Savós kenyér házilag
Ez a csúcsfinom kenyér tulajdonképen tévedésből született.
Elkészítettem a házi joghurtomat – a receptje itt található – és a lecsepegtetése után ott volt ez az átlátszó, kissé zavaros lé, a tejsavó. Azt hittem ez az író, de utánanéztem, és nem! Az író a tejfel köpülésekor, a vaj kiválása után maradó savanyú folyadék.
Mivel szeretek a konyhában mindent felhasználni, gyorsan rákerestem, hogyan hasznosíthatnám. Kiderült, hogy rengetegféle írós kenyér létezik, és arra gondoltam, hogy ezek alapján megpróbálhatnám a tejsavós változatot. Tökéletes lett, isteni fonom, ezért mindenkit arra biztatok, hogy bátran vágjon bele!
Hozzávalók:
- 3 dl tejsavó (ha kevesebb a savó, ki lehet pótolni joghurttal: 2 dl savó, 1 dl joghurt)
- 35 dkg liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és finomliszt). Ha alacsony a liszt sikértartalma, 1-2 teáskanál sikért is teszek hozzá)
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
1. A négy hozzávalót villával összeforgatom, majd óvatos mozdulatokkal cipót készítek belőle. Nem kell nagyon gyúrni, ragacsos lesz. Lisztes kézzel kikerekítem.
2. Egy kerek jénait (vagy más sütőformát) kikenek olajjal és fátyolvékonyan belisztezem.
3. Beleteszem a cipót, picit bevagdosom a tetejét.
4. Előmelegített sütőben, 200 fokon, lefedve 30 percet, fedő nélkül még 20 percet sütöm.
Borsmenta tipp: bátran kísérletezhetünk más lisztekkel, más arányokkal, sőt akár mehet a tésztába 1-2 teáskanál lenmag vagy diódarabok is! Válasszunk mindig jó minőségű lisztet, megéri! Favoritom a Garatmalom Királylisztje: magyar nemesítés, hazai földben termett és itthon dolgozzák fel. Magas a sikértartalma, ehhez nem szükséges plusz sikér! A fehérjetartalma is magas, ráadásul az aminosav-összetétele is kedvező.