Vissza

Mesés máktorta liszt nélkül

2023.03.30. | Szabó Edit
Különleges, egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlan. Ennek a lisztmentes máktortának bérelt helye lesz a családi ünnepeken!


Mióta egy régi szakácskönyvben rábukkantam erre a receptre, nálunk nincs ünnep máktorta nélkül. Nemrég egy nemzetközi társaságban ültünk születésnapot, és ezzel az édességgel kedveskedtem az ünnepeltnek. Hihetetlen sikere volt, az indiai, a japán, a kínai, az amerikai, a német, az angol, a finn és a görög vendégek mind sorba álltak repetáért, és a torta percek alatt elfogyott.

Én időnként készítek hozzá egy édes, gyümölcsös öntetet, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét, és a délutáni kávé mellé éppúgy illik, mint a vacsoraasztalra.

Mesés máktorta liszt nélkül - borsmanta.hu
 
Hozzávalók:
  • 7 tojás – szétválasztva
  • 18 dkg barna cukor (lehet fehér is, abból kevesebb is elég)
  • 1-2 zacskó vaníliás cukor – attól függ, mennyire szeretjük az édes ízeket
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 citrom vagy lime reszelt héja
  • 1 csipet só
  • mogyorónyi reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 1 evőkanál porcukor, mentalevelek, idénygyümölcsök a díszítéshez
Mesés máktorta liszt nélkül - borsmanta.hu
 
Az öntethez:
  • Egy marék szamóca, málna, meggy, áfonya, ribizli, fekete ribizli vagy bármilyen édes idénygyümölcs – legalább kétféle
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 narancs leve
Mesés máktorta liszt nélkül - borsmanta.hu

Elkészítése:


1. Vajjal gondosan kikenünk egy tortaformát, és a légkeveréses sütőt beállítjuk 180 fokra. (Ha alsó-felső sütéssel dolgozunk, legyen 190 fokos a sütőnk.)

2. A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mákot és a forma kikenése után megmaradt puha vajat, és az egészet krémes masszává dolgozzuk. (Nem biztos, hogy a barna cukor elolvad, de ne aggódjunk, a sütés megoldja ezt a problémát, és a kész torta nem fog ropogni a fogunk alatt.) Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat és – ha teszünk bele – a mogyorónyi reszelt gyömbért is.

3. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához adjuk. Finom mozdulatokkal elegyítsük, hogy a hab ne törjön teljesen össze.

Mesés máktorta liszt nélkül - borsmanta.hu

4. A masszát a kikent tortaformába simítjuk, sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e, és ha a tészta már nem ragad a tűre, kivehetjük a sütőből.

5. Hagyjuk a formában kihűlni – egy kicsit össze fog esni –, könnyebb vele utána dolgozni.


Az öntet elkészítése:

Amíg a torta sül, elkészítjük az öntetet. Másfél deci vizet felforralunk, hozzákeverjük a mézet, majd az édes masszába tesszük a felkockázott idénygyümölcsöket. Nagyjából egy-két percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha nem elég édes, cukorral, vaníliás cukorral még édesíthetjük, de nem kell, hogy nagyon geil legyen. Az a jó, ha a narancs savasságából is érzünk egy picit az ízben.

Mesés máktorta liszt nélkül - borsmanta.hu

Tálalás:

A tortát kivesszük a formából, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és az öntettel tálaljuk – de anélkül is tökéletes. Díszíteni nem szükséges, de ha szeretnénk, használjunk hozzá idénygyümölcsöket és mentalevelet, nagyon jól áll neki.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Mákos pogácsa

2018.10.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…  
Főzünk

Világbajnok mákos pite

2019.11.29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell! &…
Főzünk

Mákos guba

2021.01.02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…
Főzünk

Sajttorta mascarponéval

2021.03.01. | Szabó Edit
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…  
Főzünk

Csokitorta liszt nélkül

2021.05.26. | Szabó Edit
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…  
Főzünk

Mákos-málnás sajttorta

2022.02.02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)