A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

2024.06.10. | Nádasi Eszter
Június 15-én az év legnagyobb kéknyelűkóstolóját rendezik meg Badacsonyban: körülbelül 60 tétellel lehet majd ismerkedni a borvidék különböző hegyeiről. A nagyobb, jól ismert borászatok mellett kisebb és újabb pincészetek is kiállítanak...


A Kéknyelű Virágzás Ünnepének komoly múltja van a Badacsonyi borvidéken: hagyományosan ilyenkor tartják a kéknyelű borverseny ünnepélyes eredményhirdetését is. Hosszú idő után a tavalyi év volt az első, amikor a kóstolót újra megnyitották a nagyközönség előtt. „Néhány évvel ezelőtt először vendégként vettem részt a rendezvényen, ami akkoriban még egy kisebb, zárt körű ünnepség volt a Kutató Állomáson. Már ott megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne egy nyilvános esemény: ha már ez a borvidék egyedüli kitüntetett fajtája, melynek saját ünnepnapja is van, akkor azt osszuk meg mindazokkal, akik szeretik a kéknyelűt. Nekünk, borászoknak is úgy szép, ha találkozhatunk és beszélgethetünk ezekkel az emberekkel. Tavaly, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület megalakulásával meglett az a háttér, amivel hozzá tudtunk kezdeni az elképzelés megvalósításához” – idézi fel Éliás Csaba, az egyesület elnöke.

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony
 
Kóstolási kaland a szőlőben

Az ünnep középpontjában az ikonikus fajta áll, azonban annak a két szőlőnek a borát is lehet majd kóstolni, melyek nélkül nem lenne kéknyelű. Ez az őshonos magyar szőlőfajta ugyanis csak nőivarú világokat hoz, beporzását a budai zöld és a rózsakő biztosítják. „A borászatok ezt a hármast prezentálják majd: több mint 20 kiállító lesz, akiktől körülbelül 60 tételre lehet számítani, többféle készítési stílusban. Hozhatnak tartály- vagy hordómintát is, kereskedelmi forgalomban még vagy már nem kapható tételeket: mindent, amire büszkék, és szívesen megmutatnák. A vendégeknek ez egy ismerkedési lehetőség, egy nagy kóstolási kaland. Megtalálhatják a kedvenc tételüket, különböző évjáratokat próbálhatnak ki, vagy megnézhetik, hogy egy adott évben kinél, milyen bor készült” – sorol néhány opciót a főszervező. „A kiállítók között ott vannak a nagy, jól ismert borászatok, de a kisebbek, az újabbak és azok is, akikkel ritkábban lehet kóstolókon találkozni. Az utóbbi kategóriába tartozik például a Szörényi Családi Borászat, a Tölgyesi Pincészet és a Trio Pince is. Sikerként élem meg, hogy ezeket a borászokat is megnyertük az eseménynek.”

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

A helyszín idén is a Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás kéknyelűültetvényének terasza, a Badacsony déli lejtőin. „A látvány és a hangulat is csodás: kint vagyunk a szőlőben, felettünk a hegy, alattunk a Balaton – a legszebb hely egy sétálókóstolóra.”

Az Éliás Birtok három tétellel készül az eseményre: az egyik a 2021-es évjáratú Kéknyelű Brut Nature pezsgő, ami az ez évi Badacsonyi Kéknyelű Borversenyen nagy aranyérmet kapott. 2022-ből „A kő marad” nevű kéknyelűt hozzák, mely tavaly kapott aranyat. 2023-ból pedig a saját ültetvényeik szűzterméséből készült, idén arannyal kitüntetett, ám forgalomban még nem kapható tétel szerepel a kínálatban: az ígéretes borból később is csak limitált mennyiség fog megjelenni, hiszen mindössze 500 palack készült belőle. „Hetedik éve működünk, és az első pillanattól kezdve foglalkozunk ezzel a fajtával: el sem tudnám képzelni a borász életemet úgy Badacsonyban, hogy nincs kéknyelűm. Ezért is telepítettünk belőle a hegy keleti, délkeleti oldalára” – zárja gondolatait Éliás Csaba.
 
