Ezerjóteszt 2024

2024.07.17. | Szabó Edit
A Borsmenta ezerjótesztjén 13 versenytétel került a poharakba, egy a Kunsági borvidékről, a többi Mórról. A pálmát egy könnyű bor vitte el, de az érettek is szépen szerepeltek… 

 
Mór, az ezerjó „hazája”

Mór, a tizenötezer lelket számláló mezőváros a Bakony és a Vértes találkozásánál fekszik, mindenfelől dombok ölelik, és a dombok szőlőt teremnek, zömében fehéret. Elsősorban ezerjót, az itt a helyi fajta. A nagykönyvek tanúsága szerint a kissé hűvös Móri-medencében már a rómaiak idejében is szőlőbogyót érlelt a nap, de a móri fehér Mária Terézia idején vált a környék legfontosabb exportcikkévé, és az is maradt az 1900-as évek elejéig. Nem véletlenül, hiszen a jó savú, magas beltartalmi értékekkel bíró ezerjó remekül tűrte a szállítást.

A Móri borvidék mellett ma már az Alföldön is egyre több borász készít ezerjó bort, figyelemre méltó eredménnyel.

Az ezerjó ezer jó tulajdonsága

Sokoldalú fajta, készítik reduktívan, érlelik hordóban, de szerencsés évjáratokban még késői szüretelésű, töppedt szőlős, vagy akár az aszúhoz hasonló botritiszes bor is készíthető belőle. Nincs olyan napszak, hogy ne lehetne az asztalra tenni, nagy nyári melegben kiváló szomjoltó, és nem sértődik meg akkor sem, ha szódát spriccentünk hozzá.



Az ezerjó illat- és ízjegyei


Illatában friss, fehér bogyós gyümölcsösség, őszibarackos, zöldalmás, citrusos aromavilág mutatkozik meg, sokszor fehér szirmú virágosság kíséretében. Magas savtartalmának köszönhetően íze kissé fanyar, de az illatban ígért virágos, gyümölcsös jegyek ízben is megjelennek.

Hogyan kínáljuk?

A hordós érlelést nem kapott ezerjókat 6-8 fokra hűtve, kisebb kelyhű, a hordóban érlelt borokat 8-10 fokon, nagyobb kelyhű rajnai rizlinges pohárba érdemes kitölteni.

A tesztről

A Borsmenta ezerjótesztjére 13 versenytétel érkezett, viszont kóstoltunk versenyen kívül egy degorzsálatlan pezsgőt – ami osztatlan sikert aratott – és egy ezerjóval készült sört is a MONYO Brewing Terroir sorozatából. Erről külön is írunk majd.

A borok többsége az ezerjó hazájából, Mórról érkezett, de kóstoltunk egyet a Kunsági borvidékről is. Sokszínű és izgalmas volt a mezőny, több kifejezetten jó, kimagasló minőségű, különleges vagy szokatlan, de éppen ezért emlékezetes tétellel találkoztunk, és alig-alig akadt olyan a mezőnyben, amit nem ajánlanánk jó szívvel bárkinek.

És most nézzük, kik végeztek az élen! (Fontos megjegyeznünk, hogy az alábbi lista a teszten részt vevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
 
A harmadik – Bozóky Pincészet: Móri Ezerjó 2023



A komoly múlttal és szép, öreg pincével büszkélkedő móri vállalkozást egy kertészmérnök házaspár, Bozóky István és Marx Mónika alapította 1992-ben. Az egyetem után mindketten a Móri Állami Gazdaságba kerültek, ott találtak egymásra, ott is dolgoztak egészen a privatizációig. Saját kis birtokuk termését kezdetben eladták, de aztán rájöttek, hogy örömüket lelik a borok elkészítésében. Ma már 25 hektáron gazdálkodnak, felnőtt fiuk, Péter is velük dolgozik, ő a vállalkozás motorja. A szőlőt István gondozza, az adminisztrációt Mónika tartja kézben. Régi présházukban bormúzeum és egy 70 fős kóstolóterem várja a vendégeket, érdemes őket meglátogatni.

A tesztre három tételt is küldtek, a töppedt szemekből készült, késői szüret a negyedik helyen végzett. A bronzérmes bor reduktív, friss, és üde gyümölcsössége a legnagyobb erénye. Almás, körtés, ringlós, ribizlis, érett egreses ízvilága kifejezetten kellemes, csirkés ételek remek kísérője lehet.

A második – Eisenberger Pince: Ezerjó 2019



Kevés borász meséli magáról, hogy gyerekkorában szerette a szőlőmunkát, de Eisenberger Zsolt ezek közé tartozik. A nagypapájának voltak szőlőterületei, imádott vele a pincébe járni, szüretkor a darálást és a préselést ki nem adta volna a kezéből. Már akkor eldöntötte, hogy felnőtt korában borász lesz, és ezért meg is tett mindent. Szőlész-borász szakmérnökként szerzett diplomát, és bár a családi területeket addigra már eladták, nem mondott le arról, hogy álmait megvalósítsa. Saját birtoka ugyan nincs, vásárolt szőlővel dolgozik, de legalább így sok mindennel kísérletezhet. Mindig pici borászat szeretne maradni, nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, a Móri borvidék különlegességeit szeretné bemutatni; az sem baj, ha csak néhány száz palack van egy fajtából.

