2025.01.08. | Szabó Edit
A Borsmenta csapata 2024-ben 8 fajtatesztet tartott. Alábbi összeállításunkban megmutatjuk a vörösboros győzteseket. Íme a tavalyi év legjobb syrah-ja, merlot-ja és könnyű vörös házasítása – legalábbis a Borsmenta magazin szerint…
SYRAH
Felhívásunkra 6 borvidék 11 termelőjének 12 bora érkezett be. Többet is meghívtunk, szerettünk volna szélesebb ívet rajzolni, de így sem voltunk elégedetlenek. A legtöbb (4) a Villányi borvidéken készült, Egerből 3 jött, a Mátrából, Szekszárdról, Sopronból, Balatonfüred–Csopakról és Balatonboglárról pedig 1-1. A legfiatalabb 2021-es, a legidősebb 2016-os évjáratú volt. A legjobb 5 közé két villányi, egy mátrai, egy egri és egy soproni került.
Az első – Kovács Nimród Borászat: Soul Syrah 2018
Lassan másfél évtizede, hogy Kovács Nimród megalapította borászatát az Egri borvidéken. A korszerű birtokközpont Eger klasszikus pincesorán, a Verőszala utcában található, az ültetvények pedig a várost körülölelő dombokon és hegyeken, a Nagy-Egeden, valamint a noszvaji Nyilas-már- és Nagyfai-dűlőben. Aki arra jár, nézzen be hozzájuk, a pincészet szívesen látja a vendégeket.
Soul névre hallgató syrah boruk a Monopole sorozat becses tagja. Azért kapta ezt a fantázianevet, mert a pincészet tulajdonosa imádja a jazzt, és meggyőződése, hogy egy pohár jó bor fokozza a zenei élményt. A 2018-os syrah finoman fűszeres, enyhén édeskés aromatikája rendkívül tetszetős. Az érett cseresznyés, csipkebogyós, meggyes gyümölcsösség mellett szépen jelennek meg az étcsokoládés, kakaóbabos jegyek, egy kis füsttel, bőrösséggel karöltve. A textúra szép, a korty selymes, a bor már most tökéletes állapotú, de hosszú, szép élet vár még rá. Hozzá a szőlőt a két noszvaji dűlőben szedték, és kíméletes feldolgozás után magyar és francia hordóban érlelték 17 hónapig. Cseppet sem megosztó tétel, a Borsmenta szakmai tesztje után a Borsmenta kóstolóklub közönsége is ezt tartotta az est legjobbjának.
MERLOT
A teszten 7 borvidék 11 pincészetének 14 különböző stílusú bora került a poharunkba, közülük 4 Villányból, 3 Szekszárdról, 2-2 a Mátrából és Balatonboglárról, és 1-1 Sopronból, Pannonhalmáról, valamint Egerből. A legidősebbhez 2009-ben, a legfiatalabbhoz 2023-ban szüretelték a szőlőt.
A kóstolt borok alapján egyértelműen érezhető, hogy a globális felmelegedés a mi termőhelyeinket sem kíméli. A merlot jó cukorgyűjtő, és mivel szinte minden idősebb ültetvényt déli lejtőre telepítettek, majdnem az összes borban – a hűvösebb klímáról érkezett egri és pannonhalmi kivételével – 14% fölötti az alkoholtartalom, és ez nem tesz mindig jót a kompozíciónak.
A másik általánosan leszűrhető tanulság, hogy ezeknek a boroknak több idő kellene. Túl fiatalon piacra dobják őket, és a fogyasztó sajnos nem fogja megvárni az optimális érettségi állapotot, így szinte soha nem élvezhetjük őket teljes szépségükben.
Az első – Etyeki Kúria: Kúria Sopron Merlot 2020
Az etyeki Öreghegyen található pincészetet 1996-ban alapította az Ottrubay házaspár. Az akkor másfél hektáros terület mostanra jócskán megnőtt, és az etyeki 23 hektár mellé néhány éve beszereztek egy 20 hektáros területet a Soproni borvidéken is. A főborász 2009 óta Mérész Sándor, aki a kiváló etyeki pinot noirok mellett ma már csúcskategóriás merlot-kat és kékfrankosokat is készít. A pincészet az etyeki birtokközpont épületében működő borbárban fogadja az érdeklődőket, népszerű rendezvényeik mindig sok látogatót vonzanak.
Tesztnyertes merlot borukat kézi szüret és bogyózás után 21 napon át héjon erjesztették, közben kézi csömöszölést és körfejtést alkalmaztak. Az almasavbontás után 70%-ban két-három éves, 30%-ban új, 300 literes, magyar, francia és osztrák tölgyfa hordókba fejtik át a bort, és itt érlelik további 14 hónapon át.
