Osztrák borok kóstolója a Color Barban

2023.11.29. | Vargha Márk
Az osztrák borok óriási minőségi ugrása ma már tananyag a borismereti iskolában. A kiváló zöld veltelinik, szentlőrincek, kékfrankosok és társaik a Color Bar csapatának köszönhetően itthon is könnyen elérhetők. Vargha Márk közel százat kóstolt meg közülük…


A helyszínről

Megvallom, nem túlságosan szeretek a budapesti borbárokban időzni. Belső terük túlságosan steril,
mintha nem akarnának marasztalni. Ha pedig esetleg teraszuk is van, azok kivétel nélkül autóforgalmas téren vagy utcán vannak leválasztva. A belvárosi Color Bar végre kivétel, ugyanis nemcsak a külső, sétatéri részen, hanem belül is jól érzi magát az ember. A falakra menő pasik és csajok vannak festve, a tér megvilágítása harsány ünneplésekhez és csendes kuckózáshoz egyaránt optimális, a színek, formák, stílusok jól harmonizálnak.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

A bár egyetlen „szépséghibája”, hogy magyar bort itt keveset találunk, annál nagyobb a szortiment a külföldiekből, jelesül az osztrákokból. Különösen örültem tehát, amikor szakmai meghívót kaptam a bár kóstolójára, ahol nyugati szomszédunk borai mellett néhány szlovén és horvát szereplő is felbukkant. Összesen 96 tétel. Aggodalomra nem volt és nincs ok: nagy fába vágtam a fejszémet a köz érdekében, ugyanakkor a magam érdekében köpőcsészém és a nagy mennyiségű ásványvíz mindvégig hű társam volt. Néhány tételnél viszont nem bírtam ki, hogy ne nyeljem le őket…


A választékról

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

A földszinten 6, az emeleten 5 asztalon sorakoztak a palackok. A 96 borból egészen elenyésző volt azok száma, amelyeket nem innám szívesen bármikor. Túlnyomó többségük tehát kifejezetten ízlett, bár ezek között voltak olyanok is, amelyeket csak hardcore borrajongóknak, sőt borszakíróknak ajánlanék, nem is élvezet forrásaként, inkább vita alapjaként. Mindegyik asztalnál találtam nagyon kedvemre valót, ezekből adok most közre egy szubjektív csokrot.

1. Habzók: A kamptali Bründlmayer Brut Rosé (évjárat nélküli) elegáns pezsgője egyesíti a három komponens (40% pinot noir, 30% zweigelt, 30% szentlőrinc) minden gyümölcsét, a szamócától a mandarinig, amelyek valósággal robbannak a szájban. A weinvierteli Madl Von Der Weissen Welschriesling Brutbe (2016) nevével ellentétben nem csak olaszrizling, hanem zöld veltelini is belekerült, az eredmény egy frissítő, meglepően illatos pezsgő. Aki a champagne-i tósztos-kekszes világra vágyik, a kremstali Malat évjárat nélküli Brut Nature Reserve-jében találhatja meg számítását: folyékony gabona!

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu
 
2. Könnyed zöld veltelinik: Több borvidék, ennek (is) megfelelően többféle talaj, különböző eredmények a poharakban. Például a Fritsch Wagram Bio 2022 és a Pfaffl vom Haus Weinviertel 2022 is löszös talajon termett szőlőből készült. Mégis, előbbi szikárabb, utóbbi hízelgőbb karakterű.

3. Érett zöld veltelinik: Egy válogatásban a Pfaffl testvérek az Európai Unió 16 legjobb borászata közé kerültek. Minden bizonnyal nem véletlenül, ugyanis a könnyed mellett az érlelt zöld veltelinijükkel sem vallottak szégyent. Legalábbis az általam kóstolt Hund Reserve Weinviertel DAC 2020 gazdagsága nagyon meggyőző.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

4. Könnyed rajnai rizlingek: Itt kerestem a – nekem egyébként kedves – petrolosságot, de a Domäne Wachau Bruck Federspiel 2022-ben találtam csak meg. A maradékcukor Pfafflék Terrassen Sonne Weinviertel DAC 2022-jében volt a legmagasabb, a bor kifejezetten itatta magát.