A teszten második helyezést elért borának üde citrusosságát finom kókuszillat teszi egyedivé. Kapor, sós citrom, kakukkfű, bazsalikom, a tavaszi kert minden fűszere megjelenik a pohárban, nagyon kellemes összhangot mutatva. A bor korát meghazudtoló módon fiatal, még sokáig szép marad.

Az első – Miklós Csabi Pincészet: Csoda Ezerjó 2022



Miklós Csabi még tizenhat éves sem volt, amikor megvette az első szőlőterületét, és húszéves korára megvolt hozzá a pince is, pá évvel később pedig a kertészmérnöki diploma. Vicces nevű borait gyorsan megszerették a fiatalok, a nagy fesztiválokon egy időben mindenki Demi Mórt és Füligért ivott. Csetvei Krisztina mellett neki van komoly szerepe abban, hogy a borszerető emberek felfedezték Mórt, és a település ma már a bortúrák természetes terepe. Jelenleg 8 hektáron gazdálkodik, és annak, aki Móron jár, Csabi szívesen meg is mutatja az ültetvényeket. Pincéje híres a remek rendezvényekről, sokan járnak hozzá csapatépítő tréningekre, de esküvői helyszínként is ideális.

A Borsmenta-tesztek történetében ritkán fordul elő, hogy a nyertes borral kapcsolatban teljes a konszenzus a bírák között, de most ez volt a helyzet. A Csoda névre keresztelt ezerjó ugyanis méltó a nevére. Illat- és ízgazdag, jól strukturált bor, selymes textúrával, remek arányokkal. Ha valaki azt állítja, hogy nem szereti az ezerjót, töltsünk neki ebből, és menten megváltozik a véleménye.
 

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Kiss Michał (blogger), Roszik Zsófia (Monarchia Borszaküzlet), Bara Szilvia (Borsmenta) Barossné Koós Andrea (Borsmenta), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).



 
Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Bozóky Pincészet: Móri Ezerjó 2023, Móri Ezerjó 2022, Móri Ezerjó Töppedt 2021; BRIGÁD Mór: Vén Kecske Ezerjó 2022; Csetvei Pince: RAW/ka Ezerjó Hordó 2022; Eisenberger Pince: Ezerjó 2022, Ezerjó 2019; Frey Pince: Móri Ezerjó 2023; Frittmann Borászat: Ezerjó 2023; Miklós Csabi Pincészet: Csoda Ezerjó 2022; Paulus Molnár Borház: Gold Ezerjó 2023, Selection Ezerjó 2021; Spontán Pince: Ezerjó 2021.

 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

Iszunk

Az ezerjó és a tradíció

2016.10.27. | Szabó Edit
Geszlerék következetesen haladnak egy úton, büszkék az elért eredményeikre, de egyelőre elsősorban azt szeretnék, hogy jó ivású boraikra mindig legyen vevő…  
Iszunk

Május 16-a lett a Nemzetközi Ezerjó Nap!

2021.05.16. | Borsmenta
Most már az ezerjónak is van nemzetközi napja! Csetvei Krisztina móri borász hívta életre, és máris nagyon sokan csatlakoztak hozzá. Május 16-án koccintsunk ezerjóval! Íme a részletek……
Vendégoldal

Május 16-án ismét Ezerjó Nap!

2023.05.13. | Borsmenta
Május 16-án ismét itt az Ezerjó Nap! A móri borászoknak köszönhetően ez már a harmadik május, amikor erre a ritka szőlőfajtára és annak borára figyel ország-világ…
Iszunk

Syrah-teszt a Borsmentán – 2024

2024.02.16. | Szabó Edit
A Borsmenta 2024-es syrah-tesztjén 12 nagyszerű borhoz volt szerencsénk. A dobogóra ezúttal egy soproni, egy szekszárdi és egy egri bor került. Íme a részletek…
Iszunk

Merlot-teszt a Borsmentán 2024

2024.04.17. | Szabó Edit
Bársonyos textúrája, mélysége és kedves, gyümölcsös ízvilága miatt a merlot sokak kedvence. A Borsmenta merlot-tesztjén 7 borvidék 11 borászatának 14 borát töltöttük pohárba, és egy sop…
Iszunk

Chardonnay-teszt a Borsmentán 2024

2024.05.22. | Szabó Edit
A Borsmenta magazin chardonnay-tesztjén 11 borvidék 17 borászatának 21 borát kóstoltuk. A merítés széles volt, és a mezőny váratlanul izgalmas. Az élmezőnyben az Etyek–Budai, az Egri és…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (9) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (114) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (31) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (122) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (276) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (244) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (46) török (42) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (12) zsirai pincészet (7) zweigelt (4)