Vince-nap: boros programok a jó termésért

2023.01.19. | Nádasi Eszter
Használjuk ki, hogy hétvégére esik az év első boros ünnepe: borvidékeinken jobbnál jobb rendezvényekkel készülnek erre az alkalomra! Már csak azért is érdemes ilyenkor borozni, mert a népi hagyományok szerint ezzel a jó szőlőtermést segítjük elő.


 


Persze ez csak egy a Szent Vince napjához (január 22.) kötődő hiedelmek közül. A régi gazdák ilyenkor próbáltak jósolni az időjárásból és a frissen metszett szőlővesszőből – mi másra is lettek volna kíváncsiak, mint hogy milyen lesz a termés? Az egykori megfigyelésekről, szokásokról sokat megtudhatunk majd a szőlőtermelők, vincellérek védőszentjének napján azokban a borászatokban, ahol hétvégén programokkal, élettel telik meg a pince.

 
Vince-napi Borünnep – január 20-22., Balatonfüred

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu


Mit szólnánk egy kis bortúrához a téli Balatonon? Vagy akár nem is olyan kicsihez, hiszen pénteken és szombaton a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség több településén is kitárulnak a pinceajtók. A füredi Zelna Borászat egyenesen a „színfalai” mögé invitál: a pincészetet kívülről-belülről ismerő Bendicsek Marcell vezetésével több bejárás is indul. Három tételt lehet majd megkóstolni, ezek mellé borbárjuk sajtjaiból is csemegézhetünk. Pécselyen a Balogh Pincészetet látogathatjuk meg, 2022-es tételeikkel házi kenyér és sajtválogatás mellett ismerkedhetünk. Az újborokkal való barátkozás a Mórocz Pincében sem marad ki a Vince-napozásból. Nyitva lesz az Arias Birtok is: tulajdonosa, Kálmán József már háromszor kapta meg az Év Bortermelője Balatonfüreden címet, legutóbb tavaly.

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

A vasárnapi vesszőszentelésnek, sétálókóstolónak az Arácsi Népház ad otthont. Itt köszöntik majd Figula Mihályt, aki 2022-ben elnyerte az Év Bortermelője Magyarországon díjat.
Részt vevő pincészetek:
 • Balatonfüred: Gyukli Pince, Figula Pincészet, Zelna Borászat
 • Balatonudvari: Skrabski Pince
 • Balatonszőlős: Koronczai Pince
 • Csopak: Söptei Pincészet
 • Pécsely: Arias Birtok, Balogh Pincészet, Mórocz Pincészet
További információ: ITT


 
Vince-nap a Follyban – január 21., Badacsonyörs

Vince-nap: boros programok a jó termésért


A „Balaton édenkertjéből”, a cédrusok és a ciprusok közül télen is lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra és a Badacsonyi borvidékre. A Folly Arborétum négytételes borkóstolóval készül Szent Vince ünnepére: most mutatják be borászatuk 2022-es Boróka rozéját. A borsor további tételei:
 • Boróka fehér 2021 (olaszrizling + szürkebarát + muscat ottonel),
 • Cédrus 2020 (olaszrizling + szürkebarát),
 • Boróka vörös 2020 (merlot + cabernet sauvignon).
Borkorcsolyaként olívabogyót, fűszeres vászolyi sajtkockát és házi kovászos kenyeret kínálnak.
További információ: ITT
 


Pincéről pincére, variációk Vincére – január 21., Villányi borvidék

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu


A Villány-Siklósi Borút Egyesület szombatra háromféle programmal készül. Felejthetetlen téli tájélményt, izgalmas játékokat és persze finom borokat, ínycsiklandó falatokat ígér a Dűlőjáró Vince: a buszos kirándulás résztvevői Vince-napi áldomásban is részesülnek. Útvonalból hármat is terveztek:
 • Mokos Pincészet – Blum Pince – Jackfall Bormanufaktúra,
 • Kalmár Pince – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Blum Pince,
 • Joó Tamás Pincészete – Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Koch Csaba VinArt Pincészet.
A Hordós Vincén az érlelődő boroké a főszerep a Bock, a Mokos és a Polgár pincészetekben csakúgy, mint a Gergen Birtokon, ahol a török kori pince bejárásán túl interaktív történelemórán is részt vehetünk. A borvacsorára vágyókat a Vacsorázó Vince programok várják: Gere Tamás & Zsolt Pincészete, a Polgár Pincészet és a Sárga Ház Borgerező is remek fogásokkal készül.