5. Érett rajnai rizlingek: Markus Huber – 2015-ben Ausztriában az Év Borásza – 2021-es Berg Erste Lage Bio Traisental DAC-jára James Suckling 99 pontot adott. Ez egyáltalán nem meglepő, ahogy az sem, hogy az egyik jeles osztrák női borász, a kamptali Birgit Eichinger 2021-es Gaisberg Erste Lage DAC-jára 95-öt. Két borvidék, két nagy tekintélyű borász, két szép, mélységeket felmutató csúcsrizling.

6. Egyéb fehérborok: Skoffék háromféle sauvignon blanc-t is küldtek a kóstolóra: egyfajta „belépőt” (Südsteiermark DAC 2022), egy komplexebb acéltartályos – kevés fahordósat (Kranachberg Südsteiermark DAC 2021), valamint egy teljesen fahordósat (Oberkranachberg Südsteiermark DAC 2020). A különbség zongorázható, szinte hangulatfüggő, hogy az embernek melyik ízlik éppen jobban, a pici édesfűszer és zöldpaprika miatt talán a harmadik a legegyedibb. Ennél az asztalnál szerintem a legütősebb tétel mégis a horvát Veralda Malvasia Xtriana 2022-je volt, áradó mezei virágaival az orrban, és erős gyógynövényességével a szájban. Egy jó rizottó mellé telitalálat.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

7. Egyéb vörösborok:
A thermenregioni Reinischtől kétféle pinot noir és kétféle zweigelt. Ahogy a kóstoltató érzékletesen leírja: nem közönség-, hanem szakmai bor. Erős gombásság, avarosság érezhető mindben, előbb érteni kell, aztán esetleg szeretni. Bombasikerre számíthat viszont a legszélesebb közönségnél a weinvierteli Schwarz prémium Syrah-ja és Zweigeltje, szerintem az egész kóstoló talán legjobb borai, mindkettő 2018-as évjárat. Hihetetlen arányok, simogató tanninok, tökéletes érettség, szakajtónyi gyümölcs. Ünnepi asztalra valók.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

8. Kékfrankosok:
Nem elég, amit Schwarz az emeleti vöröses pultnál „produkált”, a földszinti kékfrankosos pultnál megint felrobbantja a gyümölcsbombát: a 2019-es Blaufränkisch Premium veri az összes társát, legfeljebb a burgenlandi Feiler-Artinger Blaufränkisch Umriss 2018 érhet a nyomába.

9. Dveri Pax: Szlovéniából érkezett, dicséretesen kitartó személyes jelenléttel. Bevallom, nekem minden borával kapcsolatban volt némi kritikám. Például a Furmint DP Brut 2019 pezsgőjének tiszta zöldalmásságát nagyra értékeltem, viszont az élményt az agresszív buborékszerkezet jelentősen rontotta. Nehéz szerepet találni a fogyasztói mindennapokban a kétségtelenül különleges, szűretlenül palackozott, három évig francia hordóban érlelt 2011-es (!) sauvignon blanc-nak.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

10. Tement:
Valamiért tetszik a név. „Kitölti borát Herr Tement, mint téglák közét a cement” – írná a néhai Antal Imre képzeletbeli fűzfapoétája, Nyomasek Bobó. Nos, a Maribortól 22 perces autóútra, a szlovén–osztrák határ északi oldalán található pincészetből nem a névadó, hanem a kiváló nagykanizsai Andy Bokor jött el a Colorba, és töltött ki öt sauvignon blanc-t, három sárga muskotályt és két chardonnay-t. Elég is lenne talán annyit mondanom, hogy a kóstolt borok elérték nálam a személyes maximumot, vagyis azt, hogy elkezdjem tervezgetni, mikor megyek hozzájuk Stájerországba. Minden borukról írni kellene, de a helyszűke miatt lehetetlen. Feltétlenül kiemelném a Sand und Schiefer 2022 muskotályt, amely az illat alapján várt csemegeszőlő helyett teljesen egzotikus ízeket hoz: juzut és kalamanszit! Parádés a Zieregg 2020 sauvignon blanc, nemkülönben a Sulz Morillon 2020 chardonnay. A Tementnél a három fő szabály a tejsavas erjesztés, az égetetlen hordó használata és a terroir megmutatása. Gyönyörű, tiszta borok ezek, ezt pedig a címkék puritanizmusával is ki szeretnék fejezni.

