2024.04.25. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…
Az étel török neve pişi, így aztán nem jósolok neki nagy sikert a magyar gasztronómiában. Egyébként a magyar lángoshoz hasonló kelesztett tésztaféle, amit zsiradékban sütnek ki. Mongóliától Törökországig rendkívül elterjedt, és sokféle helyi változatban, többféle néven ismerik. Törökországban a ráérősebb vasárnapi reggeli, a pazar kahvaltısı tartozéka – ez az egyébként is gazdag török reggelinek a még gazdagabb kivitelű változata. Ha nem reggelire, akkor például borkorcsolyának ajánlom. Az elkészítése egyszerű, és frissen kisütve különösen finom, tápláló ételféleség.
Ezt a lángos típusú tésztát a törökök is élesztővel kelesztik, de ez egy sütőporos, kelesztést nem igénylő változat, így az étel a tészta összeállítása után azonnal elkészíthető.
Használjunk a sütéshez olyan nagy serpenyőt, amilyen csak van: nekem a nyolc szeletből egyet ki kellett vennem, és külön kellett kisütnöm, mert sülés közben a szeletek térfogata növekszik.
Hozzávalók:
- 125 ml tej
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- jó fél pohár reszelt sajt (trappista típusú, reszelhető sajt)
- egy kis csomag feta vagy krémfehérsajt fele (130–140 g – az általam vásárolt kisebb kiszerelés 270 g szokott lenni)
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 3 vizespohár liszt
- 1 csomag sütőpor
- napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A felsorolt összetevőket a liszt kivételével homogén masszává keverjük, majd a hozzáadjuk a lisztet, és a szokásos módon tésztát gyúrunk belőle. A sütőport a folyékony hozzávalókhoz keverjük hozzá, hogy egyenletesen el tudjuk oszlatni a masszában.
2. A tésztánkat lisztezett nyújtódeszkán a sütéshez használt serpenyőnél valamivel kisebb méretű korong formára nyújtjuk – körülbelül egy ujjnyi vastag lesz. A végén nyolc cikkelyre vágjuk, és így tesszük a serpenyőbe.
3. A lángoshoz hasonlóan forró napraforgóolajban sütjük ki. A sütéshez használjunk bő olajat és jó nagy serpenyőt. Sütés közben fordítsuk meg a szeleteket legalább kétszer.
Egytálételként tálalhatjuk fokhagymást joghurttal és tetszés szerinti friss zöldségfélével is.
Megjegyzés: Még nem próbáltam más formában, de merem állítani, hogy kisebb négyzet, háromszög vagy pogácsaszaggatóval kiszúrt karika is lehet a formája, ha például egy baráti beszélgetésre kisebb méretben akarjuk elkészíteni, borkorcsolyának.
Fotó:
Nagyillés János