Variáció vörösben

2022.10.18. | Szabó Edit
Új taggal bővült a Vylyan Pincészet Variáció borcsaládja. A Vörös Variáció csupa életkedv és vitalitás; aki szereti a fiatal, sokszínű, energikus vörösborokat, ezért a házasításért rajongani fog…


A Vylyan Pincészet nem bír magával! Annyira belejöttek a kísérletezésbe, hogy egyik Variáció boruk jelenik meg a másik után. A 2021-ben debütált Variáció borcsalád első darabja egy syrah-kékfrankos házasításával készült, hordóban érlelt rozé volt a 2020-as évjáratból. Nem sokkal a megjelenés után kóstoltam, és annyira szerettem, hogy Borsmenta-cikk és -videó egyaránt született róla. (Azóta elkészült a 2021-es évjárat is, amiről szintén írtam; ha valaki szeretné elolvasni, ITT találja.)

Vylyan Pincészet: Rozé Variáció 2021 - borsmenta.hu

Tavaly karácsony előtt nem sokkal jelent meg a piacon a pincészet első amforában érlelt bora, a Syrah Variáció. Jött, látott és győzött, úgy eltűnt a piacról, mintha ott se lett volna. Nem is csoda. A tizenegy hónapos amforás érlelésnek köszönhetően megvoltak a mélységei, miközben tökéletesen megőrizte üde gyümölcsösségét. Fűszeres volt, eredeti, vagány. (Nekem még van belőle egy palackom, hamarosan kinyitom, és elmesélem majd, hogy mivé változott az elmúlt egy év során.)

Vylyan Pincészet: Cabernet Franc Variáció 2020 - borsmenta.hu

A Variáció család két új tagja az idei év elején mutatkozott be a közönségnek. A két cabernet franc úgy hasonlít egymásra, mint két tojás, ami nem is csoda, hiszen ugyanabból a termésből készültek, csakhogy az egyik fahordós, a másik amforás érlelést kapott. Már frissen is szépek és tartalmasak voltak, de az igazán nagy pillanat akkor jön majd el, amikor érleltebb állapotukban kóstoljuk össze őket. Erre a nagy pillanatra is hamarosan sor kerül, és megígérem, hogy a Borsmenta olvasói azonnal értesülni fognak az eredményről.

És most itt az ötödik. A Vörös Variáció.

Vylyan Pincészet: Vörös Variáció 2021 - borsmenta.hu


Elegáns palackba csomagolt vörösbor, amely kékfrankos, csókaszőlő, syrah, valamint a Dobogó-dűlőben termett cabernet franc házasításával készült. Fahordót nem látott, életét amforában kezdte, de palackozás előtt még acéltartályban is eltöltött egy kis időt. Ahogyan a Variáció család minden tagjánál, itt is arra volt kíváncsi Tóth Sándor borász, hogy hogyan képes az amforás érlelés kidomborítani a szőlőfajták egyedi ízkarakterét. A szőlőt 20 napig tartották héjon, a bor préselés nélkül készült.

Lássuk, milyen lett.

Vylyan Pincészet: Vörös Variáció 2021 - borsmenta.hu


A színe bíbor. Vagyis lila. Vannak már benne vöröses reflexek, de alapvetően bíbor, ami azt jelzi, hogy pimaszul fiatal. Az illata tartózkodó, nem adja könnyen magát, de ha hagyunk neki időt, egyszeriben kinyílik. És akkor fűszeres lesz, de nagyon. Rózsaborsos, ánizsos, mentás. Majd kisvártatva felzárkóznak a gyümölcsök: meggy, szeder, áfonya, és végül egy kis virágosság, amit némi céklás földesség ellensúlyoz kimérten.

Vylyan Pincészet: Vörös Variáció 2021 - borsmenta.hu

Ízben is fűszeres és gyümölcsös, de az a legérdekesebb, hogy nincs benne semmi nehézkesség. Pehelykönnyűnek tűnik – mondjuk, ki is lóg belőle a 13,5%-os alkohol –, de van tartása. Jóféle energiák, virgoncság, elegancia. Ez a bor csupa életkedv, csupa vitalitás. Helyenként olyan öntörvényűnek tűnik, mint a korábban megénekelt csókaszőlő, máskor meg olyan mélynek, mint egy érett syrah. Fiatal még, de már most jól fogyasztható, igazi pompájában viszont véleményünk szerint 2-3 év múlva fog ragyogni. Érdemes belőle több palackot venni, és évenként egyet-egyet felnyitva figyelni, hogyan múlik felettünk az idő.
 
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Érezd jól magad!

2016.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Nem karácsonyi beszélgetés, de egy kicsit mégis az. Van benne élet és halál, boldogság és tragédia, öröm és bánat, szépség és elhivatottság, hit és küzdelem. Debreczeni Mónika, a Vylyan…
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Beszélgetünk

Tele vagyok tervekkel

2020.05.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Sándorral
A Vylyan Pincészet távozó főborásza, Ipacs Szabó István helyébe fiatal kollégája, Tóth Sándor lép. A borászt a múltjáról, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük. Szabó Edit interjúja… &…
Iszunk

Pincelátogatás a Vylyannál

2021.08.19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincsek…
Iszunk

Bársonylazac

2022.08.03. | Szabó Edit
Itt a Vylyan Pincészet Rozé Variáció borának második évjárata! Mély, gazdag, frissítő! Aki szereti a tartalmasabb rozékat, ezt a bort imádni fogja!

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)