Vissza

Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon!

2022.04.04. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Egyre többen hódolnak a ginkészítés szenvedélyének hazánkban. Az Ihászi Dániel által megalkotott Gay Hussar márkanevű ital a legújabb a sorban. Mi is megkóstoltuk, íme a véleményünk…


A ginkészítés kis hazánkban lassanként népszerűbb lesz, mint a jobb agyféltekés rajzolás. Az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnőtt az új magyar ginek száma, és mára már több mint ötvenféle hazai márkával dicsekedhetünk.
 
A terület úttörői a világpiacra nyitott, a trendeket követő szeszesital-gyártók, pálinkafőzdék voltak, de ma már egyre több a kifejezetten gin előállítására létrehozott vállalkozás által készített termék. Ez utóbbiak sorába léptek be a Gay Hussar megálmodói is. Ihászi Dániel – a gin megalkotója – a szeszesital-gyártás rejtelmeit pálinkamester szakmérnök képzésen sajátította el – ahogyan ezt beszédében meg is fogalmazta.


 
A szakmai kóstoló – vagy buli?
 
A bemutatónak a Telep Galéria adott otthont, ahol az érkező vendég azonnal egy installációval találta magát szemben. A szervezők kiállították az est főszereplőjét, vagyis egy palack gint, a háttérben pedig számos vele kapcsolatos információt olvashattunk. A meghívó szerint a program három részből állt: a termék bemutatását szakmai kóstoló, majd közös ünneplés követte. Ez a tagolás azonban sajnálatos módon nem valósult meg, a szakmai kóstoló részét mindenképpen hiányosnak gondoljuk; úgy tűnt, hogy a közönség leginkább a harmadik programpont miatt volt jelen a rendezvényen.
 
Egy nagyjából tízperces összefoglalót hallhattunk arról, hogy hogyan került kapcsolatba a szeszes italokkal a csapat, és azt is elmesélték, hogy mi volt a ginnel kapcsolatos elképzelésük. Olyan gint akartak elkészíteni, amely érthető, autentikus, maximum tíz összetevőből áll, egyszerű, de karakteres. A kísérletekhez a lepárlóberendezést Hollandiából hozták, de a termék valójában bérfőzetésben készül Bodrogkisfaludon.
 
Alapszeszként magyar vonatkozású alapanyagot kerestek, így a gabonaszesz mellett hárslevelű szőlőpárlatot használnak. A végeredmény az alkoholon kívül nyolc fő összetevőt tartalmaz: boróka, koriander, angelika, babér, citromhéj, homoktövis, mandula és orriszgyökér. A fűszerek arányának számos kombinációjával végeztek próbafőzéseket, így legalább kétéves munka eredménye a palackban található ital, amely small batch, vagyis limitált palackszámú tétel, és single shot, tehát a lepárlás után csak vizet adtak a hígításhoz.


 
Mit kíván a huszárreglama?
 
A névválasztás mögött nincs különösebb ideológia, csak jó ötletnek tűnt utalni az egykor híres londoni magyar étterem, a Gay Hussar nevére, ahol a fogások mellé valami jó kis pletyka is járt. Ám a főként fiatal felnőttekből álló célközönség erről aligha értesülhetett, számukra inkább a gay lehet a hívószó. (Tudni kell, hogy a gay szó jelentése eredetileg vidám, színes, csak az utóbbi évtizedekben gazdagodott a homoszexualitásra utaló jelentésárnyalattal.)
 
Az installációban busókról készült képpel, valamint az operettkirály, Kálmán Imre nevére vonatkozó utalással is találkoztunk, de ezekre a kapcsolatokra nincs ütős, jól értelmezhető magyarázat, ami kár, mert a marketing elemei is lehetnének, és igazán izgalmassá tehetnék a termék interpretálását. (Kálmán Imre Tatárjárás című operettjében ugyan szerepelnek huszárok, sőt még dalszöveg is utal erre, azonban az „Adj egy édes csókot, drága kis baba, / így kívánja ezt a huszárreglama, / csókot csattanósat, cipi-cupi cuppanósat; / adj egy édes csókot, drága kisbaba” strófa hallatán aligha idéződik meg lelki szemeink előtt egy palack kortárs gin képe.


