Buli a hegyen: Somlói Éjszakai Pincetúra 2022

2022.06.15. | Szabó Edit
Hétvégén ismét tüzek gyúlnak a Somlón. Az éjszakai pincetúra az idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki; íme 9 jó ok, hogy miért kell mindenképpen odamennünk…


Ahogy nincs kedvenc borvidékem vagy kedvenc borászom, ugyanúgy nincs kedvenc boros rendezvényem sem. Mindegyik másért kedves, mindegyikért más okból rajongok, és van persze olyan is, ahová soha nem megyek, de hogy miért, ez maradjon az én édes titkom.

Viszont ha az „egyik” legkedvesebb borvidékemről kellene beszélnem, az minden bizonnyal a Nagy-Somlói lenne, a maga belátható távolságaival, megrendítő természeti erejével, magától értetődő szépségeivel és az emberekkel, akik lakják. Ezért is vártam olyan nagyon azt a bizonyos legelső éjszakai pincetúrát 2013-ban, és ezért is maradt oly kedves emlék számomra mostanáig.

 
Egy kis nosztalgia: Stefan Spiegelberg tudott egy rövidebb utatMint minden „első”, ez se volt tökéletes, de én szerettem az összes kócosságával együtt, mert tele volt lelkesedéssel, és átitatta az öröm. Örültek a borászok, mert kitaláltak valamit, ami miatt odamentek az emberek a Hegyre, és örült a közönség is, hogy egyetlen éjszakára birtokba veheti a dűlőutakat, ott kóstolhatja a bort, ahol termett, és beszélgethet a gazdákkal hajnalig.

Bánta az ördög, hogy néha eleredt az eső, hogy az elemlámpa gyér fényénél rosszul olvastuk a térképet, és nem oda érkeztünk, ahova indultunk, mert mindenhol szívesen láttak. Mint ahogy mára már az a soha véget nem érőnek tűnő küzdelem is szép emlékké nemesült, amikor Stefan Spiegelberg tudott egy „rövidebb” utat a kilátóhoz – árkon-bokron, tökön-paszulyon keresztül –, és majdnem lekéstük a napfelkeltét. Aztán mégis odaértünk, koccintottunk a derengésben, de hazafelé persze megint eltévedtünk, és órákig bandukoltunk az ültetvények között, míg végre megérkeztünk a Somlói Apátsági Pince kicsi présházához, ahol aznap éjjel a szállásunk volt. Örök hála Balogh Zolinak, ha ő nem ajánlja fel azt a kis szobát, nem mentem volna el a rendezvényre, és nem élhettem volna át ezeket az életre szóló élményeket.Mindezt csak azért meséltem el – és persze tudnám sokkal hosszabban is, de korábban már megírtam, úgyhogy aki szeretné, ITT el tudja olvasni –, mert úgy gondolom, hogy az embernek életében legalább egyszer el kell mennie a somlói éjszakai pincetúrára. Úgyhogy aki még nem volt, kezdjen el sürgősen tervezni. Például most is lesz egy, és igaz, hogy szálláshely már nincs, viszont vannak távolsági fuvart vállaló kisbuszok, úgyhogy nyugodtan meg lehet szállni a környező településeken. Meg aztán az ember végső soron nem is azért megy, hogy aludjon, nem igaz?

Mi ebben a pláne?Az éjszakai pincetúrában éppen az a jó, hogy éjszaka van. És éjszaka minden más. Megváltoznak a hangok, az érzetek, az ember máshogy iszik, máshogy beszélget, máshogy sétál és máshogy ölel. A pincészetek körüli kerteket sejtelmesvörösre festi a tűz lángja (mert ilyenkor mindig tüzet is gyújtanak), és a pislákoló gyertyák fényénél minden őszintébb, tisztább, egyértelműbb. Nem csak a barátság, a bor is.

A Somlón az idén nemcsak éjszaki pincetúra lesz, hanem kulturális fesztivál is, két teljes napon át. A hegy 35 helyszínén 52 borász tölti majd meg a vendégek poharait, és 25 különböző koncertet lehet meghallgatni. A kicsiket külön gyerekprogramok várják. Nagyszabású lesz, színvonalas és izgalmas. A helyszínek között már nem kell bolyongani, mert a taxikon kívül a Bornibusz elnevezésű traktoros utánfutó és a Dottó is ingyen szállítja a karszalagot viselő utasokat. A rendezvényre több mint háromezer embert várnak a szervezők. Lesz nyüzsgés a Hegyen!

