Iszunk

Bársonylazac

Bársonylazac című cikk borítóképe
2022. 08. 03. | Szabó Edit
Itt a Vylyan Pincészet Rozé Variáció borának második évjárata! Mély, gazdag, frissítő! Aki szereti a tartalmasabb rozékat, ezt a bort imádni fogja!

Sokan jósolják évek óta, hogy a rozédivat lassan lecseng, és helyét átveszik a buborékos borok. A valóság ezzel szemben az, hogy a rozé köszöni, jól van, népszerűsége töretlen, a pezsgők, habzók, gyöngyözők nem a kárára, hanem mellette, vele együtt hódítanak a piacon.

A mennyiség tehát nem változik, sőt inkább növekszik, az viszont igaz, hogy a rozék stílusa átalakulóban van. Volt idő, amikor az egész ország az egri Juhász Testvérek Pincészetének friss, ropogós rozéját itta, amelybe egy csipetnyi szénsavat is nyomtak palackozáskor, hogy még üdébb, még lendületesebb legyen. A rozéban azt szerettük, hogy könnyed és hűsítő, nem kell rajta sokat gondolkodni, az se baj, ha spriccentünk bele egy kis szódát, és jól behűtve a legnagyobb nyári melegben is jólesik belőle egy pohárral.

A stílus változik

De voltak pincészetek, amelyek más irányokat kerestek, új utakon kezdtek járni. A Mátrai borvidéken az Ákos Pince félszárazra hangolt Nyárest rozéja dobogtatta meg a szíveket, a Szekszárdi borvidék „rozékirálya”, Dúzsi Tamás pedig az amúgy is izgalmas rózsaszín borai mellé 2017-ben megalkotta a botritiszes szőlőszemekből készült, fahordóban érlelt Cabernet Franc Rosét, ami a pincészet alapításának 25. évfordulója alkalmából került forgalomba.

Itt a második évjárat!

A Vylyan Pincészet Kakas nevű rozéja a jól megszokott friss, gyümölcsös stílust követi, ám a 2020-as évjárat terméséből született nagytestvér, a Rozé Variáció merőben más: mélyebb, gazdagabb, sokoldalúbb. Hozzá a szőlőt a hagyományos rozészüretnél két héttel később szedték, a bort néhány hónapig seprőn tartották, és fahordós érlelést is kapott. Ez volt a Vylyan Variáció borcsalád első darabja, videó is készült róla a Borsmenta YouTube csatornájának 1 BOR című sorozatában. (A Variáció borcsaládban azóta már napvilágot látott egy syrah, amely a megjelenés után szinte azonnal el is fogyott, és két cabernet franc, amelyek ugyanabból a termésből készültek, de az egyiket fahordóban, a másikat amforában érlelték.)

Mi most a Rozé Variációt kóstoltuk, és örömmel jelentjük, hogy a 2021-es évjárat is elég izmosra sikeredett. A technológia hasonló a tavalyihoz. A kézi szüret után kíméletes préselés következett, a borhoz csak a színmustot használták fel. A hűtött erjesztés 16-18 fokon ment végbe, majd a bor 70%-át négy hónapig kén nélkül seprőn tartották, a maradék 30%-ot pedig sokadik töltésű magyar tölgyfa hordóban érlelték. A seprőt mindkét érlelési eljárás során hetente felkeverték. A borokat végül összefejtették, kíméletesen derítették, elegáns burgundi palackba töltötték, és üvegdugóval zárták le. Nemrég került az asztalunkra.

Mély és intenzív

A színét imádjuk: a füstölt lazacra emlékeztet. Illatában a rozéktól megszokott szamócásság mellett megjelennek a májusi cseresznyés, ribizlis, nektarinos jegyek, és egy kis finom, hűvös fűszeresség, ami keretbe fogja az egészet. Kóstolva mély és intenzív. Ízében a friss, lédús gyümölcsösség viszi a prímet, de a textúra bársonyossága az egészet egy másik dimenzióba emeli. Izgalmas bor, mert a rozé minden erényét felmutatja, ugyanakkor hömpölygőbb, komolyabb, sűrűbb szövetű.

Mit együnk hozzá?

Lazacot mindenképpen! A zöldségekkel körített, serpenyőben készült lazacpisztráng vagy egy jó lazacos tészta méltó társa, de kipróbálhatjuk lazacos piskótaroláddal is. Lágy sajtok kísérőjeként ugyancsak remekül vizsgázik, de mi egy jó nyúlragu mellé is el tudjuk képzelni. Fontos, hogy hűtsük be 12-14 fokra, és töltsük öblös, nagy pohárba, mert így érezhetjük legjobban a zamatait.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
Itt a Vylyan-nyár! című cikk borítóképe

Itt a Vylyan-nyár!

2022. 06. 22. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
A Villányi borvidék egyik legszerethetőbb borászata, a Vylyan Pincészet új borokkal és jó programokkal készül a nyárra. A részletekről Debreczeni Mónikát, a pincészet tulajdonosát kérdeztük…
Főzünk
Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel című cikk borítóképe

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021. 11. 05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…
Iszunk
Pincelátogatás a Vylyannál című cikk borítóképe

Pincelátogatás a Vylyannál

2021. 08. 19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincseket is mutat nekünk Tóth Sándor, a borász…
Főzünk
Pizza Ördöggel című cikk borítóképe

Pizza Ördöggel

2021. 08. 03. | Szabó Edit
Egy szelet pizza, egy pohár vörösbor, nincs is ennél jobb levezetése a napnak! Egyszerű nyári pizzánkhoz most a Vylyan Pincészet Ördög nevű vörösborát töltöttük pohárba…
Iszunk
Itt a Vylyan Rozé Variáció! című cikk borítóképe

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021. 05. 17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…
Iszunk
A zabolátlan szépség című cikk borítóképe

A zabolátlan szépség

2021. 03. 30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre méltó bort. A 2016-as évjáratot kóstoltuk…