GROW 2024

2024.07.03. | Vargha Márk
Graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, riesling italico, ryzlink vlašský – ezek mind egyetlen szőlőfajtát, az olaszrizlinget takarják. A fajtának szentelt regionális versenynek idén Magyarország volt a helyszíne…
 


A fajtáról

Az olaszrizling – mely semmiféle rokonságban nem áll az egész földkerekségen ismert és termesztett rajnai rizlinggel – Magyarország egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, de szomszédainknál is előszeretettel kultiválják, körülbelül az Osztrák–Magyar Monarchia egykori területén. Itthon a Balaton-felvidék, Badacsony és a Mátraalja bővelkedik ültetvényeiben. A szőlő viszonylag későn érő, különböző talaj- és éghajlati viszonyokhoz jól alkalmazkodó, közepes termőképességű, meglehetősen rezisztens fajta. A belőle készült bor általában könnyed, friss, gyümölcsös. Illatban inkább visszafogott, gyakori ízjegyei az alma, a körte, a citrusfélék, valamint a mandula és a keserű mandula. Leginkább fiatalon fogyasztandó, kiváló „fröccsbor”, de néhány kivételes tétel érettebb állapotban is élvezetes marad. Jól párosítható halakkal, salátákkal, szárnyasokkal.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

A versenyről


Miközben itthon azon tanakodtak a Balaton környéki borászok, hogy (külföldön) kimondható, megjegyezhető és összetéveszthetetlen nevet találjanak az olaszrizlingnek, máshol a fajta fénykorát kezdte élni, és néhány termelő bora a nemzetközi szakirodalom legfényesebb lapjaira került. Talán senki sem követi a Dráva vonalától délre fekvő borvilág eseményeit olyan nagy figyelemmel hazánkban, mint Győrffy Zoltán, aki úgy gondolta, hogy – ha már a világfajtáknak világversenye van – itt az ideje, hogy ennek regionális fajtának is rendezzenek régiós versenyt. Két borszakíró barátjával, a horvát Saša Špiraneccel és a szerb Igor Luković-tyal 2021-ben találták ki a GROW du Monde-ot. A betűszó a fajta szerb/horvát, olasz/cseh/szlovák, magyar és osztrák/német nevének kezdőbetűiből tevődik össze. 2022-ben a rendezvénynek a szerbiai Pétervárad és Újvidék, 2023-ban a horvátországi Kutjevo és Eszék adott otthont, 2024-ben pedig Balatonfüreden rendezték meg, május 28-a és 30-a között.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

A megmérettetésre április 30-ig lehetett nevezni, és a háromnál több mintát beküldő pincészetek kedvezményt kaptak a nevezési díjból. A borokat hat kategóriában értékelték: csendes fiatal borok (2023-as évjárat), csendes érlelt borok (2022-es vagy korábbi évjáratok), édes borok, habzóborok, narancsborok, házasítások. A beérkezett 379 tételt bronz-, ezüst-, arany- és platinaéremmel, az egyes kategóriákon belül a legjobb minősítésűeket pedig GROW du Monde trófeával díjazhatta a Dániától Szlovéniáig számtalan országból verbuvált zsűri, melynek három Master of Wine is tagja volt: Caroline Gilby az Egyesült Királyságból, Ivan Barbić Svájcból és Ronn Wiegand az Egyesült Államokból. Az eredményhirdetéssel egybekötött sétálókóstolónak a helyi kongresszusi központ földszintje volt a helyszíne.


Az eredmények

Az értékelt borok között a legtöbb csendes érlelt volt, de nagy számban neveztek csendes fiatal kategóriában is. E két csoporttól lemaradva 10 édeset, 7 habzót, 6 narancsot és 12 házasítást kellett a bíráknak értékelniük.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

A csendes fiatal kategóriában 3 platina- és 36 aranyminősítést osztottak ki. A 3 platinából egy került magyar szereplőhöz: a balaton-felvidéki Fodor Borbirtok Mindszentkállai Olaszrizlingje kapott 94 pontot, így holtversenyben lett a második. A 36 aranyérem kevesebb mint fele, 15 került magyar pincészetekhez, közülük legjobban a kunsági Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2023-as bora (92,67 pont) és a balatonfüred–csopaki Villa Gyetvai 2023-as tétele (92,33 pont) szerepelt.

