Főzünk

Szőlőkrém – pepeçura

Szőlőkrém – pepeçura című cikk borítóképe
2025. 10. 02. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 83. részében egy könnyen elkészíthető őszi desszert, a szőlőkrém receptjét osztja meg velünk Nagyillés János…

Ez a szőlőkrém az ősz illatát hozza, csakis olyankor tehetjük az asztalra, amikor érik az illatos otelló szőlő. A pepeçura (ejtsd: pepecsura) Fekete-tenger környéki specialitás, nevének eredete nem teljesen tisztázott, valamelyik kaukázusi nyelvből származtatják. A lényeg viszont az, hogy elkészítése semmilyen konyhai jártasságot nem igényel, gyors, egyszerű és nagyon finom szezonális desszert.


Hozzávalók:
- 1 kg illatos fekete szőlő (otelló típusú)
- fél török teáspohár (60 ml) keményítő
- fél török teáspohár (60 ml) kukoricaliszt
- bő vizespohár cukor (ha nagyon édes a szőlő, kevesebb is elég)
- víz (amennyi a szőlőt ellepi)
a tetejére zúzott dióféle vagy pisztácia


Elkészítése:
1. A fürtökről lecsipkedjük a szemeket, ügyelünk, hogy hibás bogyók ne kerüljenek az edénybe.
2. A gyümölcsöt megmossuk, majd annyi vízzel engedjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és közepes tűzön addig főzzük, míg a szemek szét nem esnek.
3. Ekkor leszűrjük, és a szemeket átpasszírozzuk egy szitán, hogy a gyümölcshús gazdagítsa a levet.

4. A léből kiveszünk néhány merőkanállal, és hűlni hagyjuk, a többi léhez pedig hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön tovább hevítjük, körülbelül 1/5-ét elforraljuk.
5. Ha a félretett lé már nem tűzforró, belekeverjük a keményítőt és a kukoricalisztet, majd apránként adagolva, folytonos keverés mellett besűrítjük vele a beforralt szőlőlevet.
6. Tálkákba vagy poharakba szedjük, a tetejét zúzott pisztáciával vagy diófélével díszítjük.

Megjegyzés: van olyan változata is, hogy a krémet több kukoricaliszt és keményítő hozzáadásával dzsemsűrűségűre főzik.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı című cikk borítóképe

Joghurtos szelet – yoğurt tatlısı

2025. 09. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 82. rész
A joghurtos szelet tökéletes példa arra, hogyan tálalnak a török háziasszonyok ízletes süteményeket nagyon rövid idő alatt. Íme a recept Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 82. részében…
Főzünk
Mandulapuding – keşkül című cikk borítóképe

Mandulapuding – keşkül

2025. 09. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 81. rész
Ez a mandulapuding nem csupán édesség, hanem annak a gondolatnak a jelképe is, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha megoszthatjuk másokkal. Nagyillés János most a receptet osztotta meg velünk a Török örömök sorozat 81. részében…
Főzünk
Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi című cikk borítóképe

Anyukám diós süteménye – cevizli anne kurabiyesi

2025. 09. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 80. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 80. részében egy könnyen elkészíthető édesség, az anyukám diós süteménye receptjét adjuk közre. A konyhában tapasztalatlanabbaknak is ajánljuk, a siker garantált…
Főzünk
Falafel című cikk borítóképe

Falafel

2025. 09. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 79. rész
Az egyik legnépszerűbb húsmentes étel, a falafel receptjét mutatjuk a Török örömök sorozat 79. részében. Nagyillés János megbízható útmutatásai segítségével most már a saját konyhánkban is elkészíthető, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Figen narancsos piskótája  című cikk borítóképe

Figen narancsos piskótája

2025. 06. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 72. rész
Íme a bizonyság, hogy a bögrés sütiket a törökök is szeretik. Jöhet egy kis édesség a Török örömök sorozat 72. részében? A recept Nagyillés János töröktanárnőjétől, Figentől származik; köszönjük, hogy közreadhatjuk…
Főzünk
Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe

Török linzer – un kurabiyesi

2025. 05. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 69. rész
Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…