2022.12.23. | Szabó Edit
Noha a Vylyan Pincészet az idén ünnepelte a 30. születésnapját, fiatalabbnak tűnik, mint valaha. A változásról, a nehézségekről, az új irányokról és az ünnepvárás szépségeiről a birtok igazgatóját, Debreczeni Mónikát kérdeztük…


Lendületes, fiatal csapatot épített a Vylyan Pincészet az utóbbi években, és egymás után kerülnek piacra a Variáció Borcsalád új, kísérleti tételei. Te hogy érzed magad ebben az innovatív, inspiráló közegben?
 
Remekül, köszönöm. Öröm fiatalokkal együtt dolgozni, ők képviselik a „folyékony intelligenciát”, mi, idősebb generáció pedig a „kristályos intelligenciát”. Jó megélni, ahogyan ez a két oldal kiegészíti egymást.

Bátran nézek előre - Debreczeni Mónika interjú - borsmenta.hu
 
Közeledik az év vége. Nálatok is nagy a hajtás?
 
Nem unatkozunk, viszont azt be kell vallanom, hogy mindig megnyugvás, amikor sikeresen lezárunk egy évet. Visszatekintve jó érzés látni, hogy mennyi örömöt és izgalmat hozott, és hogy a kihívásokra jó válaszokat adtunk. Nincsenek illúzióim a jövő évet illetően sem, de bátran nézek előre.
 
Miből meríted ezt a bátorságot?
 
Leginkább abból, hogy a jelenlegi gazdasági krízisre képes vagyok úgy tekinteni, mint embert próbáló, történelemformáló kihívásra, amire az általam vezetett csapat remek képességeivel, kreativitásával adhatok válaszokat. És ha innen nézem, akkor ez akár még izgalmas is lehet. Amikor történik valami, ami komoly hatással van a működésünkre, például az energiaárak emelkedése, a palackhiány vagy akár az általános drágulás, akkor meg kell állni egy pillanatra. Hiába a rutin meg az évek, ha ilyen helyzettel még nem találkoztunk. A válságmenedzsmenttel foglalkozó szakkönyvek ilyenkor azt tanácsolják, hogy tekints erre a helyzetre úgy, mint új lehetőségre ahhoz, hogy szervezettebben és hatékonyabban dolgozz. Dobd ki a fölösleges homokzsákokat a léghajóból, és teremts lehetőséget a megújulásra. Így elképzelhető, hogy nem csak az akadályokat veszed sikerrel, de megerősödve kerülsz ki a krízisből. Persze ez egy sokváltozós függvény, és nyilvánvaló, hogy csak azt tudjuk irányítani, amire hatással lehetünk. A többi már nem rajtunk múlik.

Bátran nézek előre - Debreczeni Mónika interjú - borsmenta.hu
 
Harminc éve már, hogy ezt a pincészetet a férjeddel, Debreczeni Pállal együtt a semmiből megteremtettétek. Egy korábbi interjúban úgy fogalmaztál, hogy Pali nagy formátumú teremtő volt, az a típus, akinek víziói vannak. Ő határozta meg a pincészet stílusát, irányait, és természetes volt, hogy az ő 2004-ben bekövetkezett halála után te is ugyanebben a szellemben folytatod. Most azonban érezhető, hogy új szelek fújnak a Vylyan háza táján. Sok a fiatal a csapatban, változott a borok stílusa, új borcsalád jelent meg a kínálatban. Irányváltás zajlik?   
 
Üdvözlöm a változásokat, és semmiképpen nem tekintem őket irányváltásnak. Inkább azt mondanám, hogy elkezdődött a Vylyan egy új életciklusa. Ahogyan a boroknak – és szinte mindennek –, úgy a vállalkozásoknak is van életgörbéje, és jó, ha ez egy bizonyos pontnál újraindítható. Úgy érzem, hogy a friss energiainputoknak köszönhetően a pincészetünknél a lendület új, a szemlélet és a minőség iránti elkötelezettség a régi.
 
A Vylyan jól ismert borai mellé berobbant a Variáció Borcsalád: a hordóban érlelt Rozé Variáció, az amforás Syrah Variáció, a mindkét érlelési módot bemutató Cabernet Franc Variáció vagy a legújabb Vörös Variáció gyorsan kedveltté vált a vásárlók körében. A jövőben is mikromennyiségek készülnek ezekből a kísérleti tételekből, vagy nagyobb teret kapnak?
 
A Variáció a mi „örömtermékcsaládunk”, amely lehetőséget ad arra, hogy a villányi szőlő összetéveszthetetlen karakterét egy kicsit más módon fejezzük ki. Ez a kísérletezés a megújulás egyik záloga, tehát fontos számunkra, de a Variáció-borokra továbbra is csak fűszerként gondolunk. A termékportfóliónk egyébként változatlan, és ragaszkodunk a jól ismert Vylyan-stílushoz, de ott is egyre inkább fontosnak tartjuk, hogy elegáns és frissítő legyen a korty, és se a tölgyfa hordós érlelés aromatikája, se az alkohol ne telepedjen rá a borra.

Bátran nézek előre - Debreczeni Mónika interjú - borsmenta.hu
 
Neked most melyik a kedvenc Vylyan-borod?
 