A csendes érlelt kategóriában 9 platina- és 41 aranyminősítést osztottak ki. A 9 platinából 5 került magyar pincészethez, ráadásul valamennyien 94 ponttal a harmadik helyen végeztek: Éliás Birtok (Badacsony) Badacsony 2019, Éliás Birtok Olaszrizling Selection 2021, Kislaki Bormanufaktúra (Balatonboglár) Kötcse Olaszrizling 2022, Gottwald Borászat (Neszmély) Olaszrizling 2022, Tornai Pincészet (Somló) Nagy-Somlói Prémium Olaszrizling 2022. A 41 aranyból 29 került „haza”. Az így díjazottak közül a balatonfüred–csopaki Szabó és Fia Borpince Felsőörs 2022 (93 pont) és a villányi Grócz Pincészet Haurus Olaszrizling 2021 (92,33) voltak a legtöbbre értékeltek.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

Az édes kategóriában 3 platina és 2 arany talált gazdára. A platinák közül holtversenyben a harmadik helyen, 94 ponttal végzett a balatonboglári Öregbaglas Szőlőbirtok Olaszrizling késői szüret 2022 és a balatonfüred–csopaki Mészáros Pince Giligo 2015. Az aranyakat a badacsonyi Büttner Winery Late Harvest 2018 és a balatonfüred–csopaki Figula Pincészet Hetedik 2018 érdemelték ki.

A habzó kategóriában csak bronzérmeket osztottak ki, szám szerint 7-et, ebből 3 került Magyarországra. A legmagasabb pontszámot, 87,67-et olaszországi ellenfelével holtversenyben a kunsági Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Jóbarát 2023 kapta.

A narancs kategóriában az egyetlen platina Szlovéniába került, a 2 aranyból pedig az egyiket a balatonfüred–csopaki Kaszap Atilla 2022-es Narancs bora csípte meg (90,33 pont).
Végül a házasítások mezőnyében a Figula Pincészet Olasz & Furmint 2021 győzedelmeskedett (91 pont). Ez hozta el az egyetlen aranyat, a platinaszintet egyik nevezett ital sem érte el.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden


Személyes kedvencek


Egy olaszrizling-kóstolón az embernek mindig emlékeztetnie kell magát arra, hogy ettől a fajtától nem lehet olyan rétegzettséget várni, mint például egy aszútól, egy chardonnay-tól vagy akár egy rajnai rizlingtől. (Négy nappal korábban még a Mosel-völgy egyik kitűnő termelőjének asztalánál ültem Erdenben, és… túl jó volt…) Sok fiatal borban nekem személy szerint néha tolakodó volt a keserű mandula, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lettek volna tisztességesen elkészítettek. Legszívesebben azonban négy kiállítóra emlékszem vissza.


A Vinařtsví No. 44 gazdálkodási területe az egy hektárt sem éri el, a fehérek közül zöldszilvánival, zöld veltelinivel, palavával (ez rizlingszilváni és tramini keresztezése) is foglalkoznak az olaszrizling mellett. Egyik boruk szebb a másiknál. A győztes ’22-es érlelt olaszrizlingjük abbahagyhatatlanul finom. Seprőn és akácfa hordóban tartották egy évig.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

