Syrah-teszt a Borsmentán – 2024

2024.02.16. | Szabó Edit
A Borsmenta 2024-es syrah-tesztjén 12 nagyszerű borhoz volt szerencsénk. A dobogóra ezúttal egy soproni, egy szekszárdi és egy egri bor került. Íme a részletek…


Legutóbb 2020-ban teszteltünk syrah borokat, ezért is voltunk nagyon kíváncsiak a mostani felhozatalra. Nos, örömmel jelentjük, hogy az egyik legteljesebb, legizgalmasabb Borsmenta-borteszt volt a mostani, többé-kevésbé kiegyenlített mezőnnyel, színvonalas borokkal. De előbb nézzük a tudnivalókat!

Akárcsak sok más társáé, a syrah szőlőfajta eredete is sokáig vitatott volt. Egészen az utóbbi évtizedekig tartotta magát az az elképzelés, hogy a syrah valójában Perzsiából származik, nevét Shiraz városáról kapta, és a keresztes lovagok hozták Európába. Más vélekedések szerint az őshazája Szicília, közelebbről Szirakúza, ahol a fajta ma is nagy népszerűségnek örvend. Az igazság azonban az, hogy a syrah ízig-vérig francia, két helyi fajta, a dureza és a mondeuse blanche természetes kereszteződéséből nemesítették tovább. A Rhône völgyéből indult hódító útjára, de mára igazi világfajtává vált, és a szőlőtermő országok nagy részében, így Magyarországon is találkozunk vele. Két elnevezése terjedt el: a shiraz inkább az Újvilágban, míg a syrah az Óvilágban használatos.

Syrah-teszt a Borsmentán – 2024
 
A fajtáról

A syrah kifejezetten imádja a meleget, viszont nincs jó viszonyban a mészkőtartalmú talajokkal. Ha olyan helyre telepítik, ahol nem kapja meg a számára szükséges hőmennyiséget, kissé vékony, fantáziátlan bor készül belőle, ha viszont megfelelően beérik, komplex, dús, fűszeres bort ad, amelynek kifejezetten jól áll a hosszabb fahordós érlelés.

A syrah illat- és ízjegyei

Attól függően, hogy a szőlő hűvösebb vagy melegebb területen termett, a bor is más-más aromavilágot hordoz. Ha például egy jó ausztrál shirazt iszunk, akkor főként a fekete bogyós gyümölcsösséget, a szedres, fekete ribizlis, áfonyás jelleget fogjuk benne megtalálni, némi fekete csokis, füstös felhanggal, egy kis liquorice-szal. Ez a világ az érleléssel egyre mélyebbé válik, a gyümölcsösség eltűnik, helyette földes, avaros jegyek jelennek meg a borban. Egy elegáns, kissé hűvös francia, például észak-rhône-i syrah esetében viszont inkább a fűszeres, borsos karakter dominál a borban, és gyakran szépen mutatja a termőhelyi jelleget is.
 
A tesztről

A Borsmenta tesztjét a Fill the Winebox borbárban tartottuk. Felhívásunkra 6 borvidék 11 termelőjének 12 bora érkezett be. Többet is meghívtunk, szerettünk volna szélesebb ívet rajzolni, de így sem voltunk elégedetlenek. A legtöbb (4) a Villányi borvidéken készült, Egerből 3 jött, a Mátrából, Szekszárdról, Sopronból, Balatonfüred–Csopakról és Balatonboglárról pedig 1-1. A legfiatalabb 2021-es, a legidősebb 2016-os évjáratú volt. A legjobb 5 közé két villányi, egy mátrai, egy egri és egy soproni került.

És most nézzük az eredményeket!
 
Az ötödik – Sol Montis Borászat: Syrah 2021



A Gyöngyöstarjánban található pincészetet Kovács László alapította 1999-ben. Nevük akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor 2011-ben lánya, Zita is beszállt a családi vállalkozásba. Néhány évvel ezelőtt új befektető érkezett hozzájuk, vadonatúj, 5000 hektoliteres befogadóképességű feldolgozót építettek a település határában, és azóta Sol Montis néven palackozzák elegáns, gyümölcsös, hamisítatlanul mátrai boraikat. 110 hektáron gazdálkodnak, és céljuk a borvidék sokszínűségének bemutatása.

