Vissza
Főzünk

Waldorf-saláta

Waldorf-saláta című cikk borítóképe
2021. 01. 14. | Molnár Andor
A Waldorf-saláta klasszikus receptje már több mint 120 éves. Az ételnek számos változata ismert, de Molnár Andor most a New York-i eredetit készítette el nekünk…

Az eredeti Waldorf-salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf-Astoria szálloda étteremvezetője alkotta meg 1896-ban. Az ikonikus ételnek az azóta eltelt időben számos változata keletkezett. A leggyakoribb a fenti hozzávalók szőlővel (mi is így tettünk) – esetleg mazsolával – való kiegészítése, de adhatunk hozzá bármit, csak passzoljon az eredeti ízvilághoz. Kerülhet bele körte, datolya, reszelt narancshéj, különféle magvak, sőt a majonézt is ízesíthetjük. A cajun fűszerekkel elkészített változata hivatalosan is létezik – de a lehetőségek kimeríthetetlenek. A kérdés csak az, hogy meddig nevezhetjük Waldorfnak a salátánkat.

Hozzávalók:

  • 100 g alma (Granny Smith vagy egyéb zöldalma jellegű)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 100 g zellerszár (vagy julienne-re vágott zellergumó)
  • 50 g dió felezve, negyedelve
  • majonéz
  • valamilyen salátaféle (pl. jégsaláta) levelei a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Feldaraboljuk az almát (julienne-re vagy bármilyen nekünk rokonszenves formára), és meglocsoljuk citromlével.

2. Felaprítjuk a zellerszárat. (Ha zellergumót használunk, akkor célszerű julienne-re vágni – ebben az esetben az almát is.)

3. A felszeletelt almát, zellert és a negyedelt diót elkeverjük a majonézzel úgy, hogy az alaposan bevonja őket.

4. A tálat, tányért – vagy bármit, amiben tálaljuk – kibéleljük salátalevelekkel, megtöltjük a majonézzel elkevert salátával, és a tetejére szórunk még egy kis diót.

Hidegen tálaljuk.

Fotó:
Molnár Andor

Főzünk
Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús című cikk borítóképe

Kelkáposztába göngyölt currys sertéshús

2021. 01. 07. | Molnár Andor
Molnár Andor kelkáposztába göngyölt sertéshúsa nem csupán látványos, hanem egészséges és finom is. Érdemes kipróbálni!
Főzünk
Chili con carne című cikk borítóképe

Chili con carne

2020. 12. 03. | Molnár Andor
Ez a mexikóinak tartott klasszikus valójában Texasból indult hódító útjára, de ma már szinte mindenhol készítik. Íme egy biztos recept Molnár Andortól…
Főzünk
Márványos kuglóf című cikk borítóképe

Márványos kuglóf

2020. 11. 26. | Molnár Andor
Ez a márványos kuglóf a békebeli vasárnapi uzsonnák hangulatát idézi. Igaz, hogy dagasztani és keleszteni kell, de fussunk neki bátran, érdemes!
Beszélgetünk
Szenvedéllyel főzök című cikk borítóképe

Szenvedéllyel főzök

2020. 11. 21. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Andorral
Szenvedélyesen ír, fordít, zenél – és megszállottan főz. Molnár Andor különleges sziget, egy igazi reneszánsz ember ebben a zűrzavaros világban. Mostantól az ő receptjeivel is találkozhatnak az olvasók a Borsmenta oldalain…
Tesztelünk
SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020. 03. 05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…
Beszélgetünk
Szeretek a dolgok mögé látni című cikk borítóképe

Szeretek a dolgok mögé látni

2016. 07. 28. | Raab Zsuzsanna
„Egy pohár borral a kezünkben ne a borról beszélgessünk, hanem az életről” – tanácsolja Molnár Andor, és okosan tesszük, ha megfogadjuk a szavát…