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu

11. Gsellmann:
Andreas Gsellmann 2011 óta biodinamikusan gazdálkodik a Fertő tó északkeleti csücskében fekvő Gáloson (Gols), 19 hektáron. Magyar barátnője, Bea kísérte el a Colorba és segített neki bemutatni a borait. A remek 2021-es tramini 14 hónapig volt 500 literes hordókban, finomseprőn tartva. Nagy meglepetés, hogy a pinot blanc-ból is szép bor születhet a magyar határtól nem messze, ugyanis Gsellmannék 2021-es Pannobile Weissburgunderét szintén öröm kóstolni. Kíméletes préselés, a must 15%-a 500 literes hordókba, 85%-a acéltartályba kerül, majd finomseprőn hagyják palackozásig. A vörösök közül kerül ki a zászlóshajó, az Astral nevű kékfrankos, melynek 2021-es évjárata spontán erjedt 500 literes fahordóban, 25-27 °C-os erjedési hőmérsékleten. Öt hónapig volt seprőn tartva, majd 1000 literes amforába fejtették át. A pincészet bemutatott termékei tetszetősek, megérik a Gálosra való átruccanást (nekem akár már néhány hónapon belül).

Osztrák borok kóstolója a Color Barban - borsmenta.hu


Konklúzió

A Color Bar csapata dicséretesen sokat tesz azért, hogy az osztrák, sőt a szlovén és a horvát borok itthon is minél szélesebb körben ismertté és kedveltté váljanak. Úgy érzem, hogy a magyar fogyasztók számára ez a földrajzilag közeli világ valahogy mégis távoli. Ez azért sajnálatos, mert a hétköznapi baráti összejövetelektől a ritka „kerek” évfordulókig a legkülönfélébb alkalmakra találunk egészen jó minőségű bort a Color Bar készletéből. A mostani kóstoló alapján is azt tudom csak mondani, érdemes minden hazai borkedvelőnek belépni, aztán rendszeresen átlépni az osztrák borok univerzumának széles kapuján!
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Egy csipetnyi Ausztria Buda szívében

2017.06.23. | Szabó Hajnalka
„A tökéletes nap egy jó kávéval indul és egy pohár borral ér véget” – gondolhatták a KisBécs tulajdonosai, és álmodtak hozzá egy helyet...  
Utazunk

Advent Bécs környékén

2019.11.08. | Borsmenta
Bécstől karnyújtásnyira, Ausztria kisebb városainak különleges helyszínein, várakban, kastélyokban, apátságokban várnak bennünket az adventi vásárok. Íme egy színes csokor, hátha valaki…
Iszunk

Terítéken a zöld veltelinik

2021.04.30. | Virág Orsolya
Hogy milyen egy szakmai borkóstoló a közönség szemével? Virág Orsolya megírta. A Borsmenta női különítménye a Radó Pince, a Geszler Családi Pincészet és a Vabrik Pincészet zöld veltelin…
Beszélgetünk

Nekem a bazalt alap

2021.07.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Weingartner Olivérrel
Ezzel a névvel csakis szőlőtermesztő lehet az ember, de Weingartner Olivér nem a „név kötelez” alapon választott magának hivatást. Az évekig külföldön dolgozó szakember a somlói 5 Ház B…
Iszunk

Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője!

2022.04.23. | Szabó Edit
Pezsgője lesz a Sanzon Tokajnak! Az erdőbényei pincészet alapborát az Ausztriában található Szigeti Pezsgőpincészet készíti. Golsban jártunk, hogy tanúi legyünk az utolsó simításoknak,…
Utazunk

Wachau két keréken

2022.04.29. | Gónusz Gabriella
Csillogó kék, fűszeres zöld, édes sárga – két intenzív nap a színek és az ízek vonzásában. Pattanjatok biciklire, és irány Wachau! Mutatjuk az utat…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)