Vissza
Főzünk

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe
2024. 04. 04. | Nagyillés János
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…

Az internetes főzőoldalakon – csakúgy, mint a török gasztronómiában – a joghurtos levesek külön műfajt képeznek. A netes receptekben nagy és gyakran hangsúlyozott érték egy-egy fogással kapcsolatban a gyorsaság: a joghurtos leveseknél ez könnyedén elérhető. Ehhez a rendkívül ízletes és korántsem nehezen elkészíthető levesfajtához a török gyorséttermekben nem jutunk hozzá, kénytelenek vagyunk magunknak elkészíteni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy megéri a fáradságot.

A magyar húsgombóclevesekhez hasonló a műfaj: a törökök számára oly fontos köfte (húsgombóc) jelenik meg benne. A köftés levesek világának egyik legérdekesebb képviselője (számomra legalábbis) az Analı kızlı çorbası. A neve szó szerint „anyás-lányos” vagy „anya-lánya” levesnek fordítható – ebben kétféle köfte is található. Hamarosan ennek a receptjét is megosztom a rovatunk kedves olvasóival.

Mielőtt nekilátunk, felhívom a figyelmet arra a fontos mellékkörülményre, hogy most is olyan fogásról van szó, amelynek nevét a Gaziantepi Önkormányzat lassan négy éve levédette a Török Szabadalmi Hivatalnál – ez mutatja a fogás lokális jelentőségét.

És hogy mit is fed a Lebeniye Çorbası gaziantepi módra elnevezés? Röviden összefoglalva: rizses, csicseriborsós, joghurtos leveslében tálalt húsgolyók.

Hozzávalók:
a leveshez

  • 2 evőkanál rizs
  • 1 vizespohár főtt csicseriborsó
  • 1,5 vizespohár joghurt
  • 2 evőkanál liszt
  • fél citrom leve

a húsgolyókhoz
  • 20 dkg apróra darált sovány marhahús
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • 1 teáskanál menta
  • 2 evőkanál vaj



Elkészítése:

1.Lássuk a levest. Ha magunk főzzük a csicseriborsót, a babhoz hasonlóan érdemes előtte egy éjszakára beáztatni és reggel puhára főzni, mert előfőzve kerül a levesbe. Maga a főzés úgy indul, hogy két evőkanál átmosott rizst kis sóval megfőzünk 1 pohár vízben. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a főtt csicseriborsót és további 4,5 pohár vizet – kis lángon tartjuk melegen.

2. Jöhet a joghurtos sűrítés. Ehhez másfél vizespohár joghurtot használunk, ezúttal sima joghurt is megteszi. A joghurthoz két evőkanál lisztet adunk, valamint egy fél citrom levét. Simára keverjük, kicsit hígítjuk a levesből kivett lével, majd a levesbe öntjük.

3.A húsgolyókat érdemes a leves előtt elkészíteni. A hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük és sóval-borssal az apróra darált marhahúshoz keverjük. A keverékből apró, nagyobb meggyszem nagyságú golyócskákat formázunk. A kész golyókat két evőkanál vajon átsütjük. Amikor a marhahús átsült, hozzáadunk egy jó teáskanálnyi mentát (szárított kivitelben is tökéletes), és az egészet a leveshez öntjük.

A lével együtt összemelegítjük – mivel a marhahús a vajon már átsült, és az ízét is kiadta, valóban csak összemelegítésről van szó –, és már tálalhatjuk is.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Çılbır, vagyis török buggyantott tojás című cikk borítóképe

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás

2024. 03. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 17. rész
A çılbır tulajdonképpen buggyantott tojás fűszeresjoghurt-ágyon, ízesített vajjal leöntve. Ezt kínálja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 17. részében…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
A török szárma – töltött szőlőlevél című cikk borítóképe

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024. 01. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…