Vissza

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024.04.11. | Nagyillés János
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…


A muhallebi – magyarul tejpuding – a magyar nyelvű internetes receptirodalomban is megtalálható. Villámgyors, egyszerű, és az eredeti rizslisztes változatot gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A rizslisztes verziót hovatovább már külön kutatni kell, mert a kézre eső török receptek többsége is búzalisztet használ, én azonban a gluténmentes, eredeti változatot akartam elkészíteni. Az eredeti recept anyagarányain kissé módosítottam, mert az első verzió túl kemény lett. Török barátaim gyakran mondják, hogy a magyar alapanyagok néha valamelyest másképpen működnek, mint a törökök – nos, ennek most szemtanúja voltam.
 
A török konyhában önálló műfaj a tejes édességeké, olyannyira, hogy erre specializálódott üzletek is vannak. A most következő recept egyszerűbb és gyorsabb már nem is lehetne – akkor készítsük, ha nincs időnk a desszerttel sokáig pepecselni.

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
 
Az étel története
 
Érdekes módon a tej nem sine qua non, tej helyett vizet is használtak, ízesítésre pedig sakızt, a masztixfa kérgéből kinyert és megszárítva forgalmazott anyagot. Tálalni azonban mindig hűtve kell.
 
Az édesség története állítólag a Szászánida Birodalom koráig nyúlik vissza. Egy legenda szerint a muhallebi az arab gasztronómiában a 7. században jelent meg. Egy arab tábornoknak, Al-Muhallab ibn Abi Sufrának készített iráni szakácsa ilyen pudingot. Az édesszájú tábornok nagyon megkedvelte, és – ki másról – saját magáról nevezte el.
 
Jól hangzik, de ha igaz lenne, a véletlen furcsa játékának tarthatnók, hogy a tábornokot magát is a tejről nevezték el. A nyelvészeti evidencia szerint a szó a „tejes” jelentésű arab gyökből származik, és a modern arabban használt muhallabiyya(t)-t aztán magából a törökből kölcsönözték vissza az arabba.
 
Az első receptek 10. századiak, és a készítési mód többfelé ágazik: tej + rizsliszt, tej + rizs, valamint – most valami furcsa következik, de később, egy receptben be fogom bizonyítani, hogy működik – a pudingba kerülhet csirke-, sőt bárányhús is, valamint tejszínt is használhatnak hozzá. Első változatát a bagdadi Ibn Sayyar al-Warraq-nak tulajdonítják. A 13. században két arab szakácskönyv is említi, az egyik Bagdadban, a másik Andalúziában íródott – ez utóbbiban szerepel a bárányhússal készült fűszeres puding, és ez a receptkönyv állítja a puding perzsa eredetét is.
 
Az Oszmán Birodalomban keletkezett feljegyzésekben kétféle puding szerepel: az egyik az édességként elkészített csirkemell (tavuk göğsü), amelyet II. Hódító (Fatih) vagy Nagy (Büyük) Mehmed uralkodása alatt főztek, a másik pedig a rózsavízzel díszített puding, ami az 1530-as években készült először – hús hozzáadása nélkül. Az első nyomtatott szakácskönyv, a Melceü't-Tabbâhîn is tartalmazza, anyagarányok nélkül. Ha túl kemény – így a tudós gasztronómus –, adjunk hozzá még vizet; ha túl lágy, keményítsük további rizsliszttel. A recept szerint a főzéskor nem kell föltétlenül cukrot adni hozzá, csak a kész pudingot kell édesíteni. Tejszínnel és melasszal is ajánlják.

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
 
Hozzávalók:
 
  • 0,5 liter tej
  • 5 dkg rizsliszt
  • fél vizespohár cukor
  • 1 jó csipet só (kötelező – én az édességekhez is adok egy kis sót)
 
Elkészítése:
 
A folyamat rendkívül egyszerű. A szilárd összetevőket hidegen feloldjuk a tejben, majd együtt melegítjük és összefőzzük. Ha felforrt és összeállt, tálkákba, poharakba adagoljuk. A tetejére kerülhet dió, mogyoró, és a piros – esetleg egyéb – gyümölcsöket sem dobja le magáról.

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding  Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023.11.23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapan…
Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…
Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024.02.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024.03.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (17) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (21) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)