Tesztelünk

Gilvesy Pincészet: Tarányi Rajnai Rizling 2020

Gilvesy Pincészet: Tarányi Rajnai Rizling 2020 című cikk borítóképe
2023. 07. 12. | Nádasi Eszter
A Gilvesy Pincészet Tarányi Rajnai Rizlingje dobogós helyen végzett a Borsmenta szakmai tesztjén és a Borsmenta Borklubban is: az előbbin a legjobb száraz tétel címet nyerte el, az utóbbin magasan a legtöbb ponttal lett aranyérmes.

A közepesen sötét aranyszínű bor petrolos illata egyértelműen elárulja, hogy rajnai rizlingről van szó. De találunk az aromáiban még valamit, ami segít a behatárolásában: a Badacsonyi borvidéket jellemző ásványosságot.

Ízében is petrolos, sós, köves. Érett déligyümölcsöket – főként mangót – idéz, emellett mézesség, gyógynövényesség és egy pici füstösség is gazdagítja. Az összetett ízek jó savakra, feszes szerkezetre épülnek. Telt és intenzív tétel, lecsengése igazán hosszú.

Szőlője, mely a Gilvesy Pincészet egyik emblematikus fajtája, a Szent György-hegy vulkanikus, bazaltos talaján termett, a Tarányi-dűlő tőkéiről került ki. Még csak hároméves, de máris sokrétűen megmutatja a hordóban, majd palackban érlelt rajnai rizling illat- és ízvilágát.

(87 pont)
2023. április 17-én kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tarányi Rajnai Rizling
Termelő: Gilvesy Pincészet
Termőhely: Badacsonyi borvidék
Évjárat: 2020
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% rajnai rizling
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: Bortársaság
Ára: 6290 Ft
A termelő weboldala: www.gilvesy.hu
Beszélgetés a borásszal: A Szent György-hegy bohém arca

A pincészet elérhetőségei:
Gilvesy Pincészet – Gilvesy Robert
Cím: 8265 Hegymagas, 028/10 hrsz. – borászat (bejelentkezés szükséges)
8284 Nemesgulács, Bányatelep utca 35.– B-ÜZEMVinotéka (nyitvatartás)
Telefon: +36 20 249-7707; +36 70434-3114
E-mail: info@gilvesy.hu; buzem@gilvesy.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Tesztelünk
Sabar Borház: Rajnai Rizling Hercegföld 2022 című cikk borítóképe

Sabar Borház: Rajnai Rizling Hercegföld 2022

2023. 05. 17. | Szabó Edit
A Sabar Borház Hercegföld rajnai rizlingje friss, fiatalos és kirobbanóan gyümölcsös. A balatoni sült halak tökéletes kísérője…
Vendégoldal
Újra Szent György-hegy hajnalig! című cikk borítóképe

Újra Szent György-hegy hajnalig!

2023. 05. 11. | Borsmenta
Június első hétvégéjén megint meghódítják a Szent György-hegyet a bor és a gasztronómia szerelmesei. Csaknem húsz pincészet, borbolt, étterem és kert nyit ki, és lesznek újdonságok is…
Tesztelünk
Gilvesy Pincészet: Sauvignon Blanc 2018 című cikk borítóképe

Gilvesy Pincészet: Sauvignon Blanc 2018

2022. 07. 31. | Szabó Edit
A Gilvesy Pincészet 2018-as bora szépen mutatja, hogy milyen egy vulkáni talajon született sauvignon blanc. Ásványos világa, sós, gyógynövényes ízei miatt mindenképpen ételt kíván…
Eszünk
Mediterrán varázs a Szent György-hegyen című cikk borítóképe

Mediterrán varázs a Szent György-hegyen

2019. 07. 16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito vendégmarasztaló hely…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy a barátom című cikk borítóképe

A Szent György-hegy a barátom

2019. 05. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A fiatal borászgeneráció egyik nagy ígéretével, Ujvári Viviennel beszélgettünk…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy bohém arca című cikk borítóképe

A Szent György-hegy bohém arca

2019. 01. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új élet sarjadt…