Most a Vörös Variáció. Nagyon szeretem benne, hogy koncentrált, friss, izgalmasan komplex és szomjoltó egyszerre, ami újabb és újabb kóstolásra bátorítja az embert. Magyarul: abbahagyhatatlan.
 
Ma már mind a két lányod, Janka és Flóra is együtt dolgozik veled a Vylyan-csapatban. Ha jól emlékszem, néhány évvel ezelőtt ez még nem volt annyira egyértelmű…
 
Hát nem. Hatalmas tanulási folyamaton mentünk keresztük mind a hárman, és nagyon sokat fejlődtünk általa. Flóra közgazdász, az üzletfejlesztést Hollandiában tanulta mesterszakon, és most üzletfejlesztési projekteket viszünk együtt; Janka borászként végzett, és jelenleg ő felel az exportunkért. Úgy neveltem őket, hogy mernek ellentmondani, aminek több az előnye, mint a hátránya. Az ember hajlamos arra, hogy a megszokott utat kövesse, pedig időnként nem árt lelépni róla, és a lányok ebben nagyon sokat segítenek nekem. Új nézőpontokat hoznak, máshogyan közelítenek meg helyzeteket, és be kell ismernem, hogy sokszor jót tesz a cégnek az általuk képviselt kritikai szemlélet.

Bátran nézek előre - Debreczeni Mónika interjú - borsmenta.hu
 
Közelegnek az ünnepek. Hogy telik nálatok a karácsony?
 
Várom már, mert végre megállítjuk egy kicsit a ringlispílt. Az ünnepek első fele szűkebb családi körben telik, szentestén csak hárman ülünk majd az asztalnál. Aztán elmegyek a repülőtérre, begyűjtöm a család másik részét, és irány Szeged, ahol az ottani rokonság vár ránk. Jó lesz együtt lenni.
 
Mi lesz az ünnepi menü?
 
Szenteste hal, minden formában, 25-én kacsamájat készítek és talán bélszínt, azt hiszem. Nemrég vettem egy Sacher-tortát, és annak akkora sikere volt, hogy elhatároztam: karácsonykor megsütöm, bár lehet, hogy végül marad a vásárlás.
 
Milyen borokkal készülsz?
 
A Pannon Bormíves Céhben van egy szép szokás: boráldáskor megajándékozzuk egymást a saját borainkkal. Így most van 36 palack kiváló borom az ország minden tájáról. Biztos, hogy néhányat ki fogunk nyitni az ünnepek alatt. Ezt mindig nagy izgalommal várom, szeretem, hogy ilyenkor a magyar borásztársadalom egy jelentős része „beköltözik” az étkezőnkbe.

Bátran nézek előre - Debreczeni Mónika interjú - borsmenta.hu
 
Mit kívánsz a Vylyannak 2023-ra?
 
Azt, hogy vegyük sikerrel az akadályokat, és a nehézségek ne gyengítsenek, hanem összekovácsoljanak és megerősítsenek bennünket. Szükség lesz rá, mert minden jel arra mutat, hogy nehéz időszaknak nézünk elébe.
 
És mi a te személyes újévi kívánságod?
 
A világjárvány miatt már három éve halasztódik egy dél-indiai utazás a jógatársaimmal, remélem, hogy az végre sikerül jövőre. És szeretnék minél több minőségi időt együtt tölteni a szeretteimmel, főleg Ella unokámmal, aki most ötéves, és imádjuk egymást. Ehhez viszont az kell, hogy időnként mesterségesen megállítsam a mókuskereket, és kiszálljak belőle.
 
Fotó:
Vylyan Pincészet

Iszunk

Vylyan Bogyólé 2020!

2020.10.26. | Szabó Edit, Borsmenta
Elkészült és október 26-tól kapható a Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé. Az idei palackok címkéjét a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura tervezte...
Iszunk

A zabolátlan szépség

2021.03.30. | Szabó Edit
Vylyan Pincészet: Csóka 2016
A Kárpát-medencében őshonos csókaszőlő az utóbbi másfél évtizedben jelent meg újra hazánk szőlőskertjeiben. Az öntörvényű fajtából többek között a Vylyan Pincészet készít figyelemre mél…
Iszunk

Itt a Vylyan Rozé Variáció!

2021.05.17. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet syrah és kékfrankos házasításával készült új, fahordós rozéja ételek mellé illik igazán. Bernáth József séf zöld spárgás, garnélás rizottóhoz ajánlja…  
Iszunk

Pincelátogatás a Vylyannál

2021.08.19. | Szabó Edit
Hogy milyen titkokat rejt egy borászat pincéje, azt csak akkor tudjuk meg, ha odamegyünk. Szerencsére a Vylyan Pincészet ajtaja mindenki előtt nyitva áll, és ha már ott vagyunk, kincsek…
Iszunk

Variáció vörösben

2022.10.18. | Szabó Edit
Új taggal bővült a Vylyan Pincészet Variáció borcsaládja. A Vörös Variáció csupa életkedv és vitalitás; aki szereti a fiatal, sokszínű, energikus vörösborokat, ezért a házasításért rajo…
Iszunk

Variáció „cabernet franc” témára

2022.11.30. | Szabó Edit
Ez micsoda ötlet! A Vylyan Pincészet egy hordóban és egy amforában érlelt cabernet franc-t zárt közös csomagba. A két vörös szépséget egymás mellett kóstolni a legizgalmasabb...

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)