Iszunk

Piacon az első Steigler-pezsgő
2025. 01. 18. | Szabó Edit
Zöld velteliniből készítette első pezsgőjét a soproni Steigler Pince. A palackot Rácz Erikával, a Sanzon Tokaj tulajdonos-borászával együtt nyitottuk ki. És hogy mit találtunk benne? Elmeséljük!
Iszunk

Kiderült, melyik két bor kapja a nagydíjat!
2025. 01. 11. | Borsmenta
A Magyar Borszakírók Köre 2024-ben is megszavazta az év legjobb 12 vörös- és fehérborát, kiválasztotta közülük a két Magyar Bor Nagydíjas tételt, és az is eldőlt, melyik pincészet kapja az idén a Kosárka József-emlékdíjat. Íme a részletek…
Iszunk

Ezek voltak 2024 legjobb vörösborai
2025. 01. 08. | Szabó Edit
A Borsmenta csapata 2024-ben 8 fajtatesztet tartott. Alábbi összeállításunkban megmutatjuk a vörösboros győzteseket. Íme a tavalyi év legjobb syrah-ja, merlot-ja és könnyű vörös házasítása – legalábbis a Borsmenta magazin szerint…
Iszunk

„A nagy borra van a legkevésbé igény!“
2025. 01. 07. | Ercsey Dániel
Látogatás a Simigh családnál a Tolnai borvidéken, Gyönkön
Van egy borvidékünk – na jó, több is –, amelyik a láthatatlanság ködébe burkolózva éli mindennapjait. Az itteni borászok magas minőségű borokat készítenek, de valamiért mintha nem akarnák, hogy a ország megismerje őket. Talán nincs is rá szükségük?
Iszunk

Könnyű vörös házasítások tesztje 2024
2025. 01. 03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…
Iszunk

Grog, glögg, krampampuli
2024. 12. 28. | Szabó Edit
Tél van, csípős hideg, amikor még a mosoly is az arcunkra fagy. Itt a forró italok ideje. Forralt bor, glögg, puncs, grog, krampampuli – ahány ország, annyi válasz ugyanarra a kérdésre. És mindegyik finom!
Iszunk

A Steigler Pince világa
2024. 12. 20. | Szabó Edit
A soproni Steigler Pince üstökösként tűnt fel, és egyre komolyabb sikereket arat a borkedvelők körében. De vajon kik ők, honnan indultak és merre tartanak? Elmeséljük a történetüket, és azt is, hogy milyennek látjuk a boraikat…
Iszunk

Bor almából: ciderkóstolón jártunk
2024. 11. 29. | Nádasi Eszter
A cidert sokan a nyárhoz kötik, pedig többévszakos ital: nemrégiben angol és ír, szűrt és szűretlen, régi recept alapján készülő és évjáratos tételekkel is ismerkedtünk Budapesten, a Drink Station kóstolóján…
Iszunk

Betöltötte a negyedik X-et a Thummerer Pincészet
2024. 11. 22. | Nádasi Eszter
November elején Noszvajon jártunk, hogy a családdal együtt ünnepeljük a Thummerer Pincészet alapításának negyvenedik évfordulóját – múltidézés, dűlőjárás, grand superior borok és egy születésnapi újdonság kíséretében...
Iszunk

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj
2024. 11. 11. | Szabó Edit
Az idén először rendeztek olyan borversenyt Egerszóláton, amelyiken kizárólag dűlőszelektált olaszrizlingeket értékeltek a bírák. A Szóláti Nagydíj vándorkupát a zsűri döntése alapján egy évig a köveskáli Pálffy Szőlőbirtok és Pince őrizheti…
Iszunk

Zöldveltelini-teszt 2024
2024. 10. 29. | Szabó Edit
A Borsmenta zöldveltelini-tesztjén 11 pincészet 13 bora került a poharunkba – volt köztük pezsgő is. A pálmát egy érett mátrai bor vitte el, de szinte mindegyiket szerettük…
Iszunk

Borfesztivál tanulságokkal
2024. 10. 21. | Szabó Edit
Budapest legnagyobb múltú és legkomolyabb presztízsű borfesztiválja az idén 33. alkalommal várta a látogatókat a budai vár területén. Azaz csak várta volna, ha az özönvízszerű eső és az építkezés el nem riasztotta volna még a feketeöves fesztiválozókat is…
Iszunk

Achilles és Frank Zappa szelleme a pincében
2024. 10. 04. | Wurmbrandt András
Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 2.
Wurmbrandt András írásának első részében a hagyományokról és a pincészet új időszámításának kezdeteiről meséltünk. Most pedig jöjjenek a borok!
Iszunk

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból
2024. 10. 02. | Wurmbrandt András
Látogatás Kovács Barnabás pincéjében 1.
Kovács Barnabás célja nem más, mint a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú bor előállítása. A fiatal borász édesapja nyomdokain, a Szent György-hegyen készíti izgalmas natúr tételeit…
Iszunk

A barátság a legjobb reklám
2024. 07. 28. | Vargha Márk
Borpiknik Szigetcsépen
Gálné Dignisz Éva, a 2013-as Év Bortermelője nem lehetne ennyire sikeres borász, ha nincs mögötte szőlészként a férje, Csaba. Szőlőbirtokukat 30, pincészetüket 20 éve alapították, és a kerek évfordulókat borpiknikkel ünnepelték a birtokon…