Vissza
Főzünk

Savós kenyér házilag

2025. 08. 01. | Klich Zsuzsa
A házilag készített joghurt melléktermékeként visszamaradt savó felhasználásával mennyei kenyeret süthetünk. Íme a recept…

Ez a csúcsfinom kenyér tulajdonképen tévedésből született.

Elkészítettem a házi joghurtomat – a receptje itt található – és a lecsepegtetése után ott volt ez az átlátszó, kissé zavaros lé, a tejsavó. Azt hittem ez az író, de utánanéztem, és nem! Az író a tejfel köpülésekor, a vaj kiválása után maradó savanyú folyadék.

Mivel szeretek a konyhában mindent felhasználni, gyorsan rákerestem, hogyan hasznosíthatnám. Kiderült, hogy rengetegféle írós kenyér létezik, és arra gondoltam, hogy ezek alapján megpróbálhatnám a tejsavós változatot. Tökéletes lett, isteni fonom, ezért mindenkit arra biztatok, hogy bátran vágjon bele!

Hozzávalók:

- 3 dl tejsavó (ha kevesebb a savó, ki lehet pótolni joghurttal: 2 dl savó, 1 dl joghurt)

- 35 dkg liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és finomliszt). Ha alacsony a liszt sikértartalma, 1-2 teáskanál sikért is teszek hozzá)

- 1 csapott teáskanál só

- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése:

1. A négy hozzávalót villával összeforgatom, majd óvatos mozdulatokkal cipót készítek belőle. Nem kell nagyon gyúrni, ragacsos lesz. Lisztes kézzel kikerekítem.

2. Egy kerek jénait (vagy más sütőformát) kikenek olajjal és fátyolvékonyan belisztezem.

3. Beleteszem a cipót, picit bevagdosom a tetejét.

4. Előmelegített sütőben, 200 fokon, lefedve 30 percet, fedő nélkül még 20 percet sütöm.

Borsmenta tipp: bátran kísérletezhetünk más lisztekkel, más arányokkal, sőt akár mehet a tésztába 1-2 teáskanál lenmag vagy diódarabok is! Válasszunk mindig jó minőségű lisztet, megéri! Favoritom a Garatmalom Királylisztje: magyar nemesítés, hazai földben termett és itthon dolgozzák fel. Magas a sikértartalma, ehhez nem szükséges plusz sikér! A fehérjetartalma is magas, ráadásul az aminosav-összetétele is kedvező.

Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk
Joghurt házilag című cikk borítóképe

Joghurt házilag

2025. 07. 20. | Klich Zsuzsa
Ha valaki szereti a joghurtot, viszont nem vásárolja szívesen, mert műanyag edényekben kapható, annak mutatunk két remek házi módszert…
Főzünk
Szendvicskenyér című cikk borítóképe

Szendvicskenyér

2025. 06. 05. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 70. rész
Ha piknikezni mentek, grillezni készültök, vagy egyszerűen csak vendégeket vártok, jusson eszetekbe ez az ínycsiklandó szendvicskenyér, amit Nagyillés János tálal a Török örömök sorozat 70. részében. Mutatós és nagyon finom…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
8 megbízható kenyér-, kifli- és kalácsrecept című cikk borítóképe

8 megbízható kenyér-, kifli- és kalácsrecept

2020. 06. 11. | Szabó Edit
A vírus (reméljük, nem csak átmenetileg) visszavonulót fújt, de a tavaszi karanténidőkben kialakult szokások egyike-másika biztosan velünk marad. Rákaptunk például a sütésre. Íme 8 megbízható kenyér-, kifli- és kalácsrecept, ha netán újra sütni támad kedvünk…
Főzünk
Pofonegyszerű házi kenyér című cikk borítóképe

Pofonegyszerű házi kenyér

2019. 10. 16. | Szabó Edit
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pillanatok alatt összeállítható, nem kell dagasztani, és nagyon-nagyon finom…