Vissza

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben

2023.06.10. | Szabó Edit
Szedlacskó Máté apró berlini borboltja amilyen kicsi, olyan erős. Polcain száznál is több magyar bor sorakozik, de nem hiányoznak a szörpök sem, és persze van húsáru, sőt még gulyáskrém is azoknak, akik hiányolják a hazai ízeket a német fővárosban….


Előbb Hamburgról

Az úgy volt, hogy megérkeztem Hamburgba, és elkezdtem szisztematikusan felfedezni a város borszaküzleteit. Szerencsére elég sok van, sőt borbár és alternatív borivóhely is akad bőven, látszik, hogy ennek a gazdag városnak az igényes polgárai nem tagadnak meg maguktól semmi jót. Igaz, hogy a teraszokon ülő emberek poharában általában sör vagy aperol spritz van, de aki bort szeretne inni, megtalálja a módját. A hozzánk legközelebb eső borbárban például soha nincs ülőhely, de még az utcán elhelyezett talponállók is megtelnek télen-nyáron. Igen, télen is. Az üzlet egy árkád védelmében nyílt, és a kihelyezett hőgombák adnak annyi meleget, hogy ne fagyjon hozzá a pohár a kezünkhöz. És ez errefelé már elég a boldogsághoz.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

A borbárok felfedezése határozott céllal történt. Kíváncsi voltam, hogy vajon milyen magyar borokhoz jutnak hozzá Hamburg jómódú polgárai. Nos, jelentem, semmilyenhez. Illetve nem igaz! Az egyik belvárosi borszaküzletben ott voltak a Tokaj Oremus borai. Az üzletvezető természetesen tudta, hogy a pincészet Magyarországon található, azt is, hogy a spanyol tulajdonú Tempos Vega Sicilia birtoka, és még azzal is tisztában volt, hogy hogyan készül a tokaji aszú. Ezen felbátorodva megkérdeztem, hogy miért nem tart több magyar bort, amire azt válaszolta, hogy sajnos a magyar borok drágák, viszont nincs hírnevük, így nehéz őket eladni. Az olasz, a francia, de még az újvilági palackok is jobban pörögnek, úgyhogy bármilyen sajnálatos, az ismeretlen, kimondhatatlan nevű magyar borokkal nem éri meg foglalkozni.
 
És most Berlinről

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

Úgy alakult, hogy utam néhány napja Berlinbe vezetett, és hallottam, hogy van ott egy magyar borszaküzlet. Gondoltam, megkeresem. Jól tettem. Magyarországról nézve nem is gondolnánk, hogy Szedlacskó Máté parányi boltja milyen sokat tesz a hazai borkultúra külhoni megismertetése érdekében.
Az alig néhány négyzetméternyi magyar boros birodalom a német főváros izgalmas, multikulturális negyedében, a Kreuzbergben található. A régebben szinte kizárólag törökök által lakott városrész mára a művészek, bohémek és diákok találkozóhelye, sok jó és megfizethető étteremmel, társadalmi és kulturális sokszínűséggel. Ebbe az izgalmas közegbe remekül illeszkedik a BorStore, ami online borkereskedésként ugyan már több mint hét éve létezik, fizikai valójában azonban csak három éve nyitotta meg kapuit.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

Szedlacskó Máté a Bortársaság munkatársa volt Budapesten, és tanulni jött Berlinbe. Ő is tapasztalta, amit én Hamburgban, hogy magyar bort jószerével csak akkor találsz, ha hozol magadnak. Hát ő hozott. Kis borkereskedése gyorsan a figyelem középpontjába került, polcain száznál is több különböző címke bukkan fel. Jóféle magyar borok az ország minden tájáról, neves és kevésbé ismert pincészetek, természetes, natúr- és bioborok, pezsgők ­– elég széles a merítés ahhoz, hogy a kezdő is, az ínyenc is találjon az igényeinek megfelelőt.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

Máté azt mondja, van, aki kifejezetten a magyar vagy Kárpát-medencei szőlőfajtákból készült borokat keresi, megy a kadarka, a hárslevelű, a csókaszőlő, de leginkább a furmintnak van keletje, abból is a tokaji pincészetek tételei fogynak el leggyorsabban. Vannak visszatérő vevők, akik mindig ugyanazt a Sauska-rozét emelik le a polcról a vasárnapi ebédhez, és vannak, akik mindig mást visznek, mert még sosem csalódtak. A kis borbolt délutánonként tart nyitva, így a munkából hazatérők hetente néhány alkalommal beugranak valamiért. A vásárlók nem ár szerint választanak, a 2018-as évjáratú Szepsy Úrágya 55 euróért is nagyon megy, de van, aki a Tokaj Kikelet sokkal barátságosabb árú hárslevelűjére kattant rá, amit Máté 15,50-ért tett a polcra.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