Most kóstolt boruk igazi gyümölcsbomba. Fekete ribizli, szeder, egy kis áfonya, ami csokis, kakaóbabos, rózsaborsos fűszerességgel keveredik játékosan. Fiatal még, de valószínű, hogy nem nagyon lesz ideje idősödni. A pincészet egyik legnépszerűbb tétele, amely 3-5 napos héjon áztatás után tartályban, irányítottan erjedt, majd 8 hónapig használt hordóban pihent.

A negyedik – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Villányi Syrah 2017



Szinte hihetetlen, hogy már több mint harminc éve annak, hogy Kisharsány határában megépült a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokközpontja. A hozzá tartozó festői szépségű mediterrán teraszt már sokszor ajánlottuk a Borsmenta olvasóinak figyelmébe. Egy langyos nyári napon ott leheveredni, nézni a bárányfelhőket, kezünk ügyében egy pohár tökéletes vörösborral több mint boldogság – de vigyázat: érdemes a nyitva tartásról előre tájékozódni!

A birtok 2017-es syrah bora egy nagyszerű évjárat szülötte. Színe mély és meleg, illatában a sötét gyümölcsös világ mellett egyrészt füst és bőr, másrészt egy kis decens mentás hűvösség, amely mindezt remekül ellenpontozza. A korty kellemes, szinte simogató, és ízben visszatér minden aroma, amit a bor illatban ígért. Szép és gazdag, méltó dísze egy ünnepi asztalnak.
 
A harmadik – Steigler Pince: Prémium BIO Syrah 2021



A 21 hektáron gazdálkodó soproni birtokot Lőrinczy Bálint alapította 2017-ben. A tulajdonos borásznak Varga Tamást nyerte meg, aki korábban éveket töltött Ausztráliában, Új-Zélandon, Kaliforniában, és a bioszemléletet ezekről az utakról hozta magával. A birtok a kezdetektől organikus elvek szerint működik, csillámpalás, mészköves, fekete erdőtalajos területeiken főként zweigelt, kékfrankos, pinot noir és cabernet franc terem. Nem titkolt céljuk, hogy a furmintot visszatelepítsék a borvidékre, és ezzel kapcsolatban már komoly lépéseket tettek, és tervezik azt is, hogy a zöld veltelininek minél több arcát bemutassák a fogyasztóknak.

Most tesztelt syrah boruk fiatal szőlőültetvények terméséből készült, minősített biobor. Vastag, sűrű, koncentrált, aromatikájában fekete bogyós erdei gyümölcsök, áfonya, kökény, szeder jegyeit fedezhetjük fel, egy kis kakaós, kapucsínós hangulattal kísérve. A struktúra szép, a tanninok puhák, kifejezetten jó inni. Egyéves fahordós érlelés után került forgalomba.
 
A második – Heimann Családi Birtok: Syrah Válogatás 2021



A szülők kicsi pincéjében jó volt a bor, ezért is döntött úgy Heimann Zoltán, hogy nyugdíjas édesapja „vállalkozását” segíti egy kicsit. Aztán amikor a szülők már egyre kevésbé bírták a munkát, a borkészítés gondját az egyébként közgazdász feleség, Ági vette át. A birtok növekedett, egyre népszerűbbé vált, és hamarosan az ország legjobbjai között tartották számon. Zoltán és Ági két fia közül az egyik. Zoltán már tudatosan választotta a borász szakmát, és külföldi tanulmányútjairól hazatérve aktívan bekapcsolódott a pincészet életébe. A borokat ma már javarészt ő készíti, Ági pedig szívesen látja a vendégeket a hangulatos terasszal és modern étteremmel rendelkező présháznál, a szekszárdi Iván-völgyben.

