Iszunk

A hegybíró bora

A hegybíró bora című cikk borítóképe
2024. 05. 20. | Szabó Edit
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának második állomása a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok pincéje volt, ahol személyesen a borász, Nagy Gábor várta a csapatot…

Nagy Gábor Pázmánd szülötte, itt nőtt fel a szőlőtőkék között, és büszke pázmándi gyökereire. Nyolc hektár szőlőterületével helyi viszonylatban nagybirtokosnak számít, igaz, hogy ennek csak a fele saját, a másik fele bérelt föld. Ő a rangidős a pázmándi borászok között. Húsz éve kezdte, először hobbiként, de 2009-ben már volt forgalombahozatali engedéllyel rendelkező bora. Ahogyan Tamara, a Boroslány, a munkák jelentős részét Gábor is egymaga végzi, ő ül a traktoron, ő dolgozik a pincében, és a fesztiválokon is ő áll a pult mögött. Termésének egy részét gyümölcsként értékesíti, borral csak 12.000 palackot tölt meg évente, ez az a mennyiség, amit biztonságosan el is tud adni.



Mit tud a termőhely?

Gábor szívesen mesél Pázmándról, az itteni életről és erről a különleges termőhelyről, ami egyedülálló az országban. Igaz, hogy Pázmánd az Etyek–Budai borvidék része, de ennek leginkább adminisztratív okai vannak, hiszen a két terület között sem klimatikus, sem talajtani adottságait tekintve nem találunk hasonlóságot. A pázmándi szőlők egy régi röghegység vulkanikus kőzetébe engedik le a gyökereiket, az andezit altalajon magas mésztartalmú termőréteg található. A kettő együttes hatásának köszönhető, hogy az itt termő gyümölcs szépen megtartja savait, ízében pedig karakteresen tükrözi a termőhely egyediségét. A hegynek köszönhetően errefelé a jégverés is ritkább, mint a Velencei-tó déli oldalán, itt borászkodni tehát valóságos áldás.

Gábor a borászkodás mellett a hegybírói szerepet is magára vállalta, így nem csupán a saját birtokát ismeri, mint a tenyerét, de a környék minden szőlőjére van rálátása. Együtt lélegzik a helyi borászok kis csapatával, és a közösségi munkából ő is alaposan kiveszi a részét.

A kóstoló

A Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok területein zenit, rajnai rizling, Irsai Olivér, sauvignon blanc, kékfrankos és cabernet sauvignon terem. Zenitből ő készített a környéken elsőként fajtabort, meg is kóstoljuk a legfrissebb évjáratot. Korán érő szőlőfajta, jól is cukrosodik, és ezt a bor is szépen mutatja. Nem édes, de lendületes savait kevés maradék cukor ellensúlyozza, így kifejezetten jóleső a korty. Egyébként túláradóan gyümölcsös, mint Gábor mindegyik bora. Számára a gyümölcsösség megőrzése sokkal fontosabb, mint a termőhelyi jelleg bemutatása.

A 2023-as sauvignon blanc bodzás, csalános világgal nyit, de egy perc sem kell neki, és már mélyül is az illat, száll az ananász és a maracuja a pohárból. Ebben is maradt egy kis cukor, 7-8 gramm literenként, de jól áll neki, ízes a korty. Könnyen érthető aromavilág, nem kell rajta sokat gondolkodni, ez az a bor, amit az ember nagy nyári melegben boldogan nyit ki, és szinte észre sem veszi, mikor lett megint üres a pohár.

A rajnai rizling Gábor egyik fő fajtája, méltán büszke rá. A poharunkba a 2022-es évjárat kerül, van már benne egy kis petrolosság, de a rajnai rizlinget éppen ezért szeretjük. A borász hagyja hidegen kierjedni, így a bor megőrzi tiszta, virágos, fehér húsú gyümölcsös ízvilágát. Dől belőle az őszibarack meg a lonc, mégsem édes, csak kedves. Az íze ugyanilyen, tökéletes az összhang, már csak ezért az egy borért érdemes lenne Pázmándra visszajönni minden évben.

A helyi borászok 2019-ben készítették el első közösségi borukat, ami a keresztségben a Könnyűvér nevet kapta. Házasítás ez a javából, amelynek alapját a szabályok szerint minimum 60, maximum 80 százalék kékfrankos adja, de hogy ki mit tesz még hozzá, azt mindenki maga dönti el. A lényeg az, hogy a Könnyűvér hordóba nem kerül, tartályban erjesztett, friss nyári lecsóbor, langyos esték gyümölcsös fűszere. Nagy Gábor cabernet sauvignont házasított a kékfrankos mellé. Egy hétig áztatta héjon erjedésmentesen, utána fehérboros technológiával kierjesztette. Átható, meggyes illata kellemes, és olyan az íze is. Ez az a vörösbor, ami szódával is jó, és az sem baj, ha egy picit behűtjük fogyasztás előtt. Kedves és elegáns, az embernek mosolyogni támad tőle kedve.

Ez a borsor hűen tükrözte a borász gondolkodásmódját, elképzeléseit, és szépen mutatta be azt a könnyű, de mégis tartalmas, gyümölcsös világot, amit Nagy Gábor a borokban keres. Aki Pázmándon jár, feltétlenül jelentkezzen be hozzá!

(folytatjuk)

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Reggeli a Boroslánnyal című cikk borítóképe

Reggeli a Boroslánnyal

2024. 05. 15. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 1. -– A Boroslány Bortéka
A Borsmenta Kóstolóklub májusi túráján Pázmándot vettük célba. Első utunk a Boroslány Bortékába vezetett, ahol pezsgős reggelivel várt bennünket a hely megálmodója, Borostyán-Kovács Tamara…
Iszunk
Velencei-tavi történetek II. című cikk borítóképe

Velencei-tavi történetek II.

2023. 07. 30. | Csepe Erika
Kétrészes minisorozatunkban a Velencei-tó körül alkotó borászatok közül mutatunk be néhányat. A második részben az ApróKertekről, Szentesi Józsefről, az Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúráról és a Lics Pincészetről mesélünk…
Iszunk
Velencei-tavi történetek I. című cikk borítóképe

Velencei-tavi történetek I.

2023. 07. 29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs Ujvári Pincészetről, a Bakos Borászatról és a Boros Lányról mesélünk…
Utazunk
Boros nyaralás a Velencei-tónál című cikk borítóképe

Boros nyaralás a Velencei-tónál

2023. 07. 26. | Csepe Erika
Itt aztán tényleg minden van! Hegy, völgy, tó és persze bor, minden mennyiségben. Aki néhány napos kiruccanást tervez, bátran válassza a Velencei-tavat, hajózzon, túrázzon és látogasson meg egy-két pincészetet. Nem fog csalódni!
Eszünk
Vendéglő a Szőlőhegyen című cikk borítóképe

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022. 07. 16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvények idején…
Beszélgetünk
Itt a Könnyűvér! című cikk borítóképe

Itt a Könnyűvér!

2020. 05. 10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…