Vissza

Éljen a könnyű vörös!

2021.11.12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pincészetek borai végeztek az élen. Íme a részletek…


Milyen a jó könnyű vörösbor?

A kérdést nem könnyű megválaszolni, éppen ezért határoztuk el, hogy megvizsgáljuk közelebbről, milyen, a pincészetek által könnyűnek tartott vörösborok versengenek a vásárlók kegyeiért. A Borsmenta tesztjére azok a tételek kaptak meghívást, amelyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak:
  • csavarzárral záródnak;
  • nem vagy csak rövid ideig érlelték őket hordóban;
  • a pincészet szortimentjében az alacsonyabb árkategóriát képviselik;
  • ízükben a gyümölcsösség, szerkezetükben a könnyedség a meghatározó.


A tesztről

A Borsmenta tesztjére 8 borvidék 18 pincészetének 20 borát küldték be. Közülük 5 Villányból, 4 Szekszárdról, 3 Egerből, 2-2 Balatonboglárról, a Mátrából és Etyekről, 1 Sopronból és 1 Pannonhalmáról érkezett. A legfiatalabb 2020-as, a legidősebb 2016-os évjáratú volt. A házasítások és a fajtaborok aránya 12:8 a házasítások javára. A fajtaborok közül 3 merlot, 2 zweigelt, 2 kékfrankos és 1 syrah volt a sorban.

Az egyik karton ezzel a rajzzal érkezett, hálásan köszönjük, boldoggá tette a napunkat:Tapasztalat

Fárasztó, de remek esténk volt, a kóstolt borok többsége nemcsak jó, de még szerethető is, és néhány közülük egészen kivételes élményt nyújtott. De ami a lényeg: egy se volt olyan, amit ne vinnénk magunkkal szívesen egy grillpartira, családi összejövetelre vagy házibulira, ne nyitnánk ki szívesen egy pizza, egy paprikás krumpli vagy akár egy melegszendvics mellé.

Az élmezőnyből olyan ikonikusnak számító borok maradtak ki ezúttal, mint a Bolyki Indián Nyár, amely a hatodik helyen végzett, de bármikor, bármilyen körülmények között szívesen innánk; a Pannonhalmi Főapátság Tricollis Vöröse, amely a hetedik helyre szorult, de nincs pillanat, hogy ne esne jól belőle egy pohárral; vagy a Bujdosó Kalóza, az Etyeki Kúria Redje és Eszterbauerék Tanyamacskája, amelyek most holtversenyben a 8. helyre szorultak, de ki ne örülne bármelyiknek, ha kapna egy palackkal!


És most nézzük az első ötöt!


Az ötödik – Sebestyén Pince: Indigó 2020A pincészetet a Sebestyén testvérpár, Csilla és Csaba viszi. Csaba a borász, Csilla – jelentős külföldön szerzett tapasztalattal felvértezve – a marketinggel és a kereskedelemmel foglalkozik. 12,5 hektáros szekszárdi ültetvényük a borvidék emblematikus dűlőiben található, fő fajtájuk a kékfrankos. Legyen szó akár könnyű, akár fajsúlyosabb borról, a Sebestyén testvérek mindig mindenben az eleganciát keresik. Talán ennek is köszönhető, hogy a legkomolyabb boraik is könnyen ihatóak, harmonikusak és emlékezetesek.

A 100% zweigeltből készült Indigó a maga ellenállhatatlan lila színével, mályvás, ibolyás, olasz fűszeres illatával, kirobbanó gyümölcsösségével minden grillparti kötelező kelléke kellene hogy legyen. Csábítóan üde, nagyon jólesik inni, az a bor, amit az ember örömmel nyit ki és örömmel fogyaszt bármikor.


A negyedik – Lelovits Tamás Pincészete: A Csudabogár 1. 2018Lelovits Tamás Villányban nőtt fel, és bár volt a családnak szőlőterülete, nem készült borásznak. Az ezredforduló táján kezdett tudatosan szőlővel és borral foglalkozni, és ma már ez az élete. A kis birtok folyamatosan épül, fejlődik, és a munkából Tamás felesége, Eszter is alaposan kiveszi a részét. Közgazdász, ezért egyértelmű, hogy a számok hozzá tartoznak, de az utóbbi években már a vendéglátásért is ő felel, és láthatóan örül a kreatív feladatnak. Tamásék pincéje Villány főutcáján egyre több látogatót vonz. Aki arra jár, térjen be hozzájuk, nem bánja meg.

A Csudabogár 1. világfajták házasítása. Merlot, syrah és cabernet sauvignon cuvée-jét töltötték a csavarzáras palackba, mégpedig igen jó arányokkal. A fekete ribizlis, meggyes, jostás aromatikát szépen keretezik a hordófűszerek. Finom az egész, kedves és ellenállhatatlan. Sűrű szövetű, elbír akár egy marhasülttel, de a sonkás melegszendvicsnek is remek párja egy átlagos szerda estén.


