héjú citromot.

3. Az üveget feltöltjük forrásban lévő vízzel, lezárjuk, háromszor-négyszer megfordítjuk, hogy a sót és az ecetet eloszlassuk a lében, majd felfordítva tesszük le, hogy a forró víz a dunsztosüveg tetejét is csírátlanítsa.

4. Négy-öt nap múlva fogyasztható.



Borsmenta-tipp: az eredeti recept ugyan szőlőecetet használ, de nyugodtan kipróbálhatjuk más gyümölcsecettel is. Én például almaecettel készítettem, mert az volt itthon, de így is remek lett az eredmény.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024. 07. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…
Főzünk
Bruschetta, amit mindenki imád című cikk borítóképe

Bruschetta, amit mindenki imád

2024. 07. 16. | Szabó Edit
A bruschetta, az olaszok paradicsomos pirítósa egyszerűen zseniális étel. Elkészíteni könnyű, konyhai jártasságot nem igényel, percek alatt az asztalra tehetjük, és mindenki imádni fogja. Íme a klasszikus recept…
Főzünk
Gyömbéres citromfűszörp című cikk borítóképe

Gyömbéres citromfűszörp

2024. 07. 02. | Szabó Edit
A gyömbéres citromfűszörp szódával vagy friss, hideg vízzel hígítva tökéletes frissítő a nagy nyári melegben. Elkészítése egyszerű, semmiféle konyhai jártasságot nem igényel. Érdemes kipróbálni…
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Kovászos uborka – a nyár slágere című cikk borítóképe

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023. 07. 28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…