2023.03.07. | Szabó Edit
Hogyan kerül a narancsvirág, a grépfrút, a fekete bors, a licsi és az erdei szamóca egyetlen mozdulattal egy pohárba? Úgy, hogy a Teleki Borcsalád 2022-es syrah rozéjával töltjük tele…
Bevalljuk vagy sem, szeretjük a rozét. Egy-egy pohárnyi hűs, rózsaszín borhoz soha nem kell különleges alkalom. Jólesik ebédidőben a saláta, vacsoraidőben a lazac mellé, délután a sajtos stanglihoz, házibuliban a barátokkal, kettesben a szerelmünkkel, de még akkor is, ha egy laza estén csupán egy jó könyv a társaságunk. A rozén általában nem kell sokat gondolkodni, de nem is várunk tőle különleges mélységeket. Leginkább könnyedségét, friss gyümölcsösségét értékeljük, és az sem vétek, ha egy meleg nyári napon spriccentünk bele egy kis hideg szódát.
Vannak azonban olyan rozéborok, amelyek egy kicsit eltérnek a megszokottól, és ez éppen elég ahhoz, hogy különlegességükkel felhívják magukra a figyelmet. Ezek közé tartozik a 2022-es Teleki Selection Syrah Rosé is, amely egyrészt a fajta, másrészt a kissé késői szüreti időpont miatt lóg ki a sorból – a mi legnagyobb örömünkre.
Honnan jön a syrah?
Egészen az utóbbi évtizedekig tartotta magát az az elképzelés, hogy a syrah valójában Perzsiából származik, nevét Shiraz városáról kapta, és a keresztes lovagok hozták Európába. Más vélekedések szerint az őshazája Szicília, közelebbről Szirakúza, ahol a fajta ma is nagy népszerűségnek örvend. Az igazság azonban az, hogy a syrah ízig-vérig francia, két helyi fajta, a dureza és a mondeuse blanche természetes kereszteződéséből nemesítették tovább. A Rhône völgyéből indult hódító útjára, de mára igazi világfajtává vált, és a szőlőtermelő országok nagy részében, így Magyarországon is találkozunk vele. Két elnevezése terjedt el: a shiraz inkább az Újvilágban, míg a syrah az Óvilágban használatos. Általában vörösbort készítenek belőle, de rozé változatban is egyre gyakoribb.
A Teleki syrah rozé
A Csányi Pincészetnél 2021-ben készítettek először syrah rozét, és a pozitív fogadtatásnak köszönhetően a borászat vezetői úgy döntöttek, hogy a 2022-es évjáratban újra megajándékozzák vele a közönséget. És hogy mitől különleges? „Mivel a bor a „selection” család tagja, itt kiemelten számít a szüret időpontja. A fürtöket egy kicsit tovább hagytuk az őszi napsütésben, hogy minél jobban, minél egyenletesebben beérjenek a bogyók, hiszen a cél az volt, hogy a megszokottnál egy kicsit teltebb, tartalmasabb bort kapjunk végül” – világította meg a lényeget a főborász, Lőrincz Norbert. És bár az erjesztés ugyanúgy irányítottan, acéltartályban megy végbe, mint a többi rozé esetében, a végeredmény mégis egy mélyebb tónusú, tartalmasabb, de ugyanakkor kellemesen gyümölcsös és intenzíven fűszeres bor lett.
Licsi, grépfrút, fekete bors
A bor elegáns palackba került, és már a színén látszik, hogy más, mint könnyedebb társai. A sötétebb, barackvirágos árnyalathoz nagyon jól illik a mélyebb, narancsvirágos, erdei szamócás, trópusi gyümölcsös illat, amelyet egyfelől a licsi felismerhető jegyei édesítenek, másfelől enyhe borsosság tesz pikánssá.
A korty lédús és kifejezetten telt. Ízében a málnás, ribizlis, szamócás gyümölcsösség mellett a licsi édessége is megjelenik, valamint egy kellemes, grépfrútos kesernyésség, ami az utóízben is tartja magát. A kissé pikáns borsosság ott van az ízben is nagyon szépen, de nem hivalkodóan.
Tartalmas, gazdag ízvilágú, kifejezetten kedves rozé. A megjelenése esztétikus, ezért nyugodtan vihetjük ajándékba – akár virág helyett. Ha viszont a vacsoraasztalra szánjuk, halételek, grillezett zöldségek mellé töltsük pohárba.