Lassan nyíló illatában cigánymeggyes, szedres, fűszeres világ, ízében ánizs, aszalt szilva, étcsoki és rengeteg fűszer. Selymes textúra, hosszú utóíz, bámulatos gazdagság, de mindez csak akkor jön elő, ha adunk neki időt. Fogyasztás előtt mindenképpen dekantáljuk, különben az élmény nagy része elvész.
KÖNNYŰ VÖRÖS HÁZASÍTÁS
Legutóbb 2021-ben vizsgáltuk meg a hazai könnyű vörösborok mezőnyét, ezért úgy éreztük, itt az ideje, hogy újra körülnézzünk a piacon. A 2024-es tesztre fajtaborok nem, kizárólag házasítások kaptak meghívást. Olyan tételeket kerestünk, amelyek csak rövid ideig vagy egyáltalán nem voltak hordóban, ízükben a gyümölcsösség, szerkezetükben a könnyedség a meghatározó, és a pincészet szortimentjében az alacsonyabb árkategóriát képviselik.
A Borsmenta felhívására 8 borvidék 14 pincészete küldött mintát, 5 bor Villányból, 3 Sopronból érkezett, az Etyek–Budai, a Zalai, a Pannonhalmi, a Badacsonyi és a Balatonfüred–Csopaki borvidék 1-1 tétellel képviseltette magát, egy pedig minden szempontból formabontó, mert a vásárolt szőlőt két borvidék adta, a feldolgozás pedig egy budapesti pincében történt. A legfiatalabb 2023-as, a legidősebb 2018-as évjáratú volt. Két győztest mutatunk, mert az első helyen holtverseny alakult ki.
Az egyik első – Pannonhalmi Főapátság: Tricollis 2023
A Pannonhalmi Főapátság 2000-ben határozta el, hogy felújítja régi hagyományait, és a szocializmus éveiben kényszerűségből feladott szőlőtermesztést és borkészítést visszaemeli tevékenységei közé. Az új pince 2003-ban készült el, tanácsadóként pedig kezdetben a 2005-ben elhunyt egri borász, Gál Tibor segítette a vállalkozást. A pincészethez jelenleg 53 hektár szőlőterület tartozik, és a 12 termesztett fajtából csupán 3 a kék szőlő: a pinot noir, a cabernet franc és a merlot. A borászat sok komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhet, Liptai Zsolt főborász 2024-ben kapta meg az Év Bortermelője elismerést.
A 2023-as vörös Tricollis 50% cabernet franc, 30% merlot és 20% pinot noir házasításával készült, a gyümölcs a Tavaszó-, a Széldomb- és a Babszökő-dűlőben termett. Az acéltartályos erjesztés után a bor kis fahordóban érlelődött 6 hónapig, ennek köszönheti selymes textúráját, mély, fűszeres ízeit. A játékos, szinte virgonc savak jó lendületet adnak a kortynak, az egész kompozíciót valamiféle légies könnyedség járja át. Pedig van itt test bőven, az alkohol is fűt kissé, mégis könnyű inni. Ebből a borból árad a harmónia, nincs pillanat, hogy ne esne belőle jól egy pohárral.
A másik első – Bussay Pincészet: Mura Vörös 2022
Közismert történet, hogy a pincészetet dr. Bussay László alapította, aki fiatal orvosként érkezett a zalai Csörnyeföldre, és ott vált a magyar borászat egyik meghatározó alakjává. A birtokot és a háziorvosi praxist halála után lánya, Dorottya vitte tovább, aki az előbbit ma már Kis Tamás somlói borásszal az oldalán igazgatja. Jelenleg öt és fél hektáron gazdálkodnak, és tevékenységüket két gyermekük is árgus szemmel figyeli.
Na, hát ez a Mura aztán friss! Olyan savak tartják, hogy öröm kóstolni. Tombol benne az energia, kirobbanóan gyümölcsös, ízében főleg a gránátalma és a ribizli tolakszik előre, de van ott minden, ami piros, meg egy kicsi csoki is, hogy simább legyen. A két cabernet és a merlot triójához egy kis laska csatlakozott a házasításban, leheletnyi fehér borsos fűszerességet adva az ízképnek. Különleges bor, mi pörköltek mellé innánk, de lehet másnak más ötlete, a lényeg az, hogy gyakran kerüljön a pohárba.
A Borsmenta tesztjei 2025-ben is folytatódnak, izgatottan várjuk az új évjáratokat, és természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a régebbiek hogyan érnek, változnak!