Vissza
Főzünk

Mesés máktorta liszt nélkül

Mesés máktorta liszt nélkül című cikk borítóképe
2023. 03. 30. | Szabó Edit
Különleges, egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlan. Ennek a lisztmentes máktortának bérelt helye lesz a családi ünnepeken!

Mióta egy régi szakácskönyvben rábukkantam erre a receptre, nálunk nincs ünnep máktorta nélkül. Nemrég egy nemzetközi társaságban ültünk születésnapot, és ezzel az édességgel kedveskedtem az ünnepeltnek. Hihetetlen sikere volt, az indiai, a japán, a kínai, az amerikai, a német, az angol, a finn és a görög vendégek mind sorba álltak repetáért, és a torta percek alatt elfogyott.

Én időnként készítek hozzá egy édes, gyümölcsös öntetet, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét, és a délutáni kávé mellé éppúgy illik, mint a vacsoraasztalra.

Hozzávalók:

  • 7 tojás – szétválasztva
  • 18 dkg barna cukor (lehet fehér is, abból kevesebb is elég)
  • 1-2 zacskó vaníliás cukor – attól függ, mennyire szeretjük az édes ízeket
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 citrom vagy lime reszelt héja
  • 1 csipet só
  • mogyorónyi reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 1 evőkanál porcukor, mentalevelek, idénygyümölcsök a díszítéshez

Az öntethez:

  • Egy marék szamóca, málna, meggy, áfonya, ribizli, fekete ribizli vagy bármilyen édes idénygyümölcs – legalább kétféle
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 narancs leve


Elkészítése:

1. Vajjal gondosan kikenünk egy tortaformát, és a légkeveréses sütőt beállítjuk 180 fokra. (Ha alsó-felső sütéssel dolgozunk, legyen 190 fokos a sütőnk.)

2.A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mákot és a forma kikenése után megmaradt puha vajat, és az egészet krémes masszává dolgozzuk. (Nem biztos, hogy a barna cukor elolvad, de ne aggódjunk, a sütés megoldja ezt a problémát, és a kész torta nem fog ropogni a fogunk alatt.) Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat és – ha teszünk bele – a mogyorónyi reszelt gyömbért is.

3.A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához adjuk. Finom mozdulatokkal elegyítsük, hogy a hab ne törjön teljesen össze.

4.A masszát a kikent tortaformába simítjuk, sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e, és ha a tészta már nem ragad a tűre, kivehetjük a sütőből.

5.Hagyjuk a formában kihűlni – egy kicsit össze fog esni –, könnyebb vele utána dolgozni.

Az öntet elkészítése:

Amíg a torta sül, elkészítjük az öntetet. Másfél deci vizet felforralunk, hozzákeverjük a mézet, majd az édes masszába tesszük a felkockázott idénygyümölcsöket. Nagyjából egy-két percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha nem elég édes, cukorral, vaníliás cukorral még édesíthetjük, de nem kell, hogy nagyon geil legyen. Az a jó, ha a narancs savasságából is érzünk egy picit az ízben.

Tálalás:

A tortát kivesszük a formából, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és az öntettel tálaljuk – de anélkül is tökéletes. Díszíteni nem szükséges, de ha szeretnénk, használjunk hozzá idénygyümölcsöket és mentalevelet, nagyon jól áll neki.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Mákos-málnás sajttorta című cikk borítóképe

Mákos-málnás sajttorta

2022. 02. 02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!
Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Főzünk
Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe

Sajttorta mascarponéval

2021. 03. 01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
Főzünk
Mákos guba című cikk borítóképe

Mákos guba

2021. 01. 02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Főzünk
Mákos pogácsa című cikk borítóképe

Mákos pogácsa

2018. 10. 23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…