2024.04.18. | Nagyillés János
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Boraninak a zöldséggel és joghurttal készített előétel-féleségeket nevezik, de tekintettel a változatos török gasztronómiai térképre és arra, hogy a Közel-Kelet más régióiban is elterjedt, többféle változata is létezik. Maga a név is perzsa kölcsönszó a törökben: ott zöldséggel, hússal és tésztafélével készült ételt jelentett.
Nyakunkon a spenótszezon, ezért ezen a héten egy egyszerű, de nagyszerű spenótos ételt hozok. A török konyha spenóthasználata egyébként is nagyon változatos – és még velem is megkedveltette ezt a kiváló levélzöldséget, amellyel az óvodai spenót gyanús és étvágygerjesztőnek nem nevezhető, obligát tükörtojással tálalt felhasználásával kapcsolatos „élményeim” óta finoman szólva sem sikerült megbarátkoznom.
Én most fél kiló spenótra tettem szert az unokahúgom, Ancsi és férje, Norbi kertjéből – erre a mennyiségre írom receptet.
Hozzávalók:
- 0,5 kg spenót
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 kanál napraforgóolaj
a joghurthoz
- 2 dl görög joghurt
- 1 kis pohár normál joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
az öntethez:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- erős vagy édes-nemes törtpaprika
- ízlés szerint csilipehely
Elkészítése:
1. Egy közepes fej hagymát 3-4 kanál napraforgóolajon megdinsztelek. Közben a megmosott spenótot kisebb darabokra szaggatom, és a dinsztelt hagymán roppanósra sütöm. Ha túl sok levet ereszt, ne várjunk, míg elfő, hanem öntsük le róla, mert nem főzeléket akarunk készíteni.
2. Míg a spenót pár perc alatt a kívánt állagot ölti, egy vizespohárnyi görög joghurtot egy kis pohár normál joghurttal összekeverek. Sózom, és belereszelek két gerezd fokhagymát. Amikor a spenót langyosra hűlt, összekeverem a joghurttal.
3. Nem kötelező, de jól passzol hozzá a joghurtos saláták és levesek kötelező török kiegészítője, a paprikás-csilipelyhes vaj. Ehhez két evőkanálnyi vajat egy evőkanál olajon felolvasztok – az olaj segít, hogy a vaj ne dermedjen túl gyorsan –, és kis édes-nemes és/vagy erős őrölt paprikával vagy csilipehellyel megbolondítom. Ne feledjük: ne hevítsük túl, mert a paprika megég, és figyeljünk oda, mert ez akár egy rövid sms megírása közben is megtörténik. A fűszeres vajat egy evőkanállal a teljes tál spenót-borani vagy akár a kiadagolt tálkák tetejére csorgatom.
És ezzel kész. Leírni több idő, mint elkészíteni. Péksüteménnyel egytálétel – de salátaként is passzol mindenhez, amihez mennek a joghurtos készítmények.
Fotó:
Nagyillés János