Vissza
Tűzoltó a pincében
2024.05.24. | Szabó Edit
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának harmadik állomása a Bálint Borárium volt, ahol a kiváló ebéd előtt Köllő Zsolt helyi borász tartott nekünk kóstolót…
Akárcsak Nagy Gábor, Köllő Zsolt is Pázmándon nőtt fel, és akárcsak Borostyán-Kovács Tamarát, őt is Nagy Gábor fertőzte meg a borászvírussal. A nagyszülők pincéjében kezdett el borászkodni, és azóta is folytatja rendületlenül. Jelenleg 4 hektárról szüretel, de nem minden terület a sajátja, egy része bérlemény.
Zsolt egyébként tisztességes polgári foglalkozással is büszkélkedhet, ugyanis a székesfehérvári tűzoltók elszánt csapatát erősíti. Imádja a munkáját, még a borászkodás kedvéért sem mondana le róla, és ez a sürgős munkák idején okozhatna is némi gondot. Merthogy a jó tűzoltó ritka, mint a fehér holló, ezért normális körülmények között Zsolt nem akkor vehetné ki a szabadságát, amikor szeretné, hanem amikor lehet. Szerencsére a kollégák rugalmasak, és valahogy mindig megoldják, hogy Zsolt időben odaérjen a szőlőbe, ha permetezni vagy ha szüretelni kell, sőt ha tehetik, még segítenek is.
![Tűzoltó a pincében - Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet](/userfiles/20210703_191755.jpg)
Zsolt kis területén kilenc szőlőfajta terem, többek között sauvignon blanc, cserszegi fűszeres, chardonnay, zenit, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon, az Irsai Olivért pedig vásárolják. A tőkék idősek, a legtöbbjük 30 év körüli, Zsolt szeret velük dolgozni. Pincéjében a fehér gyöngyözőbortól a fehér csendes boron és a rozén át egészen a vörösborokig terjed a skála, van tehát minden, amit csak kívánnak az emberek. Zsolték vendégházakat is üzemeltetnek, ha valaki kisebb társasággal érkezik, akár meg is szállhat valamelyikben, és élvezheti a békét, a csendet, a jó levegőt és a kiváló borokat.
A kóstoló
Köllő Zsolt három bort mutatott a borklub csapatának.
![Tűzoltó a pincében - Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet](/userfiles/20240504_143338.jpg)
Irsai Olivér gyöngyözőbor 2023
Korai szüret volt, a szőlőt már augusztus közepén elkezdték szedni. Zúzták, bogyózták, a mustot tartályban ülepítették állandó, 8 fokos hőmérsékleten 24 órán át, másnap fejtették, színelték, és jöhetett az erjedés. A szaturációt kézzel végezték ők maguk, macerás munka, óránként jó, ha 60 palackot meg lehet tölteni szén-dioxiddal. A bor igazán kellemes, könnyed és citrusos. Nincs benne semmi maradék cukor, muskotályos ízei miatt mégis tele van kedvességgel. Jól iható, és mivel az alkoholtartalma mindössze 10%, nem is száll a fejünkbe olyan könnyen.
Zenit 2023
Azt már Nagy Gábornál megtanultuk, hogy a zenit szőlőfajta nagy cukorgyűjtő, ezért tökéletesen értjük, milyen nagy dolog, amikor Zsolt azt mondja, hogy a zenitet 2023-ban sikerült először teljesen szárazra erjesztenie. A borász nagyon szereti a fajtát, amelyből egyébként a Törley Pezsgőpincészet pezsgőt is készít. A technológia egyszerű: másfél óra héjon áztatás után jöhet a préselés, majd a bor tartályban erjed. Könnyű, jól iható, tiszta, gazdag ízvilágú, jó egyensúlyú zenit, alaposan behűtve áldás a meleg nyári napokon.
![Tűzoltó a pincében - Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet](/userfiles/20240504_140040.jpg)
Cabernet Sauvignon 2022
A Pázmánd környéki szőlőültetvényeken minden évben Zsolt szüreteli utolsóként a cabernet sauvignont. Azt szereti, ha tökéletesen beérik a szőlő, de azért vigyázni kell vele, mert az alkohol nagyon könnyen elszáll. Héjon erjed három hétig, aztán Zsolt feltölti a tartályt szén-dioxiddal, és még egy hétig áztatja, majd hordókba fejti. Utána viszont már nem történik vele semmi, Zsolt nem szeret hozzányúlni: nincs se szűrve, se derítve. Használt fahordóban érlelődik néhány hónapot, és utána palackban tölt még egy évet, mielőtt a fogyasztók asztalára kerül. Mindössze 800 palack készült belőle. Meggy, kökény, szeder, bodza… csupa sötét erdei bogyó ízben és illatban egyaránt.
Nagyon szerethető, gazdag, mély, fajsúlyos bor, 14,5% az alkoholtartalma, mégis van benne valamiféle könnyedség, amitől nagyon jó inni.
![Tűzoltó a pincében - Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet](/userfiles/20210703_210855.jpg)
Hogy a tűzoltók között Zsolt a legjobb borász és a borászok között ő a legjobb tűzoltó, ahhoz kétség sem férhet, de azért jó, hogy veszélyes polgári foglalkozása mellett a borokra is jut ideje. Üde színfolt a pázmándi palettán!