Kezdetben vala…
Kezdetben vala… elég sok minden, ami történetünk szempontjából most nem közvetlenül releváns. Aztán történt még ez meg az, majd kb. 30 millió évvel ezelőtt kitört néhány vulkán a Velencei-hegység északkeleti részén, andezitlávát köpködve a felszínre. Egy kis ugrás az időben, és máris mindössze ötmillió évvel vagyunk a jelen írás születése előtt. A hegység megsüllyed, elborítja a Pannon-beltenger, majd lerakja meszes üledékét, visszahúzódik, a löszt pedig egy darabig fújdogálja a szél, itt-ott lerakja, és készen is vagyunk. Megszülettek Pázmánd és környékének szőlőtermesztés szempontjából (is) eszményi adottságai. Innentől már sok minden rajtunk múlik.
Már csak egy nagyobbat kell velem ugranotok, 2014-be, amikor is találkozunk Veliczky Zolival, a tudományok őszinte hívével, a kitörni vágyó programozó matematikussal, akivel felfedezzük egymásban az őrület kérlelhetetlen, de alapvetően veszélytelen formáját, a szőlő, a természet és a bor iránti rajongást.
Akkor még nem tudjuk, de életre szóló barátság köttetik, leszüreteljük, amit a mostoha évjárat meghagyott nekünk, megállapítjuk, hogy innen szép nyerni, és megalapítjuk az ApróKertek pincészetet.
A legnagyobb segítség az első szüreten...
A