Tesztelünk

Szent Benedek Pincészet: Furmint Szent Tamás-dűlő 2008

Szent Benedek Pincészet: Furmint Szent Tamás-dűlő 2008 című cikk borítóképe
2021. 01. 28. | Szabó Edit
Van az úgy, hogy az ember kincset talál. A tállyai Szent Benedek Pincészet 2008-as Szent Tamás Furmintja ennyi év után is kirobbanó formában van…

A bor világos aranysárga színéből már sejthető, hogy nem fiatal, aztán illatában a klasszikus óboros jegyek eloszlatnak minden kétséget. Az illat tiszta, édes, mézes, őszibarackos, nagyon szép, telt, mély, pici gyógynövényességgel és a már említett, jellegzetes óborossággal.

Kóstolva viszont cseppet sem édes, inkább fanyarnak mondanánk. Ízvilága széles spektrumú, a sós és az édes hangulat egyszerre jelenik meg benne, egy kis finom kesernyésséggel át- meg átszőve. Körte, körtebefőtt, szegfűszeg, narancshéj, naspolya, mirtuszvirág, zöld tea, bergamott, dió és mandula jegyei érezhetők először az ízben, de ahogy nyílik, úgy válik egyre mélyebbé, telítettebbé. A szerkezet stabil, a savak jól tartanak, ez a bor még néhány évig ilyen marad. Egy pici oxidáció már érezhető benne, de káprázatosan jó állapotban van.

Fogyasztás előtt nyissuk ki a palackot, hadd kapjon valamennyi oxigént, de véleményünk szerint dekantálni nem kell. Aki szeretné látni, hogy milyen egy nagy formátumú, méltósággal idősödő furmint, kóstolja meg ezt a bort.

Megjegyzés: a pincészet tájékoztatása szerint a szüret meglehetősen késői volt, már a botritisz is megjelent a fürtökön. Mivel a pince hideg, a biztonságos erjesztéshez fajélesztőt használtak, de egyébként igyekeztek mindent a legtermészetesebb módon intézni. A bor 20 hónapig érlelődött fahordóban, majd minimális szűrés, derítés és visszafogott kénezés (összes kéntartalom: 89 mg/l) után került palackba. Összesen 1012 palack készült belőle. Kereskedelmi forgalomban már nem kapható, de néhány még van a pincénél, aki szerencsés, még kóstolhatja.

(91 pont)
2020. november 3-án kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tokaji Furmint Szent Tamás-dűlő
Termelő: Szent Benedek Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2008
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% furmint
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: a pincénél limitáltan
Ára: 5000 Ft
A termelő weboldala: www.szentbenedekpinceszet.hu
Borteszt: Szentek csatája

A pincészet elérhetőségei:
Szent Benedek Pincészet – Ádám József borász
Cím: 3907 Tállya, Árpád tér 6.
Tel.: + 36 30 346 4189
E-mail: info@szentbenedekpinceszet.hu

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Szent Benedek Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011 című cikk borítóképe

Szent Benedek Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

2021. 02. 14. | Szabó Edit
A Szent Benedek Pincészet 2011-es 5 puttonyos aszúja önmagában is élvezetes, de ételek mellett is remekül megállja a helyét. Csípős thai fogásokhoz ideális, de piték kísérőjeként is gondolhatunk rá…
Iszunk
Szentek csatája című cikk borítóképe

Szentek csatája

2020. 11. 09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, rekordmagas pontszámokkal…
Utazunk
Ilyen volt a Kerekdomb című cikk borítóképe

Ilyen volt a Kerekdomb

2020. 09. 30. | Vargha Márk
A zene és a bor jó, de a szervezésen lenne még mit csiszolni. A tállyai Kerekdomb Fesztiválon jártunk…
Iszunk
Vendégségben Tállyán című cikk borítóképe

Vendégségben Tállyán

2019. 10. 24. | Vargha Márk
Forráshiány miatt az idén elmaradt a Kerekdomb Fesztivál, a tállyai termelők azonban bebizonyították, hogy a település népszerű zenekarok nélkül is elég vonzó a borkedvelők számára…
Tesztelünk
Tállya Wines: Tállya Furmint 2013 című cikk borítóképe

Tállya Wines: Tállya Furmint 2013

2017. 06. 27. | Szabó Edit
Lendületes, vibráló, energikus bor, remek arányokkal, rendkívül szerethető ízvilággal. Vigyázat: egy pohárral nem elég belőle…
Iszunk
Ipszilon Tállyáról című cikk borítóképe

Ipszilon Tállyáról

2016. 07. 13. | Burai László
Bontogatják szárnyaikat a fiatal borászok Tokajban, ez nem kérdés, és pár hete már egy közös rendezvényen is megmutatta borait az Y-generáció Mádon. Akkor nem volt alkalmam részt venni, most pótoltam az elmaradás egy részét: Homoky Dorka borait kóstoltam...