A hegybíró bora

2024.05.20. | Szabó Edit
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának második állomása a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok pincéje volt, ahol személyesen a borász, Nagy Gábor várta a csapatot…


Nagy Gábor Pázmánd szülötte, itt nőtt fel a szőlőtőkék között, és büszke pázmándi gyökereire. Nyolc hektár szőlőterületével helyi viszonylatban nagybirtokosnak számít, igaz, hogy ennek csak a fele saját, a másik fele bérelt föld. Ő a rangidős a pázmándi borászok között. Húsz éve kezdte, először hobbiként, de 2009-ben már volt forgalombahozatali engedéllyel rendelkező bora. Ahogyan Tamara, a Boroslány, a munkák jelentős részét Gábor is egymaga végzi, ő ül a traktoron, ő dolgozik a pincében, és a fesztiválokon is ő áll a pult mögött. Termésének egy részét gyümölcsként értékesíti, borral csak 12.000 palackot tölt meg évente, ez az a mennyiség, amit biztonságosan el is tud adni.
 
A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

Mit tud a termőhely?


Gábor szívesen mesél Pázmándról, az itteni életről és erről a különleges termőhelyről, ami egyedülálló az országban. Igaz, hogy Pázmánd az Etyek–Budai borvidék része, de ennek leginkább adminisztratív okai vannak, hiszen a két terület között sem klimatikus, sem talajtani adottságait tekintve nem találunk hasonlóságot. A pázmándi szőlők egy régi röghegység vulkanikus kőzetébe engedik le a gyökereiket, az andezit altalajon magas mésztartalmú termőréteg található. A kettő együttes hatásának köszönhető, hogy az itt termő gyümölcs szépen megtartja savait, ízében pedig karakteresen tükrözi a termőhely egyediségét. A hegynek köszönhetően errefelé a jégverés is ritkább, mint a Velencei-tó déli oldalán, itt borászkodni tehát valóságos áldás.

Gábor a borászkodás mellett a hegybírói szerepet is magára vállalta, így nem csupán a saját birtokát ismeri, mint a tenyerét, de a környék minden szőlőjére van rálátása. Együtt lélegzik a helyi borászok kis csapatával, és a közösségi munkából ő is alaposan kiveszi a részét.

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok


A kóstoló

A Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok területein zenit, rajnai rizling, Irsai Olivér, sauvignon blanc, kékfrankos és cabernet sauvignon terem. Zenitből ő készített a környéken elsőként fajtabort, meg is kóstoljuk a legfrissebb évjáratot. Korán érő szőlőfajta, jól is cukrosodik, és ezt a bor is szépen mutatja. Nem édes, de lendületes savait kevés maradék cukor ellensúlyozza, így kifejezetten jóleső a korty. Egyébként túláradóan gyümölcsös, mint Gábor mindegyik bora. Számára a gyümölcsösség megőrzése sokkal fontosabb, mint a termőhelyi jelleg bemutatása.

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

A 2023-as sauvignon blanc bodzás, csalános világgal nyit, de egy perc sem kell neki, és már mélyül is az illat, száll az ananász és a maracuja a pohárból. Ebben is maradt egy kis cukor, 7-8 gramm literenként, de jól áll neki, ízes a korty. Könnyen érthető aromavilág, nem kell rajta sokat gondolkodni, ez az a bor, amit az ember nagy nyári melegben boldogan nyit ki, és szinte észre sem veszi, mikor lett megint üres a pohár.

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

A rajnai rizling Gábor egyik fő fajtája, méltán büszke rá. A poharunkba a 2022-es évjárat kerül, van már benne egy kis petrolosság, de a rajnai rizlinget éppen ezért szeretjük. A borász hagyja hidegen kierjedni, így a bor megőrzi tiszta, virágos, fehér húsú gyümölcsös ízvilágát. Dől belőle az őszibarack meg a lonc, mégsem édes, csak kedves. Az íze ugyanilyen, tökéletes az összhang, már csak ezért az egy borért érdemes lenne Pázmándra visszajönni minden évben.

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

A helyi borászok 2019-ben készítették el első közösségi borukat, ami a keresztségben a Könnyűvér nevet kapta. Házasítás ez a javából, amelynek alapját a szabályok szerint minimum 60, maximum 80 százalék kékfrankos adja, de hogy ki mit tesz még hozzá, azt mindenki maga dönti el. A lényeg az, hogy a Könnyűvér hordóba nem kerül, tartályban erjesztett, friss nyári lecsóbor, langyos esték gyümölcsös fűszere. Nagy Gábor cabernet sauvignont házasított a kékfrankos mellé. Egy hétig áztatta héjon erjedésmentesen, utána fehérboros technológiával kierjesztette. Átható, meggyes illata kellemes, és olyan az íze is. Ez az a vörösbor, ami szódával is jó, és az sem baj, ha egy picit behűtjük fogyasztás előtt. Kedves és elegáns, az embernek mosolyogni támad tőle kedve.

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok

Ez a borsor hűen tükrözte a borász gondolkodásmódját, elképzeléseit, és szépen mutatta be azt a könnyű, de mégis tartalmas, gyümölcsös világot, amit Nagy Gábor a borokban keres. Aki Pázmándon jár, feltétlenül jelentkezzen be hozzá!

A hegybíró bora  - Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok
 
(folytatjuk)
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…
Utazunk

Boros nyaralás a Velencei-tónál

2023.07.26. | Csepe Erika
Itt aztán tényleg minden van! Hegy, völgy, tó és persze bor, minden mennyiségben. Aki néhány napos kiruccanást tervez, bátran válassza a Velencei-tavat, hajózzon, túrázzon és látogasson…
Iszunk

Velencei-tavi történetek I.

2023.07.29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs…
Iszunk

Velencei-tavi történetek II.

2023.07.30. | Csepe Erika
Kétrészes minisorozatunkban a Velencei-tó körül alkotó borászatok közül mutatunk be néhányat. A második részben az ApróKertekről, Szentesi Józsefről, az Egy bolond hármat csinál Bormanu…
Iszunk

Reggeli a Boroslánnyal

2024.05.15. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 1. -– A Boroslány Bortéka
A Borsmenta Kóstolóklub májusi túráján Pázmándot vettük célba. Első utunk a Boroslány Bortékába vezetett, ahol pezsgős reggelivel várt bennünket a hely megálmodója, Borostyán-Kovács Tam…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)