Bolyongás Indiában 5. rész

2023.01.17. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplójának 5. részében Udaipurral és Bundival folytatjuk a rádzsasztáni városok felfedezését…


Udaipur

Udaipur a legáttetszőbb és legkényelmesebb indiai hely, ahol eddig járunk. Többszöri sétát teszünk az óváros közepén elterülő Pichola tó mentén, belefutunk a belvárosi Krishna templomba, ahol órákig csak ülünk, és nézzük a templom külső falának észveszejtő, sűrű ornamentikáját. Kidülledt szemű démonok, elefántok, istenek, táncosok.

Bolyongás Indiában 5. rész - Udaipur -borsmenta.hu

Világutazó európaiak unózással űzik unalmukat a kávézókban. A legtöbbek arcán az utazás ünnepélyessége alatt átsüt a fáradtság. Nem értjük, mások hogy maradnak tiszták utazás közben. Egyre feketébbek a ruháink. Ritkán lehet fürdeni, mert a fürdőhelyiségekbe belépve olyan érzése lesz az embernek, hogy piszkosabban fog távozni, mint ahogy bement.

Udaipurban megkóstoljuk a paani purit. Ez egy vékony, hártyaszerű gömb, amibe krumplit raknak, arra pedig különböző ízesítésű folyadékokat töltenek. (pl.: fokhagyma, gyömbér, édes-savanyú, tamarind). Gyorsan, egyben kell az embernek a szájába tömni, hogy ne legyen mindene trutyis. Az indiaiak képesek egymás után 10 ilyet megenni 2 perc alatt, nekünk háromnál elég lesz belőle.

Egy kávézótulajdonos házaspár unszolására pogácsát készítünk – tejföl, tojás és valamirevaló sajt nélkül. Ehető.
 
Kitérő Bundiba

Bolyongás Indiában 5. rész - Udaipur és Bundi - borsmenta.hu


Nyugalmat keresve, Dzsódhpur felé utazva a helyiek ajánlására kis kitérőt teszünk egy Bundi nevű városkába. Éjjeli érkezésünkkor valószerűtlenül mocskosnak tűnnek az utcák. Az itt töltött napok alatt számunkra feltáratlanul maradt okokból a főutat kartonlapokkal és rongyokkal fedték be, amik magukba szívták a trágyát, a folyadékokat, a sarat. A helyiek mindennap újra felöntik szennyvízzel ezt a marsi tájra emlékeztető talajt. Az utcákon egymást váltva vaddisznószerű. lógó csecsű fekete disznók, tehenek, kutyák ődöngenek. Rudyard Kipling itt írta A dzsungel könyvét. Fekete kondérban pirosat keverget egy fehér fejű férfi. Hálószobánkban szúrós szag fogad minket, a küszöbünk előtt száradt állati ürülék pihen. Első megérzéseink, hogy Bundi nem alkalmas hely az európai értelemben vett pihenésre, sajnos a következő napokban csak megerősödtek.

Bolyongás Indiában 5. rész - Udaipur és Bundi - borsmenta.hu

Sokat fekszünk a szobában, félig betegek vagyunk. India fáradtan befogadhatatlan. Iszunk egy kólát a város nevezetességére, a Taragari erődre nézve, ahova később egy drága belépőt váltva be is megyünk, majd gyorsan távozunk, mert a rézuszmajmok elfoglalták az egészet. Kimerítő sétát teszünk a főpiac irányába, mogyorót és narancsot veszünk, ízetlen mindkettő. Sok ételnek annyira nincs íze Indiában, mint annak előtte soha semminek. Érdekes, miért éppen itt. Belefutunk egy régi medencébe (stepwell), lenyűgöző, lépcsőzetes szerkezet, sokméteres mocsok áll benne.

 
Esküvőre készülődve

Bolyongás Indiában 5. rész - Udaipur és Bundi - borsmenta.hu

Este visszanézünk egy esküvői készülődésre, ahova már betévedtünk két napja, és még mindig tart. Rengeteg gyerek, karizmatikus asszonyok, hindiül ordítanak hozzánk, mindenki táncolni akar velünk. A tánc két napja megtörtént, most nem mondunk igent, tudván, hogy a tánc itt azt jelenti, hogy körbevesznek minket hatvanan, és figyelik, ahogy az indiai zenére idétlenkedünk. Két fehérre festett arcú, erősen sminkelt kislány átvisz minket a sikátorokon egy nagy kertbe, ahol hozzávetőleg kétszáz ember vacsorázik fűre leterített lepleken. Nagy piknik. Gyors mozgású nők gyönyörű szárikban óriási domború vaslapon egy méter átmérőjű csapátikat sütnek kalákában. Beültetnek minket is a női sorba, részt veszünk az esküvői lakomán, majd egy férfi leállíthatatlan udvarlásának következtében távozunk. Éjjel az esküvői menet hosszan süvölteti az indiai elektromulatóst az utcákon, rengenek a falak.

Másnap reggel mintha mindenki másnaposan feküdne otthon, nehezen találunk reggelit. Végül sztaniolba csomagolt parathákkal rohanunk a dzsódhpuri vonat felé.

Bolyongás Indiában 5. rész - Udaipur és Bundi - borsmenta.hu

(folytatjuk)

A szerzőkről: Törley-Havas Sára 25 éves, egy éve vette át dramaturg diplomáját a Freeszfe-n. Sahin-Tóth Sára 22 éves, negyedéves zenés színházrendező szakos hallgató ugyanott. Mindketten először járnak Európán kívül. India mellett hirtelen felindulásból döntöttek, nem is nagyon tudnak egzakt választ adni a miérteket firtató kérdésekre.
 
Fotó:
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára

Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és evett…

2022.01.12. | Puskás Panni
Puskás Panni, író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán egy hónapot Szicíliában töltött. Gasztronómiai élményeiről háromrészes sorozatban mesél a Borsmenta olvasóinak. Ez az…
Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és még többet evett…

2022.01.16. | Puskás Panni
Puskás Panni, író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán bejárta Szicíliát, és rengeteget evett – de azért volt néhány étel, amire nemet mondott. Íme a Borsmenta sorozatának…
Utazunk

Bolyongás Indiában

2022.12.02. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. Az első részben Delhivel ismerkedünk…
Utazunk

Bolyongás Indiában 2.

2022.12.09. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 2. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. A második részben elhagyjuk Delhit, és felmegyünk a hegyekbe…
Utazunk

Bolyongás Indiában 3.

2022.12.16. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 3. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplójának 3. részében visszatérünk Delhibe. Múzeumba, könyvtárba megyünk, és élvezzük a város különleges, egyszerre vonzó és taszító atmo…
Utazunk

Bolyongás Indiában 4. rész

2023.01.11. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 4. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplójának 4. részében megérkezünk India legnagyobb területű államába, Rádzsasztánba, ahol először Dzsaipur látnivalóival ismerkedünk…

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)