Távozik a Vylyan éléről Ipacs Szabó István

2021.04.15. | Szabó Edit
Április közepétől fiatal kollégájának, Tóth Sándornak adja át a kormányrudat a Vylyan Pincészet főborásza, Ipacs Szabó István. Az ismert szakember 22 éven át volt a Vylyan meghatározó alakja, tanácsadóként továbbra is segíti a borászat munkáját…
 


Ipacs Szabó István a gyöngyösi főiskolán és a gödöllői egyetemen szerzett szőlész-borász szakmérnöki, valamint agrármérnöki diplomát, és egy kaliforniai tanulmányút után az alapító, Debreczeni Pál hívására érkezett a Vylyan Pincészethez 1999-ben. „Bár eredetileg azt terveztem, hogy még egy időre visszamegyek Amerikába, amikor megláttam a birtokot, azonnal eldöntöttem, hogy maradok. Az volt a pincészet hőskora, akkor indult be az első nagy telepítési hullám, akkor kezdődött minden, és ösztönösen megéreztem, hogy ilyen lehetőség ritkán adódik egy ember életében” – emlékszik vissza a kezdetekre a borász.



A Vylyan Pincészet hihetetlen lendülettel fejlődött, és néhány éven belül ismertté vált a borkedvelők körében. Kialakult az ültetvényszerkezet, kezdett csiszolódni a borok stílusa, megérkeztek az első komolyabb elismerések, és még egy évtized se kellett hozzá, hogy a pincészet boraira a nemzetközi szaksajtó is felfigyeljen. A lendület Debreczeni Pál sajnálatos halálakor megtorpant, de Debreczeni Mónika úgy döntött, hogy továbbviszi férje örökségét, és haladtak Ipacs Szabó Istvánnal és a maroknyi, ám annál lelkesebb Vylyan-csapattal a megkezdett úton.

Jöttek a dolgos hétköznapok, a nagy remények és a nem várt nehézségek. A nap 2005-ben, amikor egy váratlan jégverés elvitte a termés felét, és a másik egy évvel később, amikor kiderült, hogy a 2004-es pinot noir Regional Award díjat kapott a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenye, a Decanter World Wine Awards bíráitól. A birtok egyre szebb, a csapat egyre összeforrottabb lett, és a Vylyan 2008-ban elnyerte az „Év Pincészete” címet. „Minden évjárat hozott valami izgalmat, aminek lehetett örülni. A Bogyólé sikere, az új telepítések, a prémium borok arculatváltása mind-mind fontos mérföldkő volt, amire jó érzéssel gondolok vissza, ahogyan a Mónikával közös munkára is” – mondja Ipacs Szabó István, aki tanácsadóként marad továbbra is a Vylyan Pincészet kötelékében, de mostantól szeretne saját birtoka fejlesztésére koncentrálni.



Az új borász, Tóth Sándor 2018 decembere óta dolgozik pincemesterként a Vylyannál. Ipacs Szabó István hívta, mert a korábban náluk töltött gyakornoki idő alatt megérezte a tüzet, a rátermettséget, az elszántságot a fiatalemberben. Életútjuk több ponton is egyezést mutat, Tóth Sándor is Gyöngyösön kapott diplomát, és kaliforniai tanulmányútja után csatlakozott a Vylyan csapatához. „Istvánnak nagyon sokat köszönhetek, rengeteget tanultam tőle. Ha valamiben nem értettünk egyet, akkor is nagyon gyorsan meg tudtuk győzni egymást, de a borok stílusával kapcsolatban soha nem volt vita köztünk. Büszke vagyok rá, hogy két ilyen ember, mint Mónika és István bizalmat szavazott nekem. Tele vagyok tervekkel, és őszintén remélem, hogy megállom a helyem” – mondja a fiatal vezető.



A birtok tulajdonosa, Debreczeni Mónika várakozással tekint a jövőbe. „Ez a huszonkét év úgy telt el, mint egy szempillantás. Szép volt a közös út, sok mindent megéltünk együtt, szinte félszavakból is megértjük egymást Istvánnal, ezért is megnyugtató számomra, hogy egy hozzá hasonló gondolkodású fiatalemberrel folytatjuk a munkát. Komoly érték van a kezünkben, amit megőrizni kötelességünk, de el kell fogadnunk a változást. Kopogtat az ajtón az új generáció, itt az ideje, hogy helyzetbe hozzuk a fiatalokat. Sanyinak nem lesz könnyű dolga, meg kell vívnia a maga harcait, de ez is az élet része. A feladat már az övé, és bízunk benne, hogy sok szép, emlékezetes borral ajándékoz meg bennünket” – mondja Debreczeni Mónika, aki úgy véli, zökkenőmentes lesz az átmenet, és a Vylyan-borok kedvelőinek se kell aggódniuk: sem a jól ismert borkínálat, sem a borok ízvilága nem fog változni. Azt viszont már most biztosra vehető, hogy tavasz végén, nyár elején a közönség elé lépnek néhány újdonsággal, érdemes lesz figyelni a pincészet híreit.

                                                                                                                                                                        (x)


 
Fotó:
Vylyan Pincészet

 
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Vendégoldal

Aranyérmet kapott a DUENNIUM 2012 Párizsban

2019.03.20. | Borsmenta
A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, a Vinalies Internationales március 1-3. között zajlott Párizsban. A Vylyan Pincészet 2012-es évjáratú Duennium bora erős mezőnyben kapot…
Utazunk

Laza hétvége Villányban

2020.07.15. | Vargha Márk
Borkóstoló Preisendorf Gábor szervezésében, látogatás Polgár Zoltánnál, csillagnézés a Vylyan Teraszon, csúcsvörösök Kiss Gáborral, túrák, ízek, kalandok. Fedezzétek fel Villányt! Érdem…
Iszunk

Vylyan Bogyólé 2020!

2020.10.26. | Szabó Edit, Borsmenta
Elkészült és október 26-tól kapható a Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé. Az idei palackok címkéjét a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura tervezte...
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Főzünk

Sült kacsamell, ahogy Debreczeni Mónika készíti

2021.04.03. | Szabó Edit
Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa szívesen időz a konyhában. Az egyik klasszikus ünnepi étele a sült kacsamell, amihez a Vylyan kékfrankosát tölti a pohárba…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)