A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

Kéknyelű egykor és most


A kéknyelű 2013 óta kiemelkedő nemzeti értékként szerepel a Magyar Értéktárban, a Badacsonyi Szőlőhegyért Egyesület pedig a MATE Badacsonyi Kutató Állomással közösen már javaslatot tett arra, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. A fajta történetében azonban voltak olyan periódusok, amikor a megbecsültsége messze elmaradt a maitól.

Az 1840-es évektől kezdve folyamatosan borászkodó Békássy család mindig is foglalkozott kéknyelűvel, még akkoriban is, amikor ezzel csaknem teljesen egyedül voltak. „A világháborúk között és egy rövid ideig még a második világháború után sem engedték ki a fajtát a hegy területéről: Badacsonyon kívül máshol nem lehetett telepíteni. A rendszerváltás előtti időszakban pedig úgy ítélték meg, hogy nem alkalmas nagyüzemi termelésre, mert meglehetősen megbízhatatlan a termés mennyiségét és minőségét illetően is, ezért a szőlőket kivágták és leváltották másra. Volt olyan időszak, amikor az egész országban csak két igazi kéknyelűültetvény volt – összességében talán fél hektárt tehettek ki –, az egyik a mi családunkhoz tartozott. Az édesapámnak komoly szerepe volt abban, hogy ez a fajta fennmaradt, az egész életemet úgy éltem le, hogy volt kéknyelűnk” – meséli Békássy Gábor. „Az 1990-es évek elején aztán sikerült annyi szaporítóanyagot összegyűjteni a kevéske területről, hogy a fajta szép lassan elterjedt a hegyen és a borvidéken.”
           

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

A Békássy Borászat jelenleg hat hektáron gazdálkodik, ebből egy hektár a kéknyelű. „Az ültetvények a Badacsony déli oldalán, a legmagasabb régióban, az erdőhatáron fekszenek. A régebbi telepítésnél a budai zöld a porzófajta, az újabb ültetvényeken már a rózsakő. A borainkat hagyományos módon készítjük, az elsődleges szempontunk az, hogy jó minőségű alapanyagot teljes biológiai érettségben tudjunk szüretelni. Saját élesztővel erjesztünk, segédanyagot nem használunk, a tételeink így évjáratról évjáratra mások. A kéknyelűt nem véletlenül hívták egykor az urak szőlőjének: nagy átlagban minden hatodik- hetedik évben hoz olyan termést, amiből aztán olyan kiugró minőségű borokat lehet készíteni, ezért szeretjük és tartjuk ezt a fajtát. Nyilván a köztes időszakok is lehetnek nagyon jók. Amit még fontosnak tartunk ennél a szőlőfajtánál, az az idő: a pincébe ősszel bekerül a must, a palackozás nálunk általában a következő év nyarán történik, majd minimum két évig érleljük palackban, mielőtt forgalomba hozzuk” – foglalja össze Békássy Gábor.
           
A rendezvényen a 2018-as, a 2019-es és a 2020-as évjáratból lehet majd kóstolni, de kint lesz a 2022-es kéknyelű is. „Ennél még nem telt le a két év, de ez a tétel kivételnek számít: úgy érezzük, hogy már most megmutatható.”
 
Utolsó palackok

A Barcza család is több generációra visszamenően foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. A kéknyelűültetvényük lassan húszéves. „2005-ben döntöttünk úgy, hogy telepítünk, mert badacsonyi fajta, amiből szerettük volna, hogy legyen nekünk is. Összesen 0,2 hektárunk van belőle, nálunk a rózsakő a beporzója” – mondja el Barcza Máté, aki édesapjával és nagybátyjával közösen vezeti a Négy80 borászatot. A telepítés idején a szőlőik 90%-át eladták, a maradékból csak a maguk és az ismerőseik örömére készítettek bort. 2018-ban döntöttek úgy, hogy szélesebb körben is bemutatkoznak.

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

A kéknyelűültetvényük Badacsonyörsön van, a pincétől fentebb, a Szépkilátó út közelében. „Errefelé nem bazaltos a talaj, hanem agyagos homokkő, az itteni kéknyelűk más világot képviselnek, mint a badacsonyiak vagy a Szent György-hegyiek. Eltérő a savszerkezetük, az ízhatásuk, nem olyan tüzesen ásványosak – a fajta könnyedebb arcát mutatják meg. Mi minimum 1-1,5 év palackérlelés után hozzuk forgalomba, és csak akkor, ha maximálisan elégedettek vagyunk vele.”

