Százéves az ApróKertek!

2022.10.31. | Vargha Márk
Schubert Ádám és Veliczki Zoltán tulajdonos, valamint a pázmándi ApróKertek –hárman együtt éppen száz évesek az idén. A „centenárium” alkalmából rendezett retrospektív kóstolón Vargha Márk járt…


Mivel korábban még sosem jártam Pázmándon – tudom, vétkes mulasztás –, úgy döntöttam, hogy az ApróKertek retrospektív kóstolója előtt körülnézek a környéken, és ebédelek egyet a Bálint Boráriumban. Nos, örömmel jelentem, hogy a hely továbbra is méltó a hírnevéhez!



Az ApróKertek kicsiny présháza mindössze néhány perces sétatávolságra van a Boráriumtól. Mire odaértem, a hosszú asztal már meg volt terítve a lugas alatt, és gyülekeztek a vendégek. Még betűzött a tető alá a nem is túl gyenge őszi nap, amikor Veliczki Zoltán mindannyiunk poharába töltött egy kicsit az első tételből, Schubert Ádám pedig belekezdett kettejük közös történetébe, ami 2014-ben kezdődött. A néhány címkén megjelenő gitár és kerékpár szimbolizálja, hogy ők ketten két külön világ, de talán éppen ezért szerencsés, hogy egymásra találtak, és tehetségük az elkészült borokban ölt testet. (A szőlészeti munkát külön-külön végzik a saját területükön, a felelősség kinn tehát nem, csupán benn, a pincében válik közössé.)



2017
Az első forgalomba került évjárat a 2016-os volt, de mi egy 2017-es borral kezdtük a kóstolást. Ekkorra ugyanis már megszületett a vörösborokkal kapcsolatos, azóta is élő koncepciójuk: 3Kert névre hallgató csúcsházasítás és Legyen Vörös nevű alapházasítás készül a pincében. Persze, ez a bor még csak az útra lépés szimbóluma volt, hiszen Pázmánddal mint terroirral kapcsolatban – amely addig a legnagyobb hazai pezsgőgyártó alapanyagának termőterületeként volt ismert – akkor még több volt a kérdés, mint a válasz. Ami viszont általunk is tapasztalható: az aktív mésztartalom jó savakat ad, a bor nemhogy tavalyinak is beillene (csak pici, alig érződő avarosság emlékeztet a korára), hanem egyenesen elegáns burgundiság árad belőle. Felerészben kékfrankosból áll, további kétötöde cabernet sauvignon, háromötöde pedig egy különleges, hazai nemesítésű fajta, a magyar frankos.



2018
Ahogyan az előző, a 2018-as is meleg év volt, így szépen beérett a cabernet sauvignon szőlő Pázmándon. A poharunkban lévő bor masszív alapanyagból készült és közepes pörkölésű zempléni tölgyben időzött. Nagy testű, hömpölygő, paprikás zöldességet ne is keressünk benne, piros bogyós ízeket annál inkább. Hogy milyen bámulatosan dacol az idővel, azt a színben megjelenő lilás (!) reflexek is jelzik. Óriási potenciál, Pázmánd újabb csodája.

Ha lehet valamivel fokozni az élményt, akkor a Borsmenta tesztjén 87 ponttal jutalmazott 2018-as Régi Álom Néróval biztosan. A sok cukrot gyűjtő, a primitivóra/zinfandelre hasonlító, permetezésmentesen termeszthető fajta, mellyel itthon egyelőre alig kísérleteznek, mindenkiből óriási lelkesedést váltott ki az asztal körül. A tesztelés után ezt olvashattuk e felületen: „Az ízvilág egyetlen másik borhoz sem hasonlítható, a meggyes, málnás, somos, áfonyás, szedres jegyek szépen keverednek a hordófűszerek édes felhangjaival.” Nos, a nérónak most sincs párja. A különleges fajták sora azonban ezzel korántsem ért véget.



2019
Ráfordulva 2019-re, egy nagyon szép narancsbor került a poharakba. A Narancsoskert (ezerjó, mézes fehér, zalagyöngye )10 hónapig érett tölgyfa hordóban. A különlegességét egy bátor kísérlet adja, ugyanis a fiúk a palackozás előtt kavartak egyet a hordó alján összegyűlt finomseprőn. Az eredmény: izgalmas illatok és ízek. Hogyan lehetne ezeket megőrizni? A válasz rögtön érkezett: az érlelési finomseprővel együtt kell lepalackozni. Ez így is történt, a helyszínen egy szolid rázás után jöttek is a narancsboros aromák szépen, elsősorban a zöld tea, de birs és ásványok is.



