Vissza
Főzünk

Töltött mángold

Töltött mángold című cikk borítóképe
2024. 06. 15. | Szabó Edit
A töltött mángold rendkívül dekoratív, ráadásul egyedi, különleges ízvilágú étel, a nyár egyik nagy ajándéka. Íme a megbízható recept…

Jó kedvében lehetett a Teremtő, amikor a mángoldot megalkotta! Ez a répafélék családjába tartozó növény a zöld különböző árnyalataiban pompázik, ráadásul a haragoszöld változat lilásvörös száron ül. Gyönyörűen mutat a kertekben, a piacon, a bevásárlókosárban és a saját konyhaasztalunkon is.

A mángoldot persze nemcsak a szépségéért szeretjük, hanem azért is, mert rendkívül gazdaságos, ugyanis minden része fogyasztható, a levele hegyétől a szára végéig. Mindemellett persze egészséges is, tele van A- és C-vitaminnal, könnyen emészthető, és bár az íze sajátos, sokkal többen szeretik, mint a spenótot.

A konyhai felhasználása széles körű, készíthetünk belőle krémlevest, köretet a kedvenc húsaink mellé, de a spenóthoz hasonlóan megállja a helyét a rakott ételekben is.
Mind közül viszont ez a mostani fogás, a töltött mángold a kedvencünk. Az ízvilága egyedi, nagyon finom, tápláló és egészséges, a legjobb nyári ételek egyike.

Hozzávalók:

  • 14-16 szál mángold, nagyobb levelekkel
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy marék (8-10 dkg) bulgur
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • étolaj a pároláshoz
  • só, bors, ízlés szerint
  • kapor, petrezselyemzöld a díszítéshez (elmaradhat)



Elkészítése:

1.A darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a bulgurt összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd a masszából 14-16 azonos méretű gombócot gyúrunk.

2.A mángoldleveleket megmossuk, a szárukat levágjuk, és a gombócokat egyenként egy-egy levélbe burkoljuk, mint amikor töltött káposztát készítünk. A mángold nem hajlik olyan könnyen, nem fog teljesen rásimulni a gombócokra, de oda se neki!

3.A mángoldszárakat – és ha esetleg több levelünk volt, akkor a kimaradt leveleket – vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb edényben, forró olajon párolni kezdjük. Kicsit meg is sózhatjuk.

4. Amikor levet ereszt, levesszük a tűzről, és ügyesen, hogy beférjenek szépen egymás mellé, elhelyezzük az edényben a mángoldos húsgombócokat. Visszatesszük a tűzre, és fedő alatt 30-35 percig pároljuk, közben néha egy csipesszel megforgatjuk. Ez lesz az az időszak, amikor a mángold megpuhul, és a húsgombócok köré záródik.

5.Ha letelt a 30-35 perc (kisebb gombócoknak elég a 30, a nagyobbakra számoljunk 35 percet), a gombócokat vegyük ki csipesszel vagy lapátkanállal egy külön edénybe, az edényben maradt, felszeletelt, megpárolt mángoldot pedig szedjük keverőtálba, öntsünk rá 2 dl tejszínt, és az egészet turmixoljuk simára.

6.Ha kész a mártás, szedjük vissza a főzőedénybe, tegyük bele a gombócokat is, fedjük le, és még egyet forraljunk rajta. Közben forgassuk meg a gombócokat, hogy a szósz mindenhol érje őket.
Kaporral, petrezselyemzölddel meghintve, forrón, a szósszal meglocsolva tálaljuk. Köret nem szükséges hozzá.

Borsmenta-tipp: a húst nem evők készítsék el hús helyett gombával!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk
Töltött káposzta cserépedényben című cikk borítóképe

Töltött káposzta cserépedényben

2019. 02. 08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk
Töltött-rántott kucsmagomba című cikk borítóképe

Töltött-rántott kucsmagomba

2017. 05. 28. | Szabó Edit
A receptet Gazsó György színművésztől kaptuk, aki szenvedélyes hobbiszakács, és él-hal a kucsmagombáért…
Főzünk
Töltött cukkini című cikk borítóképe

Töltött cukkini

2016. 10. 31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…
Főzünk
Juhtúróval töltött gombafejek című cikk borítóképe

Juhtúróval töltött gombafejek

2016. 06. 09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.