Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe
2024. 05. 04. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…

Egy korábbi receptemben ecseteltem már a vöröslencse pozitív élettani hatásait, amelyek ebben a receptben a gyorsaság és az egyszerűség korántsem elhanyagolható előnyével párosulnak. A török levesek közül sokban mindkét szempont érvényesül.

Hozzávalók:

A leveshez

  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 vizespohár (2 dl) vöröslencse
  • 1 liter víz
  • só, ízlés szerint

A sűrítéshez
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany
  • 1 teáskanál édesnemes vagy csípős őrölt paprika
  • bors, ízlés szerint
  • 1 dl víz



Elkészítése:

1. Hideg vízben átmossuk a vöröslencsét.

2. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk egy kanál napraforgóolajon. Ha megpirult, vékony karikára vagy apró kockára vágott sárgarépát adunk hozzá, sózzuk, majd felöntjük egy liter vízzel. A lencse gyorsan megfő, ezért vágjuk vékonyra a sárgarépát, így nagyjából egyszerre puhul meg a lencsével.

3. Amikor minden megfőtt, botmixerrel az egészet pürésítjük.

4. A félkész krémlevesünkhöz már csak egy paprikakrémes sűrítő rántást kell adnunk.Ehhez egy evőkanál napraforgóolajon egy evőkanál liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadunk egy evőkanál török paprika-salçát, vagyis paprikakrémet vagy egy evőkanál piros aranyat. (A török salça vagy paprikából, vagy paradicsomból készül, az előbbi piros arannyal, az utóbbi a magyar paradicsompürével helyettesíthető. A török paprika-salça készítési módja azonban más, mint a piros aranyé: a török változat nem tartalmaz sót, szemben a piros arannyal. Ha az utóbbit használjuk, mint én is ebben a levesben, vigyázzunk a sózással.)

5. A paprikakrémes rántáshoz adunk még egy teáskanál őrölt édes vagy csípős paprikát, valamint borsot, felöntjük egy deci vízzel, és amikor sűrűsödni kezd, a krémlevesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és ezzel kész is a krémlevesünk.

Tálaláskor citromlevet csepegtetünk bele, de jól megy hozzá némi római kömény is. Cikkekre vágott, kissé megsózott hagymával is fogyasztható, némi pirítóssal.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Sajtos háromszöglángos című cikk borítóképe

Sajtos háromszöglángos

2024. 04. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…
Főzünk
Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe

Ispanak borani – spenót-borani

2024. 04. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!