Velencei-tavi történetek I.

2023.07.29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs Ujvári Pincészetről, a Bakos Borászatról és a Boros Lányról mesélünk…


Egy pincészet alapításának, egy bor születésének vagy akár egy címke megalkotásának néha egészen különleges története van, ami csak akkor derülhet ki számunkra, ha borkóstoló közben elbeszélgetünk a borásszal. És mesélni nem csak az öreg rókák tudnak. Ezt a Velencei-tó környékén tapasztalhatjuk meg leginkább, ahová az utóbbi időben számos fiatal költözött és döntött úgy, belevág a borászkodásba.

 
Bor, zene, irodalom – bemutatkozik a Fuchs Ujvári Pincészet

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

A tó környékének egyik legfiatalabb pincészete a Fuchs Ujvári, melynek alapítóiból csak úgy árad a szó, bármiről is kérdezi őket az ember. Az egyébként zenész fiataloknak az egyik szomszéd néni hozta meg a kedvet a földvásárláshoz, aki a régmúlt időkről mesélt nekik, no meg arról, hogy akkoriban micsoda élet volt a nadapi szőlőhegyen. A fiúk csakhamar találtak is eladó területet, rajta egy 150 éves pincével. Nekivágtak a borászképzőnek is, és ma már a saját szőlőikből készült bort kóstoltatják. Le sem tagadhatnák, hogy zenészek, hiszen első boraiknak a C-dúr és a C#-moll neveket adták, sőt zenét is komponáltak a nedűkhöz, amelyeket bárki meghallgathat a címkén lévő QR-kód segítségével.

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

A címkéik ráadásul nem csak ettől egyediek: borleírás helyett versek szerepelnek rajtuk. Rajnai rizling borukén például Babits Mihály Húnyt szemmel… című költeménye. Az első, saját szőlőből készült rajnai rizlingjük egyébként igen ígéretes. Reduktív tételről van szó, gyümölcsös, a fajtára jellemző aromákkal, picit komolyabb savakkal. Csúcsos-hegyi pincéjüknél, mely mindössze 150 méterre van a BuBa bicikliúttól, kóstolót is tartanak. Ha kérik a vendégek, akkor zeneszóval.
 

Már az első boruk is nagyot szólt – a Bakos Borászat

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

És ha már szó volt Nadapról és a rajnai rizlingről, mindenképpen meg kell említeni a Bakos Borászatot is. Szintén fiatal pincészetről, igazi családi vállalkozásról van szó, ahol a maguk módján már a gyermekek is besegítenek. A Bakos család tagjai 11 éve döntöttek úgy, hogy odaköltöznek a Velencei-tó melletti településre. Ha valaki akkor azt mondta volna nekik, hogy első borukkal nemcsak a tó körüli legjobb fehérbor címét nyerik el, hanem egy Vinagora-aranyérmet is bezsebelnek vele, valószínűleg jó hangosan kinevették volna, főleg hogy akkor még eszük ágában sem volt borászkodni. Aztán addig nézegették az ablakukból az ott kígyózó szőlősorokat, hogy végül csak vettek egy kis területet. Ők is elvégezték a borászképzést, 2020-ban pedig jött az első saját szüret is, és vele egyből a nem várt csoda.

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

Wood névre keresztelt rajnai rizlingjükkel taroltak minden megmérettetésen, amire csak benevezték. Izgalmas, tiszta, a „rajnais” jegyeket gyönyörűen hozó fehérborról van szó, amely a tartályos erjesztést követően négy hónapon át egy kis fahordós érlelést is kapott. Mivel úgy vallják, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el, nagyon odafigyelnek a termesztésre, és erős hozamkorláttal is dolgoznak. És mindezt a mai napig a főállású munkahely és a három gyermek nevelése mellett.
 

Szenvedély minden szinten – a Boros Lány

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

Aztán ott van a pázmándi Boroslány, vagyis Borostyán-Kovács Tamara, aki előbb volt borkereskedő és sommelier, mint borász, de ha valaki túl sokat forog borászok között, ne lepődjön meg, ha maga is „megfertőződik”. A borkészítést 2021-ben kezdte, tehát két évjárat van a háta mögött, tavaly nyílt üzletében, a Boroslány Bortékában pedig valamennyi helyi borász portékája megtalálható. Tőle érdemes megkóstolni a 2022-es hordós Chardonnay-t, amelyhez ugyan vásárolja a szőlőt, de a tőkéket egész évben ő gondozza. Fűszerességével, érett barackos aromájával, penge savaival igazán jó kortyolnivaló. Bortékájával és a pázmándi borászokkal együtt azon dolgozik, hogy a Velencei-tavi borokat feltegyék a bortérképre, és hogy a vendégeknek megmutassák, micsoda kincsek rejtőznek errefelé!

Velencei-tavi történetek I. - borsmenta.hu

(folytatjuk)
 
Fotó:
Csepe Erika

Iszunk

Éljen a könnyű vörös!

2021.11.12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pi…
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Vendégoldal

Nincs veszve semmi

2023.06.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKerte…
Vendégoldal

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023.07.04. | Schubert Ádám
Aprónapló 24. rész
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fonto…
Vendégoldal

Forró napok

2023.07.18. | Schubert Ádám
Aprónapló 25. rész
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit…
Utazunk

Boros nyaralás a Velencei-tónál

2023.07.26. | Csepe Erika
Itt aztán tényleg minden van! Hegy, völgy, tó és persze bor, minden mennyiségben. Aki néhány napos kiruccanást tervez, bátran válassza a Velencei-tavat, hajózzon, túrázzon és látogasson…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (5) az év bortermelője (8) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (37) balassa bor (4) balaton (110) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (20) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bolyki jani (4) bor (291) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (38) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (22) borkóstoló (59) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (259) bortúra (28) borvacsora (22) borvendéglő (5) borverseny (28) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (231) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (96) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (160) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (83) fesztivál (44) figula (5) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (21) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (10) indiai (9) interjú (147) ipacs szabó istván (4) iszunk (11) jótékonyság (5) juhfark (19) kadarka (34) káli-medence (10) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (6) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (22) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (63) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (10) miskolc (10) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) néró (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (42) olaszrizling (28) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (7) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (6) pét-nat (16) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (215) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (48) somlói apátsági pince (5) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (45) sós (88) spanyolország (17) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (46) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (50) szekszárdi borvidék (8) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (17) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (170) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (66) utazási tippek (27) utazunk (34) vacsora (12) váli péter (4) vega (7) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (27) villányi borvidék (84) vörösbor (117) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)