Tesztelünk

Cardium Borház: Zöld veltelini 2023

Cardium Borház: Zöld veltelini 2023 című cikk borítóképe
2024. 10. 30. | Nádasi Eszter
A Borsmenta magazin szakmai fajtatesztjének ezüstérmese a Cardium Borház 2023-as Zöld veltelinije lett: sárgadinnyés illatával és ízével rögtön megfogott bennünket, de nem csak ezért szerettük…

A színe egészen halvány, citromsárga és világos szalmasárga közötti árnyalat. Illatában először az intenzív sárgadinnye mutatja meg magát, emellett fokozatosan egyre több gyümölcs – citrom, zöldalma, egres, kivi – jelentkezik. Floralitásában hársfavirág, sárgarózsa és bodza, mindezt aztán zöld tea és egy kis sósság egészítik ki.

A sárgadinnye az ízben is erőteljes, nyári alma, lédús körte, zöldes trópusi gyümölcsök és citrusok – kivi és frissítő lime – társul hozzá. A só itt is visszaköszön, és a lecsengésből sem marad el. Érdemes időt adni az ásványosság kibontakozásának és a fehér borsos, gyömbéres jegyek érvényesülésének. Összességében egy nagyon jó ivású, üde bor az Etyek–Budai borvidékről, vibráló savakkal és jó arányokkal.

(88 pont)

2024. május 29-én kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Zöld veltelini
Termelő: Cardium Borház
Termőhely: Etyek–Budai borvidék
Évjárat: 2023
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zöld veltelini
Alkoholtartalom: 11%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 3500 Ft
A termelő weboldala: https://cardium.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Cardium Borház

Cím: 2073 Tök, Pincesor 1334/1
Telefon: +36 70 430-3310
E-mail: cardium@cardium.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Ezerjóteszt 2024 című cikk borítóképe

Ezerjóteszt 2024

2024. 07. 17. | Szabó Edit
A Borsmenta ezerjótesztjén 13 versenytétel került a poharakba, egy a Kunsági borvidékről, a többi Mórról. A pálmát egy könnyű bor vitte el, de az érettek is szépen szerepeltek…
Iszunk
Pét-natok, sorakozó! című cikk borítóképe

Pét-natok, sorakozó!

2021. 09. 30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitte el. Íme a részletek…
Iszunk
Terítéken a zöld veltelinik című cikk borítóképe

Terítéken a zöld veltelinik

2021. 04. 30. | Virág Orsolya
Hogy milyen egy szakmai borkóstoló a közönség szemével? Virág Orsolya megírta. A Borsmenta női különítménye a Radó Pince, a Geszler Családi Pincészet és a Vabrik Pincészet zöld veltelini borát vette górcső alá. Íme a beszámoló…
Beszélgetünk
Adni mindig jó című cikk borítóképe

Adni mindig jó

2021. 02. 27. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Monostori Balázzsal
Mostanában egyre többször halljuk egy kis töki pince, a Cardium nevét, de azt kevesen tudják, hogy a ropogós rozékat, a friss gyöngyözőborokat és a színvonalas pezsgőket egy jól ismert borász, Monostori Balázs készíti…
Tesztelünk
Cardium: Rosé Cuvée 2018 című cikk borítóképe

Cardium: Rosé Cuvée 2018

2019. 10. 25. | Szabó Edit
Lendületes, jóivású, könnyű rozé. Kínálhatjuk vendégváró italként, de alkalom se kell hozzá, csak hűtsük be, és nyissuk ki, amikor éppen erre vágyunk…
Iszunk
Etyeki bor nyerte a Borsmenta rozétesztjét című cikk borítóképe

Etyeki bor nyerte a Borsmenta rozétesztjét

2019. 07. 02. | Szabó Edit
A nyár slágere még mindig a rozé, ezért a Borsmenta tesztjén is megnéztük, milyen borok szerepelnek az idei kínálatban. Az első helyen etyeki, a másodikon mátrai, a harmadikon kunsági bor végzett. Lássuk a részletes értékelést…