2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, rekordmagas pontszámokkal…
 

Ezt a kóstolót márciusban szerettük volna megtartani, de a koronavírus közbeszólt. Az összegyűjtött borok békésen pihentek a Boriroda klimatizált raktárában, mi pedig vártuk a megfelelő alkalmat a találkozásra. Végül csaknem 8 hónappal a kitűzött időpont után, november 3-án jöttünk össze, szigorúan szűk körben. Összesen öten ültük körbe a nagy asztalt, és izgatottan vártuk, vajon mit mutatnak majd nekünk a borok ilyen hosszú várakozás után.Nos, örömmel jelenthetjük: ilyen fantasztikus borteszt még alig-alig volt a Borsmenta életében, pedig elég sok kóstolón edződtünk már. Az eufóriaközeli hangulathoz nyilván az is hozzájárult, hogy rég nem volt alkalmunk ebben a körben kóstolni és eszmét cserélni, de a lelkesedésünk fabatkát sem ért volna, ha a borok nem mutatnak ilyen zseniális formát. 

„Szentek csatája” címmel hirdettük meg a kóstolót, amelyre kizárólag „szent” nevű pincészetek borai kaptak meghívást. Hat borvidék hat pincészetének tizenkét borával kötöttünk az est folyamán közelebbi ismeretséget, volt köztük egy pezsgő, egy rozé, öt száraz fehérbor, négy száraz vörösbor és egy 5 puttonyos tokaji aszú. Hogy mindegyik nagyon-nagyon rendben volt, az nem kifejezés. A kóstoló során egyik ámulatból a másikba estünk, és a végén megállapítottuk, hogy erre a parádés felhozatalra egyikünk se számított. A márciusi bio-natúr-természetes kóstoló után úgy gondoltuk, hogy túlszárnyalhatatlan, de bevalljuk, hogy a „szentek” semmivel sem okoztak kevésbé emlékezetes élményt.A kóstolón az alábbi pincészetek borai vettek részt:

Szentpéteri Borpince (Kunsági borvidék – Kiskőrös), Szentesi Pince (Etyek–Budai borvidék – Budaörs), St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Egri borvidék – Egerszalók), Szent Benedek Pincészet (Tokaji borvidék – Tállya), Szent Donát Borkúria (Balatonfüred–Csopaki borvidék – Csopak), Szent Gaál Borászat (Szekszárdi borvidék – Zomba).

 
És most nézzük, hogy az egyes kategóriákban mely borok kapták a legmagasabb átlagpontszámokat a résztvevőktől!
 
A tisztességben megőszült – Szent Benedek Pincészet: Furmint 2008 (Szent Tamás-dűlő)A Szent Benedek Pincészet Tállyán található, ám Mád határában, a kiváló termőhelyként számon tartott Szent Tamás-dűlőben is vannak területeik. Ehhez a borhoz is ott szüretelték a szőlőt. A bor 12 éves, és káprázatos állapotban van. Az oxidáció jelei már mutatkoznak rajta, de ez inkább csak patinát ad neki, az értékeiből semmit nem von le. Évekig már nem tartogatnánk, most viszont nagyon lehet neki örülni.

A délceg – St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Örökké Egri Cuvée Superior 2018Lőrincz Györgyék szép fehér házasítása régi kedvencünk, de a 2018-as évjáratot még nem kóstoltuk. Chardonnay, hárslevelű, sauvignon blanc és rajnai rizling került a hordóválogatásba. Gyümölcsösség és ásványosság szép összhangja jellemzi a bort, amely gazdag, intenzív és sokszínű. Már most sok örömöt szerez, de aki megteheti, fektessen el belőle néhány palackkal, bőségesen van még benne potenciál.

A csábító – Szentpéteri Borpince: Néró Rosé Válogatás 2019A néró az egyik olyan csemegeszőlő, amelyből vörösbor készíthető – nemrég kóstoltuk belőle az ApróKertek meglepő, nagy formátumú, Régi Álom nevű vörösborát. A Szentpéteri Borpincénél is van belőle vörös, sőt siller is, azokat is szeretjük, de valahogy a rozé az, amiért minden évjáratban feltétel nélkül képesek vagyunk lelkesedni. A 2019-es válogatás tétel elegáns, egyedi ízvilágú bor, amelyben a mentás hűvösség, az őszibarackos édesség és a rebarbarás fanyarság rozétól szokatlan mélységgel párosul. Talán a Csábori Kétsor-dűlő meszes termőtalajának, talán a terméskorlátozásnak vagy a műgondnak köszönhető, de ez a bor sokkal többet ad, mint a jól megszokott, könnyű, nyári borok. Remek őszi-téli vendégváró ital, de halak és zöldséges ételek mellett a vacsoraasztalon is megállja a helyét.

Az érett szépség – Szent Donát Borkúria: Magma Rosé Brut Pezsgő 2014Mindig nagy élmény, ha egy érett pezsgőben szépen érvényesül a termőhelyi jelleg. A Szent Donát Borkúria brut pezsgőjéhez a Tihanyi-félsziget adta a kékfrankos alapanyagot. Az alapbor szűretlenül és derítetlenül került palackba, és ott erjedt pezsgővé, a hagyományos champagne-i technológiának megfelelően. Fiatalabb korában is kóstoltuk már, de örülünk, hogy most újra találkoztunk vele, mert az idő neki dolgozott. A textúra szép, a gyöngyözés apró és kitartó, a korábban friss, piros bogyós világ mélyült, érlelési aromákkal gazdagodott, és ma már a sós, termőhelyi karakter is szépen megmutatkozik a borban. Vendégváró italként pazar, de ételek mellé is kínálhatjuk, nem fogunk csalódni.

