Iszunk

Velencei-tavi történetek I.

Velencei-tavi történetek I. című cikk borítóképe
2023. 07. 29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs Ujvári Pincészetről, a Bakos Borászatról és a Boros Lányról mesélünk…

Egy pincészet alapításának, egy bor születésének vagy akár egy címke megalkotásának néha egészen különleges története van, ami csak akkor derülhet ki számunkra, ha borkóstoló közben elbeszélgetünk a borásszal. És mesélni nem csak az öreg rókák tudnak. Ezt a Velencei-tó környékén tapasztalhatjuk meg leginkább, ahová az utóbbi időben számos fiatal költözött és döntött úgy, belevág a borászkodásba.

Bor, zene, irodalom – bemutatkozik a Fuchs Ujvári Pincészet

A tó környékének egyik legfiatalabb pincészete a Fuchs Ujvári, melynek alapítóiból csak úgy árad a szó, bármiről is kérdezi őket az ember. Az egyébként zenész fiataloknak az egyik szomszéd néni hozta meg a kedvet a földvásárláshoz, aki a régmúlt időkről mesélt nekik, no meg arról, hogy akkoriban micsoda élet volt a nadapi szőlőhegyen. A fiúk csakhamar találtak is eladó területet, rajta egy 150 éves pincével. Nekivágtak a borászképzőnek is, és ma már a saját szőlőikből készült bort kóstoltatják. Le sem tagadhatnák, hogy zenészek, hiszen első boraiknak a C-dúr és a C#-moll neveket adták, sőt zenét is komponáltak a nedűkhöz, amelyeket bárki meghallgathat a címkén lévő QR-kód segítségével.

A címkéik ráadásul nem csak ettől egyediek: borleírás helyett versek szerepelnek rajtuk. Rajnai rizling borukén például Babits Mihály Húnyt szemmel… című költeménye. Az első, saját szőlőből készült rajnai rizlingjük egyébként igen ígéretes. Reduktív tételről van szó, gyümölcsös, a fajtára jellemző aromákkal, picit komolyabb savakkal. Csúcsos-hegyi pincéjüknél, mely mindössze 150 méterre van a BuBa bicikliúttól, kóstolót is tartanak. Ha kérik a vendégek, akkor zeneszóval.

Már az első boruk is nagyot szólt – a Bakos Borászat

És ha már szó volt Nadapról és a rajnai rizlingről, mindenképpen meg kell említeni a Bakos Borászatot is. Szintén fiatal pincészetről, igazi családi vállalkozásról van szó, ahol a maguk módján már a gyermekek is besegítenek. A Bakos család tagjai 11 éve döntöttek úgy, hogy odaköltöznek a Velencei-tó melletti településre. Ha valaki akkor azt mondta volna nekik, hogy első borukkal nemcsak a tó körüli legjobb fehérbor címét nyerik el, hanem egy Vinagora-aranyérmet is bezsebelnek vele, valószínűleg jó hangosan kinevették volna, főleg hogy akkor még eszük ágában sem volt borászkodni. Aztán addig nézegették az ablakukból az ott kígyózó szőlősorokat, hogy végül csak vettek egy kis területet. Ők is elvégezték a borászképzést, 2020-ban pedig jött az első saját szüret is, és vele egyből a nem várt csoda.

Wood névre keresztelt rajnai rizlingjükkel taroltak minden megmérettetésen, amire csak benevezték. Izgalmas, tiszta, a „rajnais” jegyeket gyönyörűen hozó fehérborról van szó, amely a tartályos erjesztést követően négy hónapon át egy kis fahordós érlelést is kapott. Mivel úgy vallják, hogy a bor sorsa a szőlőben dől el, nagyon odafigyelnek a termesztésre, és erős hozamkorláttal is dolgoznak. És mindezt a mai napig a főállású munkahely és a három gyermek nevelése mellett.

Szenvedély minden szinten – a Boros Lány

Aztán ott van a pázmándi Boroslány, vagyis Borostyán-Kovács Tamara, aki előbb volt borkereskedő és sommelier, mint borász, de ha valaki túl sokat forog borászok között, ne lepődjön meg, ha maga is „megfertőződik”. A borkészítést 2021-ben kezdte, tehát két évjárat van a háta mögött, tavaly nyílt üzletében, a Boroslány Bortékában pedig valamennyi helyi borász portékája megtalálható. Tőle érdemes megkóstolni a 2022-es hordós Chardonnay-t, amelyhez ugyan vásárolja a szőlőt, de a tőkéket egész évben ő gondozza. Fűszerességével, érett barackos aromájával, penge savaival igazán jó kortyolnivaló. Bortékájával és a pázmándi borászokkal együtt azon dolgozik, hogy a Velencei-tavi borokat feltegyék a bortérképre, és hogy a vendégeknek megmutassák, micsoda kincsek rejtőznek errefelé!

(folytatjuk)

Fotó:
Csepe Erika

Utazunk
Boros nyaralás a Velencei-tónál című cikk borítóképe

Boros nyaralás a Velencei-tónál

2023. 07. 26. | Csepe Erika
Itt aztán tényleg minden van! Hegy, völgy, tó és persze bor, minden mennyiségben. Aki néhány napos kiruccanást tervez, bátran válassza a Velencei-tavat, hajózzon, túrázzon és látogasson meg egy-két pincészetet. Nem fog csalódni!
Vendégoldal
Forró napok című cikk borítóképe

Forró napok

2023. 07. 18. | Schubert Ádám
Aprónapló 25. rész
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit fennkölt hangulatba kerülünk, de oda se neki!
Vendégoldal
Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart című cikk borítóképe

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023. 07. 04. | Schubert Ádám
Aprónapló 24. rész
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fontos gondolatot oszt meg az olvasókkal…
Vendégoldal
Nincs veszve semmi című cikk borítóképe

Nincs veszve semmi

2023. 06. 20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKertek borásza…
Iszunk
Mi az a budai vörös? című cikk borítóképe

Mi az a budai vörös?

2022. 07. 13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróKertek Pincészet támasztotta fel, és a bor igen finom!
Iszunk
Éljen a könnyű vörös! című cikk borítóképe

Éljen a könnyű vörös!

2021. 11. 12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pincészetek borai végeztek az élen. Íme a részletek…