Tesztelünk

Zsirai Pincészet: Méthode Traditionnelle 2020

Zsirai Pincészet: Méthode Traditionnelle 2020 című cikk borítóképe
2023. 01. 26. | Szabó Edit
A Zsirai Pincészet első pezsgője tradicionális eljárással készült, hozzá a szőlőt a Nyúlászó-dűlőben szüretelték. Maximum íz, zéró dosage, és sok szeretet Tokajból, a brut nature kedvelőinek…

A pezsgő színe halvány citromsárga, a gyöngyözése kitartó. Illata kissé tartózkodó, de a citrusok mellett megjelenő enyhe briósos aromatika hosszabb érlelésre utal. Ha van türelmünk várni, az illat jobban kinyílik, és egy kedves sárgabarackos, mézes hangulat is megjelenik benne.

Kóstolva energikus, nagyon friss, szinte pattognak a buborékok a nyelven. A már illatban ígért citrusos, barackos, briósos jegyek ízben is megjelennek, az utóíze hosszan tartó, kellemesen fanyar, és egy pici sósság is felbukkan benne.

Nagyon ígéretes pezsgő, elegáns szerkezettel, markáns tokaji ízjegyekkel. Tökéletes koronája egy ünnepi estének.

Megjegyzés: a pezsgő a Borsmenta tesztjén még nagyon friss arcát mutatta. Két hónappal később újra nyitottunk egy palackot, és örömmel tapasztaltuk, hogy az ital sokkal többet ad: sokszínűbb, ízgazdagabb, selymesebb és elegánsabb, mint az első kóstoláskor. Ma már 85 ponttal jutalmaznánk.

(82 pont)
2022. november 28-án kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Zsirai Méthode Traditionnelle
Termelő: Zsirai Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2020
Típus: fehér nyerspezsgő
Fajtaösszetétel: 70% furmint és 30% hárslevelű
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 8500 Ft
A termelő weboldala: https://zsiraipinceszet.hu/
Beszélgetés: Értelem és érzelem

A pincészet elérhetőségei:
Zsirai Pincészet – Zsirai Kata
Cím: 3909 Mád, Batthyány u. 28.
Tel.: +36 30333-1887
E-mail:info@zsiraipinceszet.hu

Állandó vendéglátással jelenlegMádonszolgál a pincészet, a Somlón és Palkonyán egyelőre a borvidéki rendezvényeken találkozhatunk velük.

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Itt a 13. Furmint Február Nagy Kóstoló! című cikk borítóképe

Itt a 13. Furmint Február Nagy Kóstoló!

2023. 01. 25. | Nádasi Eszter
Február másodikán több mint 200 furmintból válogathatunk a budai Hagyományok Házában. A 13. Furmint Február Nagy Kóstolót a sokszínűség és a személyesség jegyében rendezik…
Iszunk
Juhfarkteszt című cikk borítóképe

Juhfarkteszt

2023. 01. 21. | Szabó Edit
A juhfark, Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája mára újra reneszánszát éli. A Borsmenta juhfarktesztjén 10 pincészet 12 bora került a poharakba, és nem mind a Somlóról. Mutatjuk a legjobbakat…
Tesztelünk
Zsirai Pincészet: Nagy-Somlói Juhfark 2020 című cikk borítóképe

Zsirai Pincészet: Nagy-Somlói Juhfark 2020

2023. 01. 11. | Szabó Edit
A Zsirai Pincészet 2020-as juhfark bora arról mesél, mi történik, ha a vanília a kókusszal randevúzik egy bazalthegyen. Mondhatná bárki, hogy ilyen íz nincs is egy borban, de mi tudjuk, hogy van, hiszen kóstoltuk!
Iszunk
Az összefogás eszenciája című cikk borítóképe

Az összefogás eszenciája

2022. 11. 21. | Szabó Edit
Esszencia Borest Miskolcon, ahol a borásznőké a terep
Noha önmagában az is lenyűgöző, hogy húsz nagyszerű borásznő hatvan tételét kóstolhatjuk november 25-én a miskolci Zenepalotában, nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes elmenni a rendezvényre…
Iszunk
Gyengébb? Nem! című cikk borítóképe

Gyengébb? Nem!

2017. 10. 29. | Szabó Hajnalka
Könyvajánló
26 borász, 26 életút, ételek, borok, érzések, gondolatok. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve hamarosan kapható a könyvesboltokban...
Beszélgetünk
Értelem és érzelem című cikk borítóképe

Értelem és érzelem

2016. 05. 28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másikra Mádra és egy három borvidéket átölelő szőlőbirtok élére? Elmeséli ő maga.