A bio-, natúr, biodinamikus világnak is megvan a maga közönsége, a SZÓLÓ vagy Homonna Attila borai mellett Bott Frigyes palackjaiból is széles a merítés. A villányi ízvilágot például a Vylyan, a Gere Attila vagy Kiss Gábor borai, Szekszárdot egyebek közt a Márkvárt és a Heimann pincészet képviseli, Egerből Gál Tibor, Bolyki és a St. Andrea borai sorakoznak a polcokon. Máté azt mondja, mindig érződik a keresleten, ha valamelyik magyar borásznak van egy kis német sajtója. Legutóbb a Heimann Családi Birtokról jelent meg néhány újságcikk, meg is lódult a Heimann-borok iránti érdeklődés.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

A személyes jelenlétnek persze megvan a maga varázsa, de tagadhatatlan, hogy a vállalkozás nem a kis boltból, sokkal inkább az online kereskedésből él. Nagykereskedelmi méretekhez képest ugyan nem számottevő, de Máté azt mondja, hogy szinte minden héten elad egy raklapnyi, azaz néhány száz palack bort, ami azért nem kevés. Hálásak lehetünk neki mindannyian. Okos kereskedői fogás szerint a kínálatot hatosával tematikus csomagokba rendezi, és az aktuális ajánlat mindig megtalálható a bolt weboldalán. Kartononként az ár is kedvezőbb, de ha valaki csak egyetlen palackot szeretne rendelni, azt is házhoz küldik.

Havonta egyszer tematikus borkóstolót is tart, természetesen külső helyszínen, hiszen a borbolt parányi, de jól van ez így, mert ezáltal még több lehetőség adódik a magyar borok bemutatására és a közönség szélesítésére.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

Máté egyébként nem csak borokat és pezsgőket árul, van nála magyar gin is (igaz, hogy még csak egyféle), a Mayer szörpöknek viszont a teljes skálája megtalálható a polcokon. Aki pedig a magyaros ízeket is meg szeretné idézni a borok mellé, az vihet lecsót, kolbászt, Piros Aranyat, gulyáskrémet és mindenféle egyéb nélkülözhetetlen konyhai alapanyagot. Ez sem tucatáru. A minőséget szem előtt tartva Máté az egyik legismertebb magyar termékeket kínáló üzlet, a Paprika & Friends tulajdonosaival működik együtt, a két vállalkozás kölcsönösen segíti egymást.

Falatnyi magyar borbirodalom Berlinben - borsmenta.hu

Aki tehát magyar ízekre vágyik Berlinben, jól teszi, ha felkeresi a BorStore kicsi üzletét vagy rákeres az oldalukra. Máté elmondása szerint a Berlinben élő magyarok szívesen vásárolnak nála, de a német közönség is nyitottan válogat a kínálatból. Szurkolunk, hogy legyenek minél többen!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Gizella nagyi szőlője

2016.10.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Szilágyi Lászlóval
Ígéretes ifjú titánnak indult, és mára Tokaj-Hegyalja egyik meghatározó borászává érett...
Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Beszélgetünk

A lángot én viszem tovább

2020.04.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készít…
Beszélgetünk

A Code és az Enigma után itt a Signal!

2020.04.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kiss Gáborral
A zajos kampány későbbre tolódik, de a Code és az Enigma mellé lépő Signal nevű cabernet sauvignonnak már most is örülhetnek a rajongók. Kiss Gábor villányi borászt az új borcsaládról é…
Utazunk

Csillagos ötös: Cinque Borbár, Athén

2021.06.25. | Vargha Márk
Mi még októberben jártunk ott, de örömmel jelentjük, hogy a világjárvány után újranyitott az athéni Cinque Borbár! Aki görögországi útja során érinti a fővárost, mindenképpen látogasson…
Beszélgetünk

Bátran nézek előre

2022.12.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Noha a Vylyan Pincészet az idén ünnepelte a 30. születésnapját, fiatalabbnak tűnik, mint valaha. A változásról, a nehézségekről, az új irányokról és az ünnepvárás szépségeiről a birtok…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)