Vissza
Meglepetés Szomolyáról: a Csalakatos Pince
2023.10.30. | Vargha Márk
Nem cseresznye! Szőlő a javából! Merthogy Szomolyán az is terem! Vargha Márk kollégánk a Csalakatos Pince borait kóstolta végig a közelmúltban…
Az Egri borvidék bájos falva, Szomolya méltán híres nevezetessége a rövid szárú fekete cseresznye, amit mindenki imád, de szerencsére nem ez az egyetlen ok, ami miatt érdemes ide ellátogatni. Itt él és dolgozik például Lakatos Bálint, aki a családi szőlőbirtokon igyekszik minél egyedibb natúrborokat készíteni. (Nincs fejtés, kén, szűrés, derítés.) Már a gyöngyöspatai kékfrankosfesztiválon megígértük neki, hogy meglátogatjuk, és ígéretünket kora ősszel be is tudtuk váltani. A Border Birtok tulajdonosához, Dér Gáborhoz hasonlóan a borászkodás Lakatos Bálint számára is mellékállás és szenvedély, amivel 2015 óta foglalkozik. A pincét élelmiszermérnök feleségével ketten működtetik (a vezetéknevek összeolvasztása adja a nevét), és kétéves kislányukon kívül minden gondolatukat leköti. Az 1,8 hektáros meglévő birtokhoz tavaly 0,9 hektárt vásároltak, és egyelőre örülnek, ha elbírnak ezzel a termőterülettel, amin elsősorban zöld veltelini, kékfrankos, blauburger és zweigelt terem. Van azonban a Vén-hegyen a blauburger mellett egy Bálint nagyapjától örökölt vegyes ültetvény is, ahonnan 14 fajtát lehet szüretelni: zenitet, olaszrizlinget, pinot noirt, turánt, zweigeltet, bakatort, syrah-t, kadarkát – és még sorolhatnánk.
A pincében egy gépi bogyózó és egy kosaras prés fogad. A fehérszőlő-fajták esetében a fürtök negyede, a kék szőlőknél ötöde vagy annál kicsit kevesebb hányada préselődik egészben. Előbbieket szereti durvaseprőn, utóbbiakat héjon tartani (és napi kétszer csömöszölni). Nézzük, mi is az aktuálisan kóstolható „végeredmények” listája!
![Meglepetés Szomolyáról: a Csalakatos Pince - borsmenta.hu](/userfiles/csalakatos-pinceszet-3-borsmenta_hu.jpg)
1. Zöld veltelini 2022
Hogy kerül Szomolyára az osztrákok emblematikussá vált fajtája? Nos úgy, hogy annak idején a téeszben 60 hektárt telepítettek, hogy az orosz piacra dolgozó pezsgőgyárat kiszolgálják alapanyaggal. Csendes borként valószínűleg sok élvezeti értéke már csak azért sem volt a szőlőnek, mert hektáronként 300 mázsára volt beállítva a terméshozam… Nos, a Csalakatosnak innen, a „téeszes” Mácsalma-dűlőből augusztus végén szedett zöld veltelinije 12,5%-os alkohollal volt „tervezve”, aztán 13,7%-os lett, de a stílusa mégis közelebb áll a federspielhez, mint a smaragdhoz. (Wachau régió borait az alkoholtartalmuk alapján három kategóriába sorolják: steinfeder, federspiel, smaragd. A federspiel borok alkoholtartalma 11,5-12,5% között mozog, míg a smaragd boroké minimum 12,5%. – a szerk.) Tetszetős karakterét már Gyöngyöspatán volt alkalmunk dicsérni, most sem volt ez másképp.
2. Kékfrankos light 2022
Szeptember elején szüretelték, a negyede egészfürtösen került nyílt kádba két napra, majd kíméletes préselés után spontán erjedt és érlelődött fél évig, használt tölgyfa hordóban. Ízében szomolyai fekete cseresznye, mi más? A 13,4%-os alkohol ellenére valóban kiérdemli a light jelzőt.
![Meglepetés Szomolyáról: a Csalakatos Pince - borsmenta.hu](/userfiles/csalakatos-pinceszet-1-borsmenta_hu.jpg)
3. Forgalomba nem került vörös cuvée 2019
Egerszólátról származó 70%-nyi kékfrankos és 30%-nyi blauburger házasítása, még a teljesen natúr előtti korszakból, kevés kénnel. No meg érezhető illóval. Rendkívüli, bár helyesebb lenne trendkívülinek mondani. Minket beaujolais nouveau-ra emlékeztetett az illatban és ízben egyaránt megtalálható, intenzív rágógumis-banános aromatikájával. Jó volt kóstolni.
4. Vörös 2021
Jogszabályi akadályok miatt nem lehetett bikavérnek nevezni. 50% kékfrankos, 25% blauburger, 15% zweigelt, a többi syrah, pinot noir és turán. Mindezek 13 hónapra kerültek együtt hordóba november 1-jén, majd másfél év palackos érlelés következett. Gazdag, nagyon gyümölcsös és finoman fűszeres. A kékfrankos az Ispánberki-dűlő alsó részéből került bele.
5. Ispánberki kékfrankos 2021
A neves szomolyai dűlő felső részéből került ki az alapanyag, „a kőbánya alól”, tehát sziklás, vékony termőrétegű talajról, ami az ital sós-köves jellegében mutatkozik meg. A tőketerhelés 1 kilogramm, az eredmény sűrű szövetű, komoly bor, 13,5%-os alkohollal. Bálint ezt tekinti jelenlegi zászlósboruknak, és helyesen teszi.
![Meglepetés Szomolyáról: a Csalakatos Pince - borsmenta.hu](/userfiles/csalakatos-pinceszet-2-borsmenta_hu.jpg)
A Csalakatos Pince nem a siker kapujában áll, hanem már át is lépett azon. A borok csúcséttermekben és kicsiny borszaküzletekben bukkannak fel. Bár Bálint és felesége rettentő gyorsan is eladhatták volna az aktuális készletet a külföldi érdeklődőknek, inkább több helyre „szórtak” a kincsekből, hogy minél több hazai fogyasztó élvezhesse a borokat és vigye a hírüket. A közönséget jövőre több kellemes meglepetés is várja, egyet lelövök: jön az első zweigelt. Az egri és a magyar natúrborászatok palettája újabb szép színnel gazdagodott. Ha pedig azt is eláruljuk, hogy a két legnagyobb példaképüknek Sziegléket és Tomcsányiékat tekintik, mindenki sejtheti, hogy jó úton járnak majd ezután is.
Fotó:
Vargha Márk