 
A Gay Hussar koktél
 
A szakmai kóstoló tulajdonképpen már a megérkezésünkkor kezdetét vette, azonnal kaptunk egy mixer által készített koktélt. Az italt nem sikerült maradéktalanul élveznünk, mert bár értjük, hogy divatosnak mutatkozik egy, a pohár teljes terjedelmét kitöltő hosszúságú jégtömb, azonban iváskor ez kellemetlenül a szánknak feszül, tehát gyakorlatilag lehetetlen inni a pohárból. A meglepő módon gyömbérillatot árasztó – bár mint megtudtuk, azt nem tartalmazó – jeget végül sikerült kihalászni a pohárból. A koktélba citromkarika és babérlevél került – az összetevőkről további információkat nem kaptunk –, ami túl direkt, hiszen ez a két alkotóelem a gin alapanyagai között is megtalálható. Örültünk volna egy kicsit fantáziadúsabb megoldásnak. A koktélunk egyébként savanyú volt és enyhén fűszeres. Érezhetően friss, könnyed italnak szánták, viszont bármilyen gin kerülhetett volna bele. A vendégsereg körében azonban sikert aratott, mert a legtöbb pohárból elfogyott, és többen kifejezetten frissítőnek találták.
 
A Gay Hussar gin
 
A bemutató közben volt alkalmunk megkóstolni a tiszta gint is, a tulipános pohár segített, hogy elmélyedhessünk az aromáiban. Illatvilágát erőteljes mentásság jellemzi, amit piros bogyós, déligyümölcsös citrusos aromák kísérnek, a boróka visszafogott. Ízében csípősség és alkoholosság is mutatkozik, és valamiféle szokatlan, poros karakter is megfigyelhető. Lecsengése savanykás. Ezek a jegyek egyértelműen visszavezethetőek az alapanyagokra: a mentásság a babérból származhat, ami jó; a savanyú lecsengés és a porosság viszont a homoktövis és az írisz számlájára írható, és kevésbé teszi kedvessé az italt. Bár meglehet, hogy ezzel a véleményünkkel egyedül maradunk, a Gay Hussar ugyanis a The Spirits Business Spring Tasting 2022 versenyen arany, az International Wine and Spirit 2022 (IWSC) versenyen pedig bronz minősítést kapott.


 
A Gay Hussar gin & tonic
 
Az italt az est folyamán klasszikus gin & tonik formájában is lehetőség nyílt kóstolni. Itt azt kellett megtapasztalnunk, hogy a bartender talán a legkézenfekvőbb lehetőségek közül választott, hiszen olyan tonikot párosított a ginhez, mely – bár mediterrán stílusú, és virágos növényeket is tartalmaz – masszív kesernyéssége miatt a gin aromáit nem kiemelte, hanem elnyomta. Ismét úgy véljük, hogy bármilyen gin lehetet volna a pohárban, hiszen annak csak alkoholtartalma számított az italban.


 
Majd a fogyasztó eldönti
 
Ihászi Dánieltől megtudtuk, hogy a gint két, szeszes italok online értékesítésével foglalkozó cég is felvette a kínálatába, így az áprilistól elérhető a nagyközönség számára is. Az időzítés megfelelő, hiszen az elmúlt években egyre nőtt az érdeklődés a ginalapú koktélok iránt, így majd a fogyasztók eldöntik, hogy szerethető-e számukra a legújabb magyar gin.
 
 
Fotó:
Talabér Géza
Dombóvári Judit

Beszélgetünk

Az őszinteség luxusa

2017.04.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
Pach Gábor, a Zimek Pálinka Manufaktúra egykori főzőmestere már jó ideje a saját útját járja. Pálinkatanodát alapított, létrehozta az ország első Gyümölcs Wellness Központját, limitált…
Beszélgetünk

Koktél határok nélkül

2017.04.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Gózon Péterrel
A világ egyik legrangosabb koktélversenyeként számon tartott Bacardí Legacy Global Cocktail Competition idei nemzetközi mezőnyében a Warm Up koktélbár 25 éves bartendere, Gózon Péter ké…
Vendégoldal

Új ginek az Agárditól!

2019.06.28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…  
Iszunk

Jönnek a magyar ginek!

2019.11.21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartende…
Beszélgetünk

A pálinkaágazat mostohagyerek

2020.11.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
A 2020-as Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Fenegyerek sajmeggypálinkája Champion-díjas lett. A jó pálinka titkairól és az ágazat helyzetéről Pach Gábort, a főzde tulajdonosát kérd…
Beszélgetünk

A Tokaj Gin sztori

2021.03.20. | Juga Péter
Beszélgetés Mészáros-Komáromy Dénessel
A Seven Hills Distillery whisky- és ginlepárló alig fél éve indult Bodrogkisfaludban, de már két komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A siker titkáról a tulajdonost, Mészáros-Kom…

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)