Syrah a birtokon fajtaborként kizárólag a kiemelkedő évjáratokban készül, limitált mennyiségben. A tesztelt tétel minden cseppjéből árad a figyelem és a gondoskodás. Válogatott, érett szőlő levét zárták itt palackba, a bor mély és gazdag, sokszínű, rétegzett, de még nagyon fiatal. Már most élvezhető, de igazi szépségeit csak 2-3 év múlva fogja megmutatni, akkor viszont parádés lesz, a legszebb ünnepek méltó italává nemesedik.
 
Az első – Kovács Nimród Borászat: Soul Syrah 2018



Lassan másfél évtizede, hogy Kovács Nimród megalapította borászatát az Egri borvidéken. A korszerű birtokközpont Eger klasszikus pincesorán, a Verőszala utcában található, az ültetvények pedig a várost körülölelő dombokon és hegyeken, a Nagy-Egeden, valamint a noszvaji Nyilas-már- és Nagyfai-dűlőben. Aki arra jár, nézzen be hozzájuk, a pincészet szívesen látja a vendégeket.

Soul névre hallgató syrah boruk a Monopole sorozat becses tagja. Azért kapta ezt a fantázianevet, mert a pincészet tulajdonosa imádja a jazzt, és meggyőződése, hogy egy pohár jó bor fokozza a zenei élményt. A 2018-os syrah finoman fűszeres, enyhén édeskés aromatikája rendkívül tetszetős. Az érett cseresznyés, csipkebogyós, meggyes gyümölcsösség mellett szépen jelennek meg az étcsokoládés, kakaóbabos jegyek, egy kis füsttel, bőrösséggel karöltve. A textúra szép, a korty selymes, a bor már most tökéletes állapotú, de hosszú, szép élet vár még rá. Hozzá a szőlőt a két noszvaji dűlőben szedték, és kíméletes feldolgozás után magyar és francia hordóban érlelték 17 hónapig. Cseppet sem megosztó tétel, a Borsmenta szakmai tesztje után a Borsmenta klub közönsége is ezt tartotta az est legjobbjának.
 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Syrah-teszt a Borsmentán – 2024

Kiss Michał 
(blogger), Száraz Krisztián (Borgonista), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
 
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:

Domokos Attila: Celebratio 2019; Gere Attila Pincészete: Syrah 2021; Heimann Családi Birtok: Syrah Válogatás 2021; Homola Pincészet: Syrah 2019; IKON Borászat: Shiraz 2021; Kovács Nimród Borászat: Soul Syrah 2018; Petrény Winery: Syrah 2018; Sauska Pincészet Villány: Syrah 2021, Syrah 2016; Sol Montis Borászat: Syrah 2021; Steigler Pince: Prémium BIO Syrah 2021; Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Syrah 2017.
 
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

A húsvét bora – a pinot noir

2019.03.18. | Szabó Edit
Szeszélyes és öntörvényű, mondják róla a borászok. Ez illik legjobban a húsvéti báránysülthöz, mondják róla a szakácsok. Tele van meglepetéssel, mondják róla az újságírók. Íme beszámoló…
Iszunk

Etyeki bor nyerte a Borsmenta rozétesztjét

2019.07.02. | Szabó Edit
A nyár slágere még mindig a rozé, ezért a Borsmenta tesztjén is megnéztük, milyen borok szerepelnek az idei kínálatban. Az első helyen etyeki, a másodikon mátrai, a harmadikon kunsági b…
Iszunk

Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitt…
Iszunk

Éljen a könnyű vörös!

2021.11.12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pi…
Iszunk

Bikaviadal

2022.11.25. | Szabó Edit
Megvolt a nagy bikavérteszt a Borsmentán. Mutatjuk a győzteseket!
A Borsmenta bikavértesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk kettébontani a sort. Így az első alkalommal 15, a másodikon 14 bikavér került a poharunkba, Egerből és Sze…
Iszunk

Pét-natok tesztje a Borsmentán

2024.01.26. | Szabó Edit
Divatos a pét-nat, ezért is szenteltünk egy Borsmenta-tesztet a hazai gyalogpezsgőknek. A dobogóra egy zalai, egy kőszegi és egy villányi tétel került. Íme a részletek…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)