Vissza
Főzünk

Korianderes kápiakrém

Korianderes kápiakrém című cikk borítóképe
2020. 06. 20. | Szabó Edit
Ezt az ismerős, mégis különleges ízvilágú kápiakrémet tálalhatjuk húsok mellé, de tunkolhatunk bele pitát, sajtot, zöldségeket is…

A friss koriander nagyon megosztó fűszer. Van, aki él-hal érte, és van, aki távolabb megy, ha megérzi az illatát. A közel-keleti, ázsiai konyha elképzelhetetlen nélküle, de mi inkább a növény magját használjuk, a zöldjét a kivételes ételekhez tartogatjuk. Nos, ez a kápiakrém éppen ilyen. A különlegességét tovább fokozza, hogy a koriander mellett római köménnyel is fűszerezzük, ami leginkább az indiai, közép-amerikai konyhákban gyakori vendég.

A krém a kissé füstös ízvilága miatt remek kísérője a különböző fasírtoknak, de egy sült csirkemellel is jó párost alkot. Könnyű nyári vacsora lehet, ha friss sajtot, pitát vagy más hasonló lepénykenyeret, retket, spárgát kínálunk mellé.

Hozzávalók:

  • 4 kápia paprika
  • 1 kisebb csokor korianderzöld
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanálnyi citromlé
  • 1/2 marék dióbél
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható)
  • só, bors, ízlés szerint
  • a díszítéshez korianderzöld, ehető virágok (elhagyható)

Elkészítése:

1. A paprikákat megmossuk, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megsüljön. Akkor jó, ha a héj sötét, szinte fekete.

2. A megsült paprikákat tálba tesszük, és fél órára fóliával letakarjuk. Ha gőzben áll, könnyebb megtisztítani.

3. A gőzből kivéve a paprikák magházát a száruknál fogva kihúzzuk, majd a héját is eltávolítjuk.

4. A koriandert és a dióbelet durvára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

5. A paprika húsát az olajjal, a római köménnyel, a fokhagymával, a korianderzölddel és a többi hozzávalóval finomra mixeljük.

Melegen vagy hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Tojáskrém vagy -mártogatós című cikk borítóképe

Tojáskrém vagy -mártogatós

2020. 06. 16. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 5.
Ha sűrűbb, remek szendvicskrém, ha lazább, isteni mártogatós! Ez a tojásos étel szuperfinom, szuperegészséges, és minden évszakban tökéletes vendégváró fogás. Még a pezsgő mellé is kínálhatjuk…
Főzünk
Feta sajtos mártogatós című cikk borítóképe

Feta sajtos mártogatós

2020. 06. 08. | Szabó Edit
Nézzétek, hogy úszom! 4.
Kenyér nem kell! Ezt mondta Micimackó is, amikor látogatóba ment Nyuszihoz, és most ezt mondjuk mi is. Ehhez a feta sajtos mártogatóshoz elég egy kis friss zöldség, és máris kész a tökéletes nyári vacsora…
Főzünk
Cukkinifasírt spárgakrémmel című cikk borítóképe

Cukkinifasírt spárgakrémmel

2019. 06. 11. | Klich Zsuzsa
Nyár van, megjelent a friss cukkini a piacon, és szerencsére még mindig tart a spárgaszezon. Készítsünk cukkinifasírtot, és tálaljuk spárgakrémmel. Ez az egyik legfinomabb húsmentes étel, érdemes megkóstolni!
Főzünk
Turbolyás fűszervaj című cikk borítóképe

Turbolyás fűszervaj

2018. 12. 03. | Lovranits Júlia
Ősszel és kora tavasszal egyaránt szembetűnnek a zsenge, petrezselyemszerű levélkék az erdőszéleken. Éppen olyankor, amikor legjobban esik a szemnek ez az üde zöld…
Főzünk
Fasírt egyszerűen című cikk borítóképe

Fasírt egyszerűen

2018. 11. 26. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, finom, tápláló, fűszeres, mégis könnyű, számtalan formában létezik, és mindenki a saját családi receptjére esküszik – mi az? Hát persze, hogy a fasírt! Mi most a Klich Zsuzsanna-féle változatot mutatjuk be. Kipróbáltuk, meggyőző…
Főzünk
Csabaírés túrókrém sarkantyúkával című cikk borítóképe

Csabaírés túrókrém sarkantyúkával

2018. 10. 17. | Lovranits Júlia
Vadnövényes borkorcsolya színes, pikáns virágokkal. Gasztronómiai kalandozás kerten innen, erdőn túl. Gyorsan elkészül, mégis különleges. Kezdőknek is bátran ajánlható…