A rengeteg program közül nehéz választani, ezért most elmondom, hogy én hová mennék el mindenképpen, hátha másoknak is segítek ezzel a döntésben. Tehát figyelem, szubjektív ajánló következik!

 
9 jó ok, amiért érdemes elmenni a Somlói Fesztiválra

1.Weingartner Olivér az egyik legkiválóbb szőlészeti szakember az országban. Jelenleg az 5 Ház Borbirtok főborászaként tevékenykedik, és több pincebejárást is tart a rendezvény ideje alatt. A birtok pincéje amúgy is megér egy látogatást, hát még ha magától Olivértől kapjuk az információkat! És ha rám hallgatnak, kiülnek a teraszra egy pohár olaszrizling gyöngyözővel – keményebb kötésűek egy pohár juhfarkkal –, és engedélyeznek maguknak 20 perc békét.
 
2. Hogy betérjek a Barcza Pincészethez, arra három jó okom is van. Egyrészt az, hogy itt vendégeskedik két pázmándi kedvencem, Schubert Ádám és Veliczky Zoltán, vagyis az ApróKertek nevű pázmándi borászat, akiknek Könnyűvér bora a nyár egyik slágere. Másrészt az, hogy itt ad koncertet Másik János, akit mindig szívesen hallgatok. Harmadrészt pedig maga a házigazda, Barcza Bálint és az ő borai. Tessék nála sárfehért kóstolni!

3.Minden bizonnyal útba ejteném a Csetvei Pincészetet. Kriszta lefegyverző mosolya amúgy is mindig feldobja a napomat, de azt tapasztaltam, hogy a rendezvényeken különösen elemében van. Lehet náluk pizzázni, és mellé megkóstolni Kriszta helyben termett olaszrizlingjét. Itt lép fel Szeder is szombat este, de számomra nem ő a fő attrakció, hanem DJ Nesta, vagyis Machán-Csetvei Frigyes. Igen, igen, ő Kriszta férje, ezer éve ismerjük egymást, de még sose láttam, hogyan pörgeti a lemezeket élőben. Szuper bulinak ígérkezik!
 
4. 
 


Az megvan, hogy az éjszakai pincetúra ötlete Kolonics Károly fejéből pattant ki? A megvalósításból aztán már sokan kivették a részüket, de hogy egy ilyen rendezvénnyel szítsák fel az alvó vulkán tüzét, azt Károly mondta ki először. Juhseccót innék nála, aztán már nem tudom, mert Károlynál az ember általában azt kóstolja, amit a házigazda a poharába tölt, és a házigazda nem fukarkodik a jó borral. Az Orsolya Pince vendégeskedik náluk, itt is le lehet majd ragadni egy-két órára.

 
5. Elmennék a Kreinbacher Birtokra, mert annyira gyönyörű, hogy kötelező megnézni. És ha már ott vagyok, kiülnék a teraszra, és választanék valamit az étterem aktuális kínálatából. A magas szintű gasztroélmény garantált, főleg ha egy-két pezsgőt is megkóstolunk az ételünk mellé.

 
6. 
 


A Somló Kincse Kézműves Kispince nemrég azzal hívta fel magára a figyelmemet, hogy budai zöld boruk megnyerte a Borsmenta minitesztjét. Aztán persze megkóstoltuk a kényelűjüket, és azzal is egészen elégedettek voltunk. Szóval, hozzájuk azért mennék el, hogy beüljek arra a kóstolóra, amit Rácz Erikával, a Sanzon Tokaj tulajdonosával együtt tartanak. 5-5 tétel mindkét pincétől, hozzájuk illő falatkákkal. Túlzás nélkül állíthatom, hogy számomra ez a fesztivál egyik legizgalmasabbnak ígérkező boros programja.
7. A Somlói Apátsági Pince borainak egyedi stílusa mindig lenyűgöz. Akárcsak a tulajdonos, Balogh Zoltán Facebook-aktivitása – és ez csak félig vicc. Szeretem, hogy Zoli nem fásult bele ebbe a világba, hogy mindenről van véleménye, olykor meglehetősen karakteres, de kimondja kertelés nélkül. Szóval miatta és a borai miatt – a juhfark a szívem csücske – akkor is benéznék hozzájuk, ha nem vendégeskedne náluk a Kőfejtő Pince tulajdonosa, Tóth Péter. De hát ott lesz, és nyilván viszi magával a borait. Most szólok, hogy a Kőfejtő Vörös (syrah és cabernet sauvignon) megkóstolása kötelező, de aki maradna a biztonságos talajon, az a Kőfejtő Cuvée-t kérje. Az már csak hab a tortán, hogy borozgatás közben a Juhász Gábor Triót lehet hallgatni.
 
