Rozét virág helyett? Miért ne!

2023.03.07. | Szabó Edit
Hogyan kerül a narancsvirág, a grépfrút, a fekete bors, a licsi és az erdei szamóca egyetlen mozdulattal egy pohárba? Úgy, hogy a Teleki Borcsalád 2022-es syrah rozéjával töltjük tele…


Bevalljuk vagy sem, szeretjük a rozét. Egy-egy pohárnyi hűs, rózsaszín borhoz soha nem kell különleges alkalom. Jólesik ebédidőben a saláta, vacsoraidőben a lazac mellé, délután a sajtos stanglihoz, házibuliban a barátokkal, kettesben a szerelmünkkel, de még akkor is, ha egy laza estén csupán egy jó könyv a társaságunk. A rozén általában nem kell sokat gondolkodni, de nem is várunk tőle különleges mélységeket. Leginkább könnyedségét, friss gyümölcsösségét értékeljük, és az sem vétek, ha egy meleg nyári napon spriccentünk bele egy kis hideg szódát.

Rozét virág helyett? Miért ne! - Teleki Syrah Rosé 2022 - borsmenta.hu
 
Vannak azonban olyan rozéborok, amelyek egy kicsit eltérnek a megszokottól, és ez éppen elég ahhoz, hogy különlegességükkel felhívják magukra a figyelmet. Ezek közé tartozik a 2022-es Teleki Selection Syrah Rosé is, amely egyrészt a fajta, másrészt a kissé késői szüreti időpont miatt lóg ki a sorból – a mi legnagyobb örömünkre.

Rozét virág helyett? Miért ne! - Teleki Syrah Rosé 2022 - borsmenta.hu
 
Honnan jön a syrah?
 
Egészen az utóbbi évtizedekig tartotta magát az az elképzelés, hogy a syrah valójában Perzsiából származik, nevét Shiraz városáról kapta, és a keresztes lovagok hozták Európába. Más vélekedések szerint az őshazája Szicília, közelebbről Szirakúza, ahol a fajta ma is nagy népszerűségnek örvend. Az igazság azonban az, hogy a syrah ízig-vérig francia, két helyi fajta, a dureza és a mondeuse blanche természetes kereszteződéséből nemesítették tovább. A Rhône völgyéből indult hódító útjára, de mára igazi világfajtává vált, és a szőlőtermelő országok nagy részében, így Magyarországon is találkozunk vele. Két elnevezése terjedt el: a shiraz inkább az Újvilágban, míg a syrah az Óvilágban használatos. Általában vörösbort készítenek belőle, de rozé változatban is egyre gyakoribb.
 
A Teleki syrah rozé
 
Rozét virág helyett? Miért ne! - Teleki Syrah Rosé 2022 - borsmenta.hu

A Csányi Pincészetnél 2021-ben készítettek először syrah rozét, és a pozitív fogadtatásnak köszönhetően a borászat vezetői úgy döntöttek, hogy a 2022-es évjáratban újra megajándékozzák vele a közönséget. És hogy mitől különleges? „Mivel a bor a „selection” család tagja, itt kiemelten számít a szüret időpontja. A fürtöket egy kicsit tovább hagytuk az őszi napsütésben, hogy minél jobban, minél egyenletesebben beérjenek a bogyók, hiszen a cél az volt, hogy a megszokottnál egy kicsit teltebb, tartalmasabb bort kapjunk végül” – világította meg a lényeget a főborász, Lőrincz Norbert. És bár az erjesztés ugyanúgy irányítottan, acéltartályban megy végbe, mint a többi rozé esetében, a végeredmény mégis egy mélyebb tónusú, tartalmasabb, de ugyanakkor kellemesen gyümölcsös és intenzíven fűszeres bor lett.

Rozét virág helyett? Miért ne! - Teleki Syrah Rosé 2022 - borsmenta.hu
 
Licsi, grépfrút, fekete bors
 
A bor elegáns palackba került, és már a színén látszik, hogy más, mint könnyedebb társai. A sötétebb, barackvirágos árnyalathoz nagyon jól illik a mélyebb, narancsvirágos, erdei szamócás, trópusi gyümölcsös illat, amelyet egyfelől a licsi felismerhető jegyei édesítenek, másfelől enyhe borsosság tesz pikánssá.

A korty lédús és kifejezetten telt. Ízében a málnás, ribizlis, szamócás gyümölcsösség mellett a licsi édessége is megjelenik, valamint egy kellemes, grépfrútos kesernyésség, ami az utóízben is tartja magát. A kissé pikáns borsosság ott van az ízben is nagyon szépen, de nem hivalkodóan.

Rozét virág helyett? Miért ne! - Teleki Syrah Rosé 2022 - borsmenta.hu

Tartalmas, gazdag ízvilágú, kifejezetten kedves rozé. A megjelenése esztétikus, ezért nyugodtan vihetjük ajándékba – akár virág helyett. Ha viszont a vacsoraasztalra szánjuk, halételek, grillezett zöldségek mellé töltsük pohárba.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Csányi Pincészet

Beszélgetünk

Minden titkomat nem árulhatom el

2016.04.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot v…
Iszunk

Megkóstoltuk a Vespert

2021.04.21. | Szabó Edit
Új csúcsbor született a Csányi Pincészetnél. A Vesper névre keresztelt vadonatúj házasítás elegáns gyümölcsösséggel, ugyanakkor figyelemre méltó komplexitással hódít, és van benne bőven…
Beszélgetünk

A win-win helyzetek megteremtése az erősségem

2021.12.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Bő öt éve már, hogy Romsics László ül a Csányi Pincészet vezérigazgatói székében. Az azóta bekövetkezett változásokról, az újdonságokról és a tervekről kérdeztük…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018

2021.12.30. | Szabó Edit
Hogy igaz-e a mondás, amely szerint egy magnum pezsgő éppen elég két embernek, ha az egyik nem iszik, nem tudhatjuk, a Csányi Pincészet pinot noir magnumja azonban tényleg nagyon jól cs…
Iszunk

Térdig múltban és jövőben

2022.01.11. | Szabó Edit
Pincetúra a Csányi Pincészetnél
Öreg pince, ultramodern borászat, magnum pezsgő, nagy vörösborok… A Villányi borvidék dinamikusan fejlődő borászati vállalkozása, a Csányi Pincészet hamarosan kitárja kapuit a látogatók…
Beszélgetünk

Nem vagyok feladós típus

2022.12.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Lőrincz Norberttel
Új főborásza van a villányi Csányi Pincészetnek. Lőrincz Norbert nem ismeretlen a Pannon borrégióban, hiszen korábban Szekszárdon és Villányban is dolgozott már borászként. Pályájáról,…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)