Vissza
Iszunk

Ramsay-nek már ginje is van!

Ramsay-nek már ginje is van! című cikk borítóképe
2023. 08. 01. | Szabó Edit
A skót sztárséf, Gordon Ramsay rövid időre kilépett a konyhából, és a jól ismert Eden Mill nevű lepárlóval közösen megalkotta saját ginjét. Az ital már Magyarországon is kapható…

Gordon Ramsay, a híres skót szakács nevét ma már mindenki ismeri Magyarországon, és hogy ez így alakult, abban nekem is van egy csekély szerepem. Híressé vált 2004-es sorozata, a Ramsay’s Kitchen Nightmares (magyar címe: Ramsay, a konyha ördöge) ugyanis az én közreműködésemmel került Magyarországra. Akkoriban a TV Paprika főszerkesztője voltam, és én döntöttem el, hogy milyen filmsorozatokat forgatunk és vásárolunk. A szabadszájú skót okozott számomra néhány álmatlan éjszakát, a sorozat újszerű hangvétele, formabontó stílusa ugyanis magával ragadott, abban viszont nem voltam biztos, hogy a magyar nézők fel vannak készülve ennyi trágárságra. A csatorna új volt még, nem sokkal korábban indult, nem veszíthettem el a nézők bizalmát rögtön az elején, így végül fájó szívvel nemet mondtam. Négy hónappal később azonban újra találkoztam a sorozattal a piacon, és akkor már nem hezitáltam. Fiatal, lelkes fordítói csapat dolgozott a szövegen, és a sorozat rekordnézettséget hozott. Később persze megvettük a 2005-ös, The F Word (A fickó F-fel) című sorozatot is, a többi pedig már történelem.

Ismerve Ramsay nyughatatlanságát és sokoldalúságát, cseppet sem lepődtem meg, amikor kiderült, hogy épp a saját ginjén dolgozik, a többszörös díjnyertes Eden Mill lepárlóval közösen. Ramsay elhivatott és maximalista, természetesen szó sem lehetett arról, hogy reklámarcként beálljon egy termék mögé. Az elkészült ital valóban komoly együttműködés eredménye, és Ramsay pontos instrukciói alapján született meg.

Amit az Eden Millről tudni kell

St. Andrews nagy múltú egyetemi város Skócia keleti partvidékén, alig húszezer lakossal. Nevét az 1413-ban alapított egyetem mellett a golf és a whisky tette ismertté. A tengerpart és a híres golfpályák rengeteg látogatót vonzanak a környékre, akik a helyben készült sört, whiskyt és gint is szívesen kóstolják. Az 1600-as években is működött whiskylepárló ezen a helyen, de már az Eden Mill is több mint 150 éves múltra tekint vissza. Az üzem az Eden folyó torkolatánál található, így érthető, hogy az egyik legfontosabb kincsük a vizük.

Az Eden Mill tiszteletben tartja a tradíciót, de legalább ilyen fontos számára a környezettudatosság is. Figyelnek arra, hogy munkájukat minél kisebb ökológiai lábnyommal végezzék. Ginjeikhez közvetlen környezetük, a Fife-félsziget növényeit használják fel, és a Ramsey’s Gin palackjai 100%-ban újrahasznosíthatóak.

A Ramsay’s aromavilága

Gordon Ramsay fontosnak tartotta, hogy a nevét viselő, egyébként London dry típusú gin aromatikájában hamisítatlanul tükrözze a skót jelleget, ezért az italban a virágos, citrusos aromák mellett a tenger sós jegyei is felfedezhetőek. Az ital készítésekor nagyon fontos szerepet kapott a környék jellemző növénye, a mézbogyó, valamint a tengeri alga is.

A palackba szimatolva azonnal megcsapja az orrunkat a boróka jellegzetes illata, nem kérdés, hogy ginnel van dolgunk. Pohárba töltve viszont a virágos jegyek dominálnak benne, egy kis rózsaborsos, ánizsos, levendulás, citromfüves fűszerességgel. Kóstolva selymes, szinte lágy, letisztult, és utóízében hosszan megmarad a sós karakter.

Ha tonikkal felöntve, gin-tonikként fogyasztjuk, felerősödik az italban a mézbogyó jellegzetes, enyhén áfonyás, levendulás aromatikája.

A palackforma egyedi és tele van szimbólumokkal, amelyek mindegyike valamilyen módon kapcsolatba hozható a tenger hullámaival, a sztárséf nevével, és talán még Ramsay halászat iránti szenvedélyére is találunk utalást. Akinek van hozzá kedve, forgassa a palackot kedvére, és fedezze fel a párhuzamokat.

A visszavont reklámkampány sem ártott neki

A Ramsay’s Gin sikerre van ítélve, indulása mégsem volt problémamentes. Az első hirdetésekben ugyanis a készítők az ital egyik összetevője, a mézbogyó erényeit magasztalják, kiemelve, hogy több benne az antioxidáns, mint az áfonyában, több a kálium, mint a banánban, és több a C-vitamin, mint a narancsban, az íze pedig olyan, mint az áfonya, a szőlő és a szilva keveréke. Arról viszont egy szó sem esik, hogy az ital alkoholt tartalmaz. A reklámkampányt betiltották, de ez aligha tett rosszat a gin népszerűségének, főleg hogy egy ilyen személyiség áll mögötte, mint a séfek fenegyereke, aki amúgy a focipályáról igazolt át a konyhába.

Gordon Ramsay ginjét Magyarországon a Drink Station forgalmazza, én is náluk kóstoltam.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
Itt az első magyar ginverseny! című cikk borítóképe

Itt az első magyar ginverseny!

2023. 02. 15. |
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénes lepárlómesterrel
A Seven Hills Distillery tulajdonosa, a rangos nemzetközi díjakat nyert Tokaj Gin készítője, Mészáros-Komáromy Dénes lesz az első magyar ginverseny zsűrielnöke. A szakembert a verseny részleteiről kérdeztük...
Iszunk
Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon! című cikk borítóképe

Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon!

2022. 04. 04. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Egyre többen hódolnak a ginkészítés szenvedélyének hazánkban. Az Ihászi Dániel által megalkotott Gay Hussar márkanevű ital a legújabb a sorban. Mi is megkóstoltuk, íme a véleményünk…
Beszélgetünk
A Tokaj Gin sztori című cikk borítóképe

A Tokaj Gin sztori

2021. 03. 20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Komáromy Dénest faggattuk…
Iszunk
Jönnek a magyar ginek! című cikk borítóképe

Jönnek a magyar ginek!

2019. 11. 21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartender is saját gint alkotott. Tombol a ginőrület!
Vendégoldal
Új ginek az Agárditól! című cikk borítóképe

Új ginek az Agárditól!

2019. 06. 28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…
Iszunk
Szaké – egy másik univerzum című cikk borítóképe

Szaké – egy másik univerzum

2017. 01. 18. | Szabó Edit
Rendhagyó kóstoló helyszíne volt nemrég a CEWI (Central European Wine Institute). A volt és jelenlegi hallgatókból, borértékből, szakemberekből álló közönség előtt dr. Nishimura Akira mesélt hazája, Japán nemzeti italáról, a szakéról.