Ha valaki Aszófőn jár a nyáron, ugorjon be a Fodor Borbirtok boltjába, és ne csak olaszrizlinggel térjen haza. A Fodor Dorina által poharamba töltött sorból egy előttem eddig sajnálatosan ismeretlen, családi tradícióra épülő tehetség és szorgalom eredménye rajzolódott ki. Annyit mondhatok: a Körtvélyes- és Vörösmál-dűlő hozzáértő kezek alatt nagy dolgokra képes. Berlinben és a Vinagorán nem véletlenül díjazták már Fodorék más borait. Balatonfüreden a’23-as olaszrizling is megérdemelte a sikerét.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

Ha badacsonyi pincészetekről kérdeznek, az Éliás mindig ott van az első három ajánlatom között. Éliás Csaba persze – nem először – nemcsak a díjazott olaszrizlingeket hozta el a kongresszusi központba, hanem más kreációkkal is bizonyította, hogy ott a helye nem csak a badacsonyi, hanem az egész balatoni élvonalban. Ilyen jó szürkebarátot például szerintem Magyarországon nem sok helyen lehet inni, de a furminttal sem vall szégyent.

Jó volt találkozni Kaszap Atillával Szentantalfáról. Figyelem! Dér Gábor után itt van a környék újabb tehetséges és apróbirtokos borásza! Az olaszrizlingje jó, a narancsborát díjazták, de ami nagyon üt, az a zweigeltje. Bomba ötlet, hibátlan alapanyag és persze tökéletes kivitelezés, egy pincelátogatás keretében szeretném majd újrakóstolni őket. Remélem, hogy az ifjú mesterrel minél több sétálókóstolón lehet majd találkozni a közeljövőben.
 
Összefoglaló

Győrffy Zoltán (nemrég egy évre felfüggesztett) borszakírói és (tovább folytatandó) oktatói karrierje mellett rendezvény-mesterhármassal büszkélkedhet: a pécsi Portugieser du Monde, valamint a villányi Franc & Franc konferencia és kóstolónap után a GROW is nyomot hagyó, hiánypótló és professzionális esemény, ami ráadásul a hasonló kezdeményezéseket általában felkaroló állami szervezet, a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatása nélkül valósult meg.

GROW 2024 - olaszrizlingek nemzetközi versenye Balatonfüreden

Bár egy fajtát tökéletesen kiismerni sosem lehet, és minden évjárat mást – jót és rosszat is – tartogat, a GROW alkalmas arra, hogy a termelők lássák, hol tartanak olaszrizlingügyben hazai és külföldi versenytársaikhoz képest. A keretek adottak, most már csak még több platinát és aranyat kell hazahozni a jövő évi és az az utáni versenyekről. Tehát hajrá, magyarok! – nem csak a futball EB-n…
 
Fotó:
facebook
Vargha Márk

Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–c…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 2.

2019.12.10. | Szabó Edit
Befejeződött a Borsmenta olaszrizlingtesztje. A második fordulóban két badacsonyi és egy mátrai bor került a dobogóra, összesítettben a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizlin…
Tesztelünk

Éliás Birtok: Olaszrizling 2017

2020.04.29. | Szabó Edit
Ha ilyen volt az első, milyen lesz a többi? Az Éliás Birtok első olaszrizlingje igen jól sikerült, benne van minden, amiért egy badacsonyi bort szeretni tudunk. Télen-nyáron szezonja va…
Iszunk

Figula Mihályt ünnepli a borszakma

2023.04.13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…  
Iszunk

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok

2023.10.24. | Vargha Márk
Mindig szeretünk újdonságokat felfedezni, olyan pincékben kóstolni, ahol még nem fordultunk meg korábban. Vargha Márk a balatoncsicsói Border Birtokon járt, ahol Dér Gábor boraival kötö…
Iszunk

Mesterkurzus Londonban, Caroline Gilbyvel

2024.03.13. | Vargha Márk
Az idei, immár a 6. londoni Furmint Februáron nagy érdeklődés kísérte Caroline Gilby tíztételes mesterkurzusát. A közönség soraiban Vargha Márk kollégánk is helyet foglalt. Íme a beszám…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)