Az Etyeki Kúria ChardonnÉJ rendezvénye évek óta a legjobb nyárindító program. Van 5 jó okunk, hogy miért ne hagyd ki…
Hogy mi a ChardonnÉJ? Egy szuper Szent Iván-éji program, amelynek során a chardonnay szőlőfajta, valamint az abból készült borok és pezsgők kerülnek reflektorfénybe. A szabadtéri zenés fesztivált az etyeki Öreghegyen rendezik, az Etyeki Kúria csodás hangulatú kertjében. Íme 5 jó ok, amiért feltétlenül ott kell lennünk:
Mert a chardonnay világfajta
A chardonnay az egész világon közkedvelt szőlő- és borfajta. Burgundiából származik, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban a nyolcvanas évek óta termesztik, a jelenlegi termőterülete meghaladja a 2000 hektár. Nevét valószínűleg az azonos elnevezésű Chardonnay faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.
Volt idő, amikor kezdtek belőle „kiszeretni” az emberek, de szerencsére mára visszanyerte régi fényét. Nem csoda. A chardonnay-nak ezer arca van, minden termőterületen más módon jelenik meg, és szépen visszaadja a terroir jellegzetességeit. Ezért is gondolta úgy az Etyeki Kúria egy évtizeddel ezelőtt, hogy ünnepet rendez a szőlőfajtának, és vendég borászatok bevonásával életre hívta a ChardonnÉJ-t, ami nélkül már elképzelhetetlen a június.
Mert Etyek Budapest szőlőskertje
Etyek egy kis ékszerdoboz. Bár évről évre egyre többen fedezik fel maguknak a dimbes-dombos falu nyújtotta gasztronómiai és kulturális programokat, szerencsére megmaradt a romantikus bája. A levegő friss, mindig fúj egy kis szellő, és bármerre nézünk, szőlőültetvények vesznek körül minket. Nem csoda hát, hogy a ChardonnÉJ-t is úgy álmodták meg a szervezők, hogy a borkedvelő közönség a szőlősorok között kényelmesen sétálgatva kóstolhassa végig a kínálatot. Ráadásul a település alig félórányira van Budapesttől, és könnyen megközelíthető. De mivel az ember boros programra nem szívesen érkezik autóval, a szervezők járműről is gondoskodtak. A belépő ára tartalmazza a Budapest–Etyeki Kúria transzfer költségeit, így bárki kedve szerint élvezheti a borokat, nem kell volán mögé ülnie, mert a rendezvény után biztosított a hazaút a fővárosba.
Mert nemcsak borozhatunk, hanem pezsgőzhetünk is
A chardonnay kiválóan alkalmas csendes vagy habzóbor és természetesen pezsgő készítésére is. A fajtából születő csendes borokat különböző módon lehet iskolázni, hiszen mind a korábbi szüret és a reduktív eljárás, mind pedig az érettebb, későbbi szüret és a fahordós érlelés is jól áll neki, de találunk számos példát ezek ötvözetére is. Aki ellátogat a ChardonnÉJ-re, biztosan minden kategóriában megtalálja a kedvére valót.
Mert a számos hazai borászat mellett Ausztria és Szlovákia is megmutatja, mit tud ez a világfajta náluk
A ChardonnÉJ-en közel 20 borászat és pezsgőpince kínálja majd kiválóságait. A helyi, etyeki borászatok mellett képviselteti magát a Balatonboglári, a Balatonfüred–Csopaki, az Egri, a Mátrai, a Móri, a Pannonhalmi, a Szekszárdi és a Tokaji borvidék, valamint megkóstolhatjuk a burgenlandi Esterházy Borászat és a szlovákiai Világi Borászat tételeit is.
Mert a bor mellé jó étel és kellemes zene is jár
A délutáni sétálókóstolót követően a házigazda borászat a teraszára invitál bennünket, ahol helyi borokkal koccinthatunk, miközben Garami Gábor és csapata (Garami Funky Staff) gondoskodik a partihangulatról.
A lélek mellett a test táplálásáról sem feledkeznek meg a szervezők: a finomabbnál finomabb falatokat a Babka Deli biztosítja, a frissítésért pedig az Etyeki Kávé, illetve a Grohe ivóvíz felel.
A férőhelyek száma limitált, ezért érdemes időben online jegyet váltani az eseményre. Mi ott leszünk. Találkozunk?
Az Etyeki Kúria 2010 óta minden évben vertikális pinot noir-kóstolóra hívja a fajta rajongóit. Az idei találkozón 19 évjárat borai kerültek pohárba. A rendezvényen Vargha Márk járt…
Az Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc-ja nyáridéző, kedves pezsgő. Jól behűtve tökéletes vendégváró ital, de a délutáni citromtorta mellé is ajánljuk…
Az Etyeki Kúria ezzel a csodaszép pezsgővel lepte meg a fogyasztókat a pincészet 25. születésnapja alkalmából. Nemes ital, ott a helye az ünnepi asztalon!
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral beszélgettünk…
Eszünk, iszunk, beszélgetünk, sütünk-főzünk, utazunk, mint bárki más. Csakhogy mi meg is írjuk az élményeinket és a tapasztalatainkat, be is mutatjuk a beszélgetőpartnereinket, hogy mások is megismerhessék őket. Néha tesztelünk, főként borokat, de időnként kávékat, ételeket, helyeket is, és elmondjuk, hogy mit milyennek gondoltunk. A Borsmenta az élet mindennapi fűszereiről szól. Mindarról, amitől egy kicsit más lesz az egyik nap, mint a másik. Mindarról, amitől emlékezetessé válik egy-egy alkalom, mindarról, amit jó megélni. Hétköznapi örömök, apró csodák, emberek, akikkel együtt lenni élmény. Ezt nyújtja a Borsmenta. Mindenkinek.
A témaválasztás és a cikkeink hangneme a szerzők személyes érdeklődését, értékrendjét, ízlését és véleményét tükrözi.
Kiadja: Szabó Edit egyéni vállalkozó
1077 Budapest, Rózsa u. 38/A.
Főszerkesztő: Szabó Edit
Olvasószerkesztő: Hatvani Szabolcs