Az elegáns – Szentesi Pince: Érintés 2018„Az ember egy életen át keresi azt az egyensúlyt, ami ebben a borban már megvan” – írja Szentesiék cabernet franc-merlot házasításáról az Artizan borkereskedés. „Minden benne van, ami kell a boldogsághoz” – mondjuk mi. És nem beszéltünk össze. A bor bámulatos gazdagsága hallatlan eleganciával párosul. Felsorolni is nehéz azt a rengeteg édesfűszert, fekete bogyós és aszalt gyümölcsöt, aminek az illata árad a pohárból és az íze szétárad a szájban. Nem is értjük, hogyan lehet valami ennyire tartózkodó és lehengerlő egyszerre. A bor egy évig érett használt hordókban. Csendes esti borozgatásokhoz vagy ételek mellé egyaránt ajánljuk.

A gáláns – St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Áldás Egri Bikavér Superior 2018A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, dr. Lőrincz György úgy véli, hogy az Egri borvidék lényegét leginkább az Egri Csillag és az Egri Bikavér kell hogy hordozza, ő ebben a két házasításban látja a jövőt. Ha az Áldás Egri Bikavér Superiort megkóstoljuk, szemernyi kétségünk sincs afelől, hogy igaza van. Ez a bor nem fukarkodik. Mindene van, és bőkezűen adja: fűszerek, gyümölcsök, ásványok példás harmóniában egyesülnek benne. Komplex, hömpölygő, túláradó, de mindeközben van benne valami mértéktartó hűvösség, aminek köszönhetően nem telepszik ránk, nem érezzük soknak. Az Áldás szerintünk a hűvös esték bora, a fahéjillatú adventi időszak, a karácsony az ő ideje. Illik a meghitt pillanatokhoz.

Az „örökre szép” – Szent Benedek Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011Mint ez a borászatok esetében oly gyakori, a tállyai Szent Benedek Pincészet létrejötte is egy „beleszeretős” történet. A tulajdonos a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-Hegyaljába, akkor alapította meg pincészetét, és borászával, Ádám Józseffel együtt a minőségi borkészítésre tettek esküt. A nagyjából kétszáz éves pincében száraz és édes borok egyaránt érlelődnek. A 2011-es évjáratú 5 puttonyos aszú gyönyörű bor. Sem illatban, sem ízben nem túláradóan édes, így – bár kétségkívül desszertbor – akár csípős thai ételekkel is remek párost alkot, de egy sütőtökös pite mellé is bátran adhatjuk. Aromavilágát inkább a propoliszos, édesburgonyás, sütőtökös, aszalt barackos jegyek határozzák meg, mintsem a mézesség. Noha benne van a korban, ez cseppet sem látszik rajta, krémes textúrájú, harmonikus bor, és még sokáig szép marad. Ünnepi ital, válasszunk hozzá egy szép alkalmat, és nyissuk ki bátran!


 
A kóstoló színvonalára jellemző, hogy a legalacsonyabb átlagpontszám is 83 volt. Ez járt egyébként a Szentpéteri Borpince 2019-es évjáratú, hétköznapi fogyasztásra szánt, csavarzáras, ám egyszerűnek cseppet sem nevezhető tramini borának. „Tesztelünk” rovatunkban mindegyik borról külön-külön is írunk, aki kíváncsi a részletekre, kattintson IDE.

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Bertalan György (Pécsi Borozó), Sue Tolson (Budapest Wine Snob), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta).Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Örökké Egri Cuvée Superior 2018, Áldás Egri Bikavér Superior 2018; Szent Benedek Pincészet: Furmint – Szent Tamás-dűlő 2008, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011; Szent Donát Borkúria: Parcella Olaszrizling 2017, Magma Kékfrankos 2017, Magma Rosé Brut Pezsgő 2014; Szentesi Pince: Érintés 2018, Zengő „Öcsi” 2017; Szent Gaál Pincészet: Passionata 2016; Szentpéteri Borpince: Tramini 2019, Néró Rosé Válogatás 2019.
 
Fotó:
Vető Gábor

Iszunk

Hárslevelűk csatája

2019.05.27. | Szabó Edit
Fontos és izgalmas Kárpát-medencei szőlőfajta, mégsem kapott eddig soha vezető szerepet. A Borsmenta tesztjén 6 borvidék 18 hárslevelű borát kóstoltuk végig, a legidősebb 1995-ben, a le…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–c…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 2.

2019.12.10. | Szabó Edit
Befejeződött a Borsmenta olaszrizlingtesztje. A második fordulóban két badacsonyi és egy mátrai bor került a dobogóra, összesítettben a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizlin…
Iszunk

Merlot – a folyékony bársony

2020.01.12. | Szabó Edit
A merlot az egyik legnépszerűbb szőlőfajta hazánkban. Nagy házasítások megbízható alkotórésze, de önálló borként is sokan palackozzák. Ezen az estén 6 borvidék 12 borán keresztül ismerk…
Iszunk

Syrah magyar módra

2020.02.20. | Szabó Edit
Nagyon vártuk ezt a kóstolót, igen kedveljük a fajtát. Igaz, kicsit szűkebb ívet rajzoltunk, mint szerettünk volna, de így is 5 borvidék 9 pincészetének tíz bora plusz egy francia syrah…
Iszunk

Fejedelmi szamorodnik

2020.03.26. | Szabó Edit
Nem lesz vidám húsvétunk, mi mégis bort ajánlunk az ünnepi asztalra. A Borsmenta szamorodnitesztjén két Szepsy-bor végzett az élen, de bármelyik tesztalanyunkat jó szívvel ajánljuk – ak…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)