Vissza
Főzünk

Sajtos háromszöglángos

Sajtos háromszöglángos című cikk borítóképe
2024. 04. 25. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…

Az étel török neve pişi, így aztán nem jósolok neki nagy sikert a magyar gasztronómiában. Egyébként a magyar lángoshoz hasonló kelesztett tésztaféle, amit zsiradékban sütnek ki. Mongóliától Törökországig rendkívül elterjedt, és sokféle helyi változatban, többféle néven ismerik. Törökországban a ráérősebb vasárnapi reggeli, a pazar kahvaltısı tartozéka – ez az egyébként is gazdag török reggelinek a még gazdagabb kivitelű változata. Ha nem reggelire, akkor például borkorcsolyának ajánlom. Az elkészítése egyszerű, és frissen kisütve különösen finom, tápláló ételféleség.

Ezt a lángos típusú tésztát a törökök is élesztővel kelesztik, de ez egy sütőporos, kelesztést nem igénylő változat, így az étel a tészta összeállítása után azonnal elkészíthető.

Használjunk a sütéshez olyan nagy serpenyőt, amilyen csak van: nekem a nyolc szeletből egyet ki kellett vennem, és külön kellett kisütnöm, mert sülés közben a szeletek térfogata növekszik.

Hozzávalók:

  • 125 ml tej
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só
  • jó fél pohár reszelt sajt (trappista típusú, reszelhető sajt)
  • egy kis csomag feta vagy krémfehérsajt fele (130–140 g – az általam vásárolt kisebb kiszerelés 270 g szokott lenni)
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 3 vizespohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • napraforgóolaj a sütéshez



Elkészítése:

1. A felsorolt összetevőket a liszt kivételével homogén masszává keverjük, majd a hozzáadjuk a lisztet, és a szokásos módon tésztát gyúrunk belőle. A sütőport a folyékony hozzávalókhoz keverjük hozzá, hogy egyenletesen el tudjuk oszlatni a masszában.

2. A tésztánkat lisztezett nyújtódeszkán a sütéshez használt serpenyőnél valamivel kisebb méretű korong formára nyújtjuk – körülbelül egy ujjnyi vastag lesz. A végén nyolc cikkelyre vágjuk, és így tesszük a serpenyőbe.

3. A lángoshoz hasonlóan forró napraforgóolajban sütjük ki. A sütéshez használjunk bő olajat és jó nagy serpenyőt. Sütés közben fordítsuk meg a szeleteket legalább kétszer.

Egytálételként tálalhatjuk fokhagymást joghurttal és tetszés szerinti friss zöldségfélével is.



Megjegyzés: Még nem próbáltam más formában, de merem állítani, hogy kisebb négyzet, háromszög vagy pogácsaszaggatóval kiszúrt karika is lehet a formája, ha például egy baráti beszélgetésre kisebb méretben akarjuk elkészíteni, borkorcsolyának.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…