Irány Portugália! 3. rész

2020.11.19. | Vargha Márk
Dão, Portugália egyik eredetvédett borvidéke egyre kevésbé rejtett kincs. Sorozatunk harmadik részében a Quinta da Teixuga és a Quinta do Perdigão borait élvezzük…

 
Coimbrától északnyugat felé autózva tűlevelűekkel borított erdők és kanyargós folyóvölgyek között vezet utunk. Települések nyomait nem látjuk, itt-ott azonban feltűnik egy-egy tábla szőlő. Dãóban vagyunk, Portugália egyik eredetvédett borvidékén. Három pincészetbe is foglaltunk időpontot: egy óriási, tömegtermelésre állított cég egyik egységébe, a Quinta da Teixugába és a Quinta do Perdigãóba. Most utóbbi kettőről mesélünk.

Dão



Portugália eredetvédett borvidékei közül a WSET tankönyvben Alentejóról, Bairradáról, Douro és Portóról, Vinho Verdéről és Dãóról olvashatunk. Utóbbi terület már 1908-ban eredetvédelmet kapott, de a 40-es években a diktatúra a szövetkezeti működésre állította át a portugál borvilágot, ami a minőség gyors romlását hozta magával. Az EU-csatlakozás után kezdtek elszaporodni ismét a kistermelők, mára pedig ők, mintegy 30 ezren gazdálkodnak a terület felén. Egy kistermelő átlagosan fél hektáron dolgozik, s a termelt mennyiséget is sikeresen tudták 11 millió hektoliterről a felére csökkenteni. Dão tehát eme kézműves forradalom nyomán az utóbbi 35 évben zárkózott fel ismét a világ élvonalához, és a nagyszabású modernizációnak köszönhetően mára a világ egyik legizgalmasabb borvidékeként beszélhetünk róla.

Földrajzi szempontból egy olyan medencéről van szó, melyet minden oldalról hegységek határolnak: a Caramulo, a Buçaco, a Nave, valamint keletről a szárazföldi Portugália legmagasabb vonulata, az Estrela. Ezek nyugati és déli irányból az atlanti, északi és keleti irányból a kontinentális (vagy ahogy helyben hívják: spanyol) szeleket fogják meg. A szőlők telepítési magassága így 400 és 800 méter között található. Fontos szerepet játszik még a három folyó: a Dão, a Mondego és az Alva. Ezek enyhítően hatnak a magas nappali hőmérsékletre, a páratartalom 70%-os is lehet. A hőingás szintén tényező: a nyári 35 fokos nappali hőmérséklet akár 15-re is visszaeshet éjszakára, akárcsak télen a plusz 15 fok mínusz 3-ra.



Az altalaj nagyrészt gránit, kisebbrészt pala, ezen agyag- vagy homokréteg található. Így az ásványosság minden itt készülő bor sajátja. A fajták kifejezetten helyiek: a fehérek között e legjelentősebbek a chardonnay-ra emlékeztető encruzado, de terem bical, cercial és malvasia is. A kékek közül a legfontosabbak a touriga nacional, az alfrocheiro és a jaen (ez utóbbi Spanyolországban mencía néven ismert). E szőlőfajtákat magas sav-, alkohol- és tanninszint, a belőlük készült italokat pedig hosszú érlelhetőség jellemzi.

Quinta da Teixuga

Ahogy már az előző cikkünkben írtuk, vasárnap Alentejóban esélytelen pincét látogatni. Nos, hétköznap Dãóban sem épp könnyű. Sok hely egyszerűen nem vette fel a telefont, így igencsak örültünk, mikor a Caminhos Cruzadostól (magyarul: keresztutak) azt a választ kaptuk, hogy a Quinta da Teixuga nevű birtokközpontjukban szeretettel várnak egy vezetésre és kóstolóra.



Nelas városának határában, a szőlőtőkék tengeréből eltéveszthetetlenül emelkedik ki a birtokközpont: akárcsak a logóban, itt is egymást metsző vonalakat láthatunk, betonból. A modern épületben nemcsak kívül, belül is minden szigorúan geometriai és puritán. Hol vagyunk az óvárosi polgárházak azulejo borításától és a templombelsők aranyától! Az alapító textilgyáros és ügyvéd leánya 2012-ben már a névválasztással is jelezték: részt szeretnének vállalni a borvidék feltámasztásában, a két út, a hagyomány és a korszerűség metszéspontján. A megbízott építésznek pedig a tervrajzban is meg kellett jelenítenie ezt.



Miután végeztünk a kimerítő magyarázatokkal fűszerezett, nagyon informatív sétával, melynek második állomása a tulajdonos irodája, s magunkba szívtuk a 145 francia hordó illatát, a több tucatból álló szortiment néhány eleme került a poharunkba. A 30 művelt hektárról az említett fajták közül az encruzadót és a touriga nacionalt dolgozzák fel (lásd hagyomány), de telepítettek világfajtákat is (lásd megújulás). Kóstoltunk egy „alap” fehér cuvée-t, majd egy maradék cukros rozét. Elégedettek voltunk, s ezt csak fokozni tudta a touriga nacionalból, alfrocheiróból és tinta rorizból készült 2017-es Reserva, mely 11 hónapot pihent fahordóban. Ezután egy középkategóriás, 2015-ös touriga nacional (18 hónap fahordó) és egy 2018-as encruzado (9 hónap fahordó) következett, mindkettő igen szép tétel. A „csattanó” egy semillon-chardonnay édes házasítás volt, ékes bizonyítékaként annak, hogy egy neves borász a megégett szőlőből is tud egy jó csapattal nemcsak iható, de finom desszertbort készíteni (120 gramm cukor párosult a 11,5%-os alkoholhoz).