2019-ből a 3Kert nevű csúcsbor volt a következő a sorban. A három „kert” nem más, mint a néró, a kékfrankos és a budai vörös (kadarka és csókaszőlő) termőterülete. Külön borok is készültek ezekből, azonban egy kicsit lecsípve a termésből a két gazda elveszejtette őket egymásban. Így kissé mindegyik veszített fajtajellegéből, viszont annál jobban meg tudták közösen mutatni a pázmándi termőterületet. Az eredmény igencsak meggyőzőre sikeredett ebben az évben is, a 3Kert a legjobb hazai vörös házasítások táborát erősíti.

S ha már szóba került a Budai Vörös, nem kis megelégedésünkre ez az elegáns, tartalmas és jól iható bor következett 2019-ből. 70% fűszeres kadarka (ez egy magyar nemesítésű kadarkaklón) és 30% csókaszőlő az arány, utóbbi színnel, savval és tanninnal támogatja előbbit. A „kert”, ahol ezek termettek, a Cseplek-hegy tetején egy délkeleti fekvésű terület. Minden kortya élmény.



2020
És ugyanezt mondhatjuk a 2020-as Budai Vörösről is, amely a pincészet igazi csúcsborává nőtte ki magát. A Borsmenta nem először kóstolhatta, nyár eleji véleményünk azonban változatlan: „Nagyon kellemes, jóivású, játékos bor, szerethető, természetes ízekkel és egy kis finom fűszerességgel. Gombás ételek, roston sült halak, rakott zöldségek tökéletes kísérője, de az esti borozgatásokhoz is remek partner. Nem kell hozzá semmi, nem kíván figyelmet, de kapja meg, mert megérdemli.” 



Meglepődtünk volna, ha 2020-ból a Rosé La Grange a magyar rozék tuttifruttis, nem túl nemes hagyományait követi. Schubert Ádám idézte is a neves magyar borkritikust: „A magyar rozé karcos garázsrock, a provanszi ringató, hullámzó Debussy.” (Alföldi Merlot) A kézzel válogatott és darált kékfrankos 12 órás héjon tartása, a spontán erjedés, a részleges almasavbontás és a hat hónapos tölgyfa hordós érlelés természetesen mind-mind megmutatkozik a borban, így minket inkább Debussyre, mintsem garázsrockra emlékeztet. Egyedi, krémes, finom!

A kóstoló végén a 2020-as R’n’R, azaz rajnai és olaszrizling egyenlő arányú házasítását ízlelgetjük. Nemcsak az egyetlen fehér, hanem az egyetlen „földhözragadt” tétel ez, hiszen nyáron, hűsítő fröccs alapjaként ugyanúgy el tudjuk képzelni, mint télen egy székelykáposzta kísérőjeként. A nem épp kimagasló, vásárolt rajnai rizlinget olasz „párja” Ádám szerint kifejezetten „felhúzta”, a vibráló savakhoz kedvességet, rétegeket adva.



2021
Ádám és Zoli végül a még forgalomba nem került 2021-es néróval adott ízelítőt a jövőből. Hogy mikor lesz kóstolható a remek nérósorozat legújabb darabja, azt minden bizonnyal elsőként tudja majd meg a Borsmenta, Ádám ugyanis borásznaplót ír most itt egy évig, Aprónapló címen. A színfalak mögötti kemény munka, a sok vesződség és persze az apró örömök megismerése céljából a napló követésére ugyanúgy biztatjuk olvasóinkat, mint a pincészet borainak fogyasztására, történjen az akár otthon, családi körben, akár egy szervezett borkóstolón. Mi mindkettőt kipróbáltuk, és elmondhatjuk, hogy igazán minőségi élmény volt!



Az Aprónapló eddigi részei:

Aprónapló 1.:
Kezdetben vala
Aprónapló 2.: Törekszünk az egyszerűségre
Aprónapló 3.: Csináld már!
Aprónapló 4.: Szüret élesben
Aprónapló 5.: Egyfolytában esik…
Aprónapló 6.: A természet tökéletlen tökélesessége
 
Fotó:
Szabó Edit -
Vargha Márk

Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Iszunk

Fehérvári Bormustra – hatodszor

2022.01.27. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, elegendő férőhely, hibátlan harapnivalók, kimeríthetetlen választék – idén is hozta mindazt a Fehérvári Bormustra, amiért annyira vártuk...
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…
Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)