A harmadik – KÉSA Birtok: Syrah 2020A KÉSA Birtok az IKON Borászatot is vezető házaspár, Konyári Bori és Kvák Emil saját „játszótere”. Mindössze négy hektár, de azon a kedvenc fajtáik teremnek. Szeretettel, odaadással és a legnagyobb természetességgel művelik a szőlőt, nagyon sok emberi erőt használva. Bort kizárólag a jó évjáratokban készítenek; ha úgy érzik, hogy a szőlő nem üti meg az általuk kívánt szintet, értékesítik a termést.

A 2020-as Syrah-hoz a birtok egyik legmelegebb és legszebb pontján, a balatonlellei Kishegyen szüretelték a szőlőt. A bort 500 literes, használt hordókban érlelték, majd szűretlenül palackozták. A kék áfonyás, vadmálnás, meggyes gyümölcsösséget finom mentás hűvösség ellenpontozza. Nagyon izgalmas bor, mértéktartó hordóhasználattal, lendületes savakkal. Könnyű beleszeretni.


A második – Kovács Nimród Borászat: Merlot 2019Tucatnyi éve már, hogy az európai nagyvállalatot vezető kábeltelevíziós szakember, Kovács Nimród úgy döntött, hogy felhagy a média világával, és életét ezentúl szenvedélyének, a bornak szenteli. Szőlőbirtokot vásárolt az Eger környéki dombokon, hozzá pincét a város ikonikus helyén, a Verőszala utcai pincesoron, és borai ma már éppúgy népszerűek Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, mint Magyarországon.

Kovács Nimródék csavarzáras merlot bora vadonatúj tétel, nem volt még ehhez hasonló a pincészet szortimentjében. Birtokbor a szó legnemesebb értelmében, a szőlő a pincészet több kiváló területéről származik. Picivel több mint egy évig tartották használt hordóban, de vigyáztak, hogy a bor elegáns gyümölcsössége megmaradjon. Kedves, bársonyos, gyümölcsös, szerethető – olyan, amilyennek egy jó merlot-nak lennie kell.

Az első – Kiss Gábor: Rouge 364 2020Mit is mondhatnánk Kiss Gáborról? Hogy huszonéves kora óta követjük a munkásságát és szeretjük a borait? Hogy szinte az első szakmai lépéseitől nagy drukkerei és nagy rajongói vagyunk, és örömmel látjuk, milyen következetesen és kitartóan járja végig azt az utat, amit közel húsz éve kijelölt magának? Tízhektáros birtokán csodák születnek, végtelen maximalizmusa hosszan érlelhető csúcsboraiban és könnyedebbnek szánt tételeiben egyaránt megmutatkozik.

A Rouge 364 Kiss Gábor könnyűnek szánt házasítása. Ő így fogalmazza meg ezt a kategóriát. A fele cabernet franc, 20%-a merlot, 20%-a cabernet sauvignon, 10%-a kékfrankos. És hát fergeteges. Meggy édesíti, menta hűsíti, virágillat teszi csábítóvá, de nem hízelgővé. Sima, könnyen csúszik, minden a helyén van benne. Ahol ez a mindennapok bora, ott boldogok az emberek.


 
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:
Ákos Pince: Kármélus 2018; ApróKertek: Könnyűvér 2020; Bolyki Pincészet: Indián Nyár 2017; Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kalóz 2020; Daróczi Vinotéka: BélaGyula 2018; Eszterbauer Borászat: Pinceátlag 2019, Tanyamacska 2019; Etyeki Kúria: Red 2018; Heumann Borászat: Lagona 2016; KÉSA Birtok: Syrah 2020; Kiss Gábor Borászat: Rouge 364 2020; Kovács Nimród Borászat: Merlot 2019; Kovács Pince: Kékfrankos-Merlot 2020; Lelovits Tamás Pincészete: RedY 2019, A Csudabogár 1. 2018; Márkvárt Pince: Ezerötös Cuvée 2019; Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2020; Pfneiszl Birtok: Merlot 2020; Ruppert Borház: Kandúr 2019; Sebestyén Pince: Indigó 2020.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

Merlot – a folyékony bársony

2020.01.12. | Szabó Edit
A merlot az egyik legnépszerűbb szőlőfajta hazánkban. Nagy házasítások megbízható alkotórésze, de önálló borként is sokan palackozzák. Ezen az estén 6 borvidék 12 borán keresztül ismerk…
Iszunk

Syrah magyar módra

2020.02.20. | Szabó Edit
Nagyon vártuk ezt a kóstolót, igen kedveljük a fajtát. Igaz, kicsit szűkebb ívet rajzoltunk, mint szerettünk volna, de így is 5 borvidék 9 pincészetének tíz bora plusz egy francia syrah…
Iszunk

Fejedelmi szamorodnik

2020.03.26. | Szabó Edit
Nem lesz vidám húsvétunk, mi mégis bort ajánlunk az ünnepi asztalra. A Borsmenta szamorodnitesztjén két Szepsy-bor végzett az élen, de bármelyik tesztalanyunkat jó szívvel ajánljuk – ak…
Iszunk

Szentek csatája

2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, reko…
Iszunk

A nagy gyöngyözőteszt

2021.07.06. | Szabó Edit
Hat borvidék 20 pincészetének 22 gyöngyözőborát kóstolta végig a Borsmenta női különítménye. A Villányi, a Kunsági és a Nagy-Somlói borvidék borai kerültek a dobogóra, de meglepetésben…
Iszunk

Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitt…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)