8. Nem hagynám ki a Tornai Pincészetet sem, mert ott valahogy mindig megcsap a múlt szele. Én még jártam náluk az építkezés előtt, és mindig elámulok, hogy mi lett a régi kis présházból. És hiába a szupermodern berendezés, elég rápillantanom az archív képekre a falon, és máris megidéződik a múlt. Tornai Tamás nagyon szépen tud mesélni arról, hogy milyen volt a Somló évtizedekkel ezelőtt; aki teheti, tartson vele egy pincetúrára. A pincészetben egyébként az egri Kovács Nimród Borászat vendégeskedik, és tartanak egy közös kóstolót Vörös és Fehér címmel. Ide is biztosan elmennék.
 
9.És aki úgy szeretne túrázni, hogy közben egy lépést sem tesz, az menjen a Somlói Borok Boltjába, üljön ki a teraszra, és kóstolja végig a Hegyet a tulajdonos, Cartwright Éva segítségével. Éva kivételes házigazda, rajongva szereti a Somlót és az ott élő borászokat, reggelig tudnám hallgatni a történeteit, és másnapra is jutna belőle. A vulkanikus borok szerelmese, ezért a kis boltban hatalmas gyűjteményt találunk ilyen jellegű tételekből, de aki igazi különlegességre vágyik, kóstolja meg a kvevriben (földbe ásott agyagedény) készült grúz borokat. Évánál tábortűz is lesz, előtte meg a Fláre Beás zenekar koncertezik, tehát táncos lábúak előnyben!

 
Aki a teljes programra kíváncsi, kattintson a rendezvény weboldalára, vagyis IDE!
Az aktuális információkat a Facebook-oldalon lehet követni, vagyis ITT.Figyelem, egy jó tanács: kulacsot mindenki vigyen magával, és azt időről időre töltse fel, ahol lehet, hogy mindig tudjon inni, amikor megszomjazik. Aki ki akar tartani hajnalig, igyon legalább ugyanannyi vizet, mint amennyi bort, ügyeljen a mértékre, és egyen is rendesen, akkor nem lesz baj.Kellemes fesztiválozást mindenkinek!
 
Fotó:
Vető Gábor
Nagy Gábor - weboldal

Beszélgetünk

Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt

2021.07.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Barcza Bálinttal
Barcza Bálint a Somló hegy egyik legszebb pontján, ükapja öreg pincéjében készíti borait. Aki nála jár, a borokkal együtt nemcsak a Somló lényegét ízleli, de egy kicsit az időtlenségbe…
Beszélgetünk

Nekem a bazalt alap

2021.07.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Weingartner Olivérrel
Ezzel a névvel csakis szőlőtermesztő lehet az ember, de Weingartner Olivér nem a „név kötelez” alapon választott magának hivatást. Az évekig külföldön dolgozó szakember a somlói 5 Ház B…
Beszélgetünk

Rajongok a vulkanikus borokért

2021.08.07. | Szabó Edit
Beszélgetés Cartwright Évával
A Nagy-Somlói borvidék ma már elképzelhetetlen a Somlói Borok Boltja nélkül. Cartwright Éva kis üzletében jelenleg 180-féle vulkanikus bor kóstolható, és a kínálat már külföldi tételekk…
Beszélgetünk

Ezt a kincset meg kell őriznünk

2021.10.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Tornai Tamással
A most 75 éves Tornai Pincészet a Nagy-Somlói borvidék egyik leglátogatottabb helyszíne. Hétvégén egymást érik a programok, a hétköznapok azonban a komoly szakmai munkáról szólnak. Torn…
Beszélgetünk

Itt a helyem!

2021.12.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Péterrel
A Kőfejtő Pince a Nagy-Somlói borvidék egyik legszerethetőbb borászati vállalkozása. Egy családra méretezve, a hétköznapok szépségeivel fűszerezve. Tóth Péter gimnazista korában döntött…
Beszélgetünk

Ez a Somló, itt mások a szabályok!

2022.01.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Kolonics Károllyal
Hét hektárt művel a Somló hegyen, és hárslevelűjére 2021-ben 96 pontot adtak az angol Decanter bírái. Kolonics Károly szerint olyan bort kell készíteni, amelyik a borász és a fogyasztó…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)