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

Ráhangolódásként ajánljuk decemberi interjúnkat: a Vylyan Pincészet tavaly ünnepelte 30. születésnapját, ez alkalomból Szabó Edit a változásokról, az új irányokról is kérdezte Debreczeni Mónikát.  

További információ: ITT
 

Vince-napi pincejárás – január 20-21., Baj

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu


A Neszmélyi borvidék felfedezésére, tradicionális pincejárásra hívnak a Baji Boros Pincék. Az ország egyik legkisebb borvidékén – mely leginkább élénk, reduktív fehérborairól ismert – pénteken 16 órától 22 óráig, szombaton 14 órától 22 óráig kalandozhatunk. A részt vevő borászatok:
 • Kisbaka Családi Borbirtok
 • Lali Pince
 • Schwãb Pince
 • Stróbl Borház
 • Turay Családi Pincészet
 • Wéber Családi Pince
További információ: ITT.
 
Vince-napi Szőlőáldás & Vesszőszentelés – január 20-21., Mád

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

A Holdvölgy Experience kezdeményezésének köszönhetően az elmúlt években Mád sem marad ki a Vince-napozásból – a hegyközség és az itteni borászatok két napot is megtöltenek programokkal. Péntek este pincelátogatásokon vehetnek részt az érdeklődők, az Aszúházban pezsgő- és aszúvacsorához terítenek.

Szombaton egész napos programok várnak a Nőtelen háznál. Lesz közös séta a Szent Tamás-tetőre, a csúcson forralt bor mellett pihenhetünk meg. A szőlőáldás után a tőkéket borral öntözik meg, majd a borszatok képviselői együtt vágnak szőlővesszőt.

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

Több pincészet is nyitva lesz: További információ: ITT
 

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

A Vince-napi kínálat persze ennél is szélesebb. Nyitva lesznek a pincék a Tagyon-hegyen, Tokajban a Szerelmi Pincesoron, Vince pince bortúrázhatunk Várvölgyben, sorra látogathatjuk a mohácsi Szőlőhegy bortermelőit, Gyöngyösön pedig az 5Dudás Borászat indít pincetúrát, és a saját boraik mellett a René's Wine Heaven, és a  Kővágó Pince és Szőlőbirtok tételeit is kínálják.

Vince-nap: boros programok a jó termésért - borsmenta.hu

Mire figyeljünk, ha nem szeretnénk lemaradni, csalódni? A Vince-napi programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, turnusokra bontott, korlátozott befogadóképességű, részvételi díjas.
 
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Iszunk

A Holdvölgy két arca

2018.06.05. | Szabó Hajnalka
A mádi Holdvölgy pincészet még csak néhány éve robbant be a köztudatba, de neve mára minden borkedvelő számára egyet jelent a magas minőséggel…  
Beszélgetünk

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020.04.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válas…
Iszunk

Egy nap a Tagyon-hegyen

2020.07.20. | Szabó Edit
Ki mondta, hogy egy nap alatt nem lehet ellazulni? Megmutatjuk, hogyan kell. A Tagyon Birtokon jártunk…  
Iszunk

Kálmán József triplázott!

2022.05.17. | Szabó Edit
Kálmán József már harmadszor vehette át „Az Év Bortermelője Balatonfüreden” címet. A pécselyi Arias Birtok borai 9 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet hoztak el a borversenyről…
Beszélgetünk

Bátran nézek előre

2022.12.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Noha a Vylyan Pincészet az idén ünnepelte a 30. születésnapját, fiatalabbnak tűnik, mint valaha. A változásról, a nehézségekről, az új irányokról és az ünnepvárás szépségeiről a birtok…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)