Vissza
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe
2024. 03. 14. | Nagyillés János
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…

A török konyha – mint több korábbi receptem is mutatja – nagyon kedveli a sárgarépát. Gyakran készítik mezeként, sós változatban – ilyen például a havuç tarator a Török örömök sorozat 10. részében –, de édeskés íze miatt desszertek is készülhetnek belőle. Nagy kedvenc nálunk a jól variálható sárgarépás pite, szinte minden héten megsütöm, mert elkészíteni is egyszerű, de most egy másik receptet hozok, a sárgarépagolyót, ami sárgaréparoládként is készíthető attól függően, hogy mennyi időnk van a formázásra.

A tálaláshoz használt képen látható csésze kedves barátom, Cengiz édesanyjának, Necla hanımnak az ajándéka. A csésze (fıncan) alja (fıncan tabağı) úgy van kialakítva, hogy a forró, habos török kávé mellé még néhány csemege is odaférjen, így kávézás közben nem kell külön kéz a csészének és a süteménynek.

Hozzávalók:

  • 1 kg reszelt sárgarépa
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 15 dkg darált keksz (nagyobb áruházakban kapható)
  • bő fél pohár dió késsel aprítva
  • 1 teáskanál fahéj
  • kókuszreszelék

Elkészítése:

1. Nagy lyukú reszelőn lereszelünk egy kiló sárgarépát. Elég nagy serpenyőbe vagy teflonbevonatú lábosba tesszük, és folyamatosan mozgatva közepesnél magasabb fokozaton melegíteni kezdjük.

2. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd továbbra is kevergetve összepároljuk a saját levében. Ez 10-15 percet vesz igénybe: nem kell szétfőzni, akkor jó, ha a répadarabkák közepe még kicsit roppan.

3. Amikor kész, hozzáadjuk a diót, a fahéjat és a darált kekszet. Az egészet összekeverjük és 1-2 percig együtt melegítjük, majd levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.

4. A langyos keverékből kicsit megnedvesített kézzel kisebb diónyi gombócokat formázunk, és egy kis tálban kókuszreszelékbe forgatjuk.

Borsmenta-tipp: ha nincs időnk a golyókészítéssel bajlódni, formázzunk a masszából vastagabb „hurkákat”. Egy nagyobb darab folpackra hintsünk kókuszreszeléket, csomagoljuk bele a megformázott masszát, majd tegyük hűtőbe.

Megdermesztve remekül szeletelhető.

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Ayva tatlısı – birsdesszert című cikk borítóképe

Ayva tatlısı – birsdesszert

2023. 12. 28. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 5. rész
A birsalma mámorító illata betölti a konyhát, amikor ez a csodálatos desszert készül. És hogy mi a titka? Nagyillés János elmeséli…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…
Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…
Beszélgetünk
A török konyha professzora című cikk borítóképe

A török konyha professzora

2023. 11. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Nagyillés Jánossal
Nagyillés János a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékének docense, és nem mellesleg a török konyha szerelmese. Receptjeit hamarosan folytatásokban közli a Borsmenta, de előbb ismerkedjünk meg vele!