Június 15-én a 2021-es kéknyelűt lehet majd náluk kóstolni – ebből az évjáratból készült egy magnum palackos kiadás is. „Nagyobb mennyiségben máshogy érik a bor, szerettük volna kipróbálni, hogy hogyan viselkedik. Először 2020-ban palackoztunk így kéknyelűt, összesen 6 üveggel, csakúgy, mint a következő évben. Erősen limitált a mennyiség, nincs sok lehetőség megkóstolni, de a rendezvényre viszünk belőle. A 2019-es rózsakőt is bemutatjuk: nálunk ez ritkán készül fajtaborként, inkább házasításokba kerül – ebből is csak pár palack van már.”
 
Mikrotételek

A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

A Szörényi Családi Pince története 1994-ben kezdődött: Szörényi Levente ekkor vásárolta meg a Bács-hegyen fekvő területeiket. Két évvel később az olaszrizlinget már fiával, Örssel telepítették el. „Most fogjuk a harmadik évtizedét ünnepelni az ittlétünknek. Eredetileg édesapám hobbija volt a borászkodás, ötvenévesen kezdett bele, én pedig az indulástól fogva sokat segítettem neki. Mindketten tagjai vagyunk a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendnek. A pincészetet nemrégiben vettem át tőle, pont ötvenévesen – ez nem direkt volt, csak így hozta a sors” – meséli Szörényi Örs.
Az olaszrizling mellé juhfarkot telepítettek, aztán idővel további kínálatbővítésben gondolkodtak. „Azért esett a választásunk a kéknyelűre, mert szerettünk volna egy ikonikus badacsonyi szőlőből készült bort bevinni a repertoárunkba. A borvidékhez való tartozásunk kifejezéseként döntöttünk úgy, hogy elkezdünk foglalkozni ezzel a fajtával. Saját kéknyelűültetvényeink nincsenek, a Badacsony északi oldaláról vásároljuk a szőlőt. Eddig három évjárat készült, az első kettő gyakorlatilag már el is fogyott: mikrotételek ezek, összesen 600-700 palackot töltünk belőlük. A 2023-as borunk arany minősítést kapott a XX. Badacsonyi Kéknyelű Borversenyen, ezt mutatjuk majd be a Kéknyelű Virágzás Ünnepén. Már tavaly is részt vettünk a rendezvényen, mert nagyon jó ötletnek tartjuk, hogy egy ilyen ritka fajtát, ami csak erre a környékre jellemző, ilyen sokféle színben lehet megkóstolni.”
 
A Kéknyelű Virágzás Ünnepére készül Badacsony

További információ az esemény Facebook-oldalán.
 
Fotó:
facebook
Pető Piroska

Iszunk

Kéknyelűvel szebb az élet!

2018.07.10. | Szabó Hajnalka
Kék palackba öltözött és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Badacsony őshonos szőlőfajtájának karakteres bora, a kéknyelű. A nemrég lezajlott Kéknyelű Ízlelő izgalmas kalandot ígért a…
Iszunk

Kéknyelűteszt

2022.05.13. | Szabó Edit
Van, aki rajong érte, és van, aki nem kér belőle. A kéknyelű a Badacsonyi borvidék – most már nem is annyira – titkos fegyvere, és úgy tűnik, egyre jobban értünk hozzá. A Borsmenta tesz…
Iszunk

Egy este a Zeus Borbárban

2022.08.30. | Vargha Márk
Vargha Márk kollégánk nemrég Badacsonyban járt, és a Zeus Borbárba betérve nem mindennapi kóstoló részese lehetett. Íme a történet…
Iszunk

Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsment…
Iszunk

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023.12.15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…
Iszunk

Négy80: „Az egész hobbinak indult”

2024.05.09. | Nádasi Eszter
2018-ban nyitottak, de a borkészítésnek sokkal régebbi hagyománya van a Barcza családban, akiknek a Badacsonyon és az Örsi-hegyen is vannak szőlői. Mire utal a névválasztás, és mit kóst…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)