2024.05.09. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 24. részében Nagyillés János borjúhúsból készült üzbég piláfot tálal. Az étel fűszerezése némiképpen eltér a török ízvilágtól, de talán éppen ezért izgalmas…
A törökök és a török népek konyhái területileg igen széttagoltak, így ugyanabból az ételből számtalan helyi és családi változat található – csakúgy, mint Magyarországon. Ma egy üzbég fogást készítünk, a neve üzbég piláf. Mint látni fogjuk, olyan fűszereket igényel, amelyeket a törökországi török konyha kevéssé használ, cserébe egy – nagyon jó értelemben – szokatlan ízvilágú rizses húsételt fogyaszthatunk. Én borjúból készítettem, de más húsfélét is választhatunk. A neten természetesen tucatszám érhetőek el az üzbégpiláf-receptek, bátran választhat ki-ki közülük, de én a saját változatomban hiszek, ezért ezt adom közre. Nagyon finom!
Hozzávalók:
- 600 g borjúhús, lehetőleg színhús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagy vagy két közepes sárgarépa
- 1 dl olívaolaj
- 1 vizespohár főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál kuşüzümü – ez nagyon apró szemű mazsola, az itthon elérhető legapróbb szemű mazsolával helyettesíthető
- 4 gerezd fokhagyma tisztítva, de nem meghámozva
- 2 vizespohár basmati rizs
- 1 kávéskanál őrölt szegfűbors (török üzletben yenibahar néven kapható, de itthon is van)
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál bors
- 0,5 teáskanál kurkuma
- só
Elkészítése:
1. A húst apró kockára vagy vékony csíkokra vágjuk, bő olajon majdnem teljesen puhára pároljuk.
2. Közben a sárgarépát vastagabb csíkokra vágjuk, megfuttatjuk olívaolajon. Amikor már megszínezi az olajat, hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, a főtt csicseriborsót, a 4 gerezd fokhagymát, az átmosott basmati rizst, összemelegítjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a majdnem készre párolt marhahúst, és a rizsmennyiség kétszeresével, vagyis 8 dl vízzel felelengedjük.
3. Lefedve, közepes lángon lassan összepároljuk (vigyázva, hogy oda ne égjen, mert kevergetni nem szabad).
4. Amikor a rizs kész, az étel tálalható. A héjukban megfőtt fokhagymagerezdeket tálalás előtt távolítsuk el.
Borsmenta-tipp: ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az egész vizet felvette-e már a rizs, ellenőrizzük a lábos fenekéig leszúrt fakanálnyéllel.
Fotó:
Nagyillés János