A látogatás végén nehéz volt eldönteni, hogy a kipróbált termékekből válasszunk útipoggyászunkba, vagy magasabb áron az ismeretlen csúcsokat támadjuk inkább meg. Döntésünket fedje homály, de a felmerült kérdésből mindenesetre látható: megérte a Caminhos Cruzados számát tárcsáznunk.

Quinta do Perdigão



A perdigão jelentése fogoly, mely Portugália-szerte elterjedt vadmadár, egyben a mindössze 8 hektáros birtok címerállata. De a tulajdonos, az építészből borásszá avanzsált José úr vezetékneve is ez. A házat és a tőle 100 méterre lévő pincét nem könnyű megtalálni, bár mindössze 9 kilométerre van Viseu városától, Dão legnagyobb településétől; egy kis falu végén, az erdő szélén kell keresni. Szóval itt él, igencsak idilli és történelmi (a hajdani tulajdonos Tengerész Henrik herceg) birtokán a portugál José úr, aki a borokért, és felesége, a brit Vanessa asszony, aki a borkorcsolyákért és a címkékért felel. Ő ugyanis festőművész, és a madarak megjelenítése az egyik kedvenc témája, így sok címkét díszítenek az általa lefestett szárnyasok. De a négylábúakhoz is kötődik a házaspár: két csodálatosan kedves öreg kutya fogadja vendégeiket, és a pince melletti fa árnyékában, ahol José úr jó időben a kóstolóit tartja, a lova is szívesen legelészik. A csendet csak a rovarok zümmögése és némi madárcsicsergés töri meg.



Ha azt gondoljuk, hogy egy útját kereső hobbiborászatról van szó, nem is tévedhetnénk nagyobbat. A történet 1997-ben kezdődött, ekkor történt az első telepítés, melyről 1999-ban szüreteltek. Nem tartozik a borvidék magas termőterületei közé, tengerszint feletti magassága csak 365 méter, egy hektáron 5 ezer szőlőtőke található, melyeket organikusan gondoznak. Kétszer szüretelnek: először nyáron van egy zöldszüret, majd ősszel egy kézi. A quinta nagyon hamar nagyon sikeres lett, a The Wine Opus című nagy presztízsű kiadvány a világ 4 ezer legjobb borászata közé sorolta. A borok legalább három tucat komoly díjat nyertek, a fémplakettek katonás rendben sorakoznak a pince hosszabb falán. José úr láthatóan nagyon komoly becsben tartja valamennyit, és igazán büszke az elért eredményekre. Lehet is, hiszen Robert Parker rendre 90 pont fölé értékeli őket, vagy mert például a 2012-es Tinto nevű vörös házasítás 94 pontot kapott a Wine Enthusiasttől, sőt a lap 2017-ben az év 100 legjobb bora közé is beválasztotta.



A kóstolt borok bár nyilván nem a szortiment csúcsáról érkeztek, mégis hűen tükrözték a terroirt és a fajták jellegét. Ha nem lett volna esti programunk Coimbrában, bizonyosan még órákat üldögéltünk volna José úr társaságában ama bizonyos fa alatt, hallgatva a történeteket és a természetet, minden bontott palack tartalmát szép lassan elfogyasztva. Sajnos azonban – házigazdánk őszinte bánatára – hamar el kellett köszönnünk, de a kiváló borok zamata sokáig megmarad emlékezetünkben, és tudjuk: visszatérünk még, és lefolytatjuk az elmaradt világmegváltó beszélgetéseket. Dão eme szeglete ugyanis egyben a múltba tett utazás is volt: a falun töltött gyermekkori nyarakat idézte. E nosztalgikus érzést pedig oly ritkán lehet megélni, hogy kár lenne elmulasztani egy újabb alkalmat, ha az országban járunk.

Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Lisszabon, az ismeretlen ismerős 1.

2016.08.25. | Raab Zsuzsanna
„Utas, ki útján elmerengett – Két úton jártam párhuzamosan, Része voltam tájnak, tereknek Emléktelenül, vakon, társtalan.” (Fernando Pessoa)  
Utazunk

Őszből a nyárba – irány Algarve!

2017.10.10. | Raab Zsuzsanna
1. rész
Telnek-múlnak az őszi hónapok, de mielőtt eljönne a csípős reggelek, a ködös délutánok, a forró gyömbéres tea, az almás pite és a sütőtök időszaka, utazzunk kicsit vissza a nyárba, tölt…
Utazunk

Vártól kikötőig

2017.10.25. | Raab Zsuzsanna
Algarve 2.
Az Algarve szó az arab eredetű Al-Gharb kifejezésből ered, melynek jelentése: a Nyugat. A térség néhány évszázadig mór uralom alatt állt, így a lélegzetelállító partszakaszokon túl érde…
Eszünk

Magyarország-Portugália 1:1, X

2020.07.26. | Barossné Koós Andrea
Ne ijedjen meg a kedves olvasó, a Borsmenta nem vált sportportállá, de most mégis egy fantasztikus „meccsről” tudósítunk. A nemrég megnyílt Essência étteremben jártunk...  
Utazunk

Irány Portugália! 1. rész

2020.10.16. | Vargha Márk
Sorozatunk első részében meglessük Setúbal flamingóit, bejárjuk Alcobaça és Batalha kolostorait, naplementét nézünk Nazarénál, borozunk Colaresben, és elvegyülünk a fátimai búcsúban…
Utazunk

Irány Portugália! 2. rész

2020.10.30. | Vargha Márk
Sorozatunk második részében Alentejo régióban kalandozunk, bort kóstolunk a Douro völgyében, körülnézünk Tomar és Coimbra városában, és még egy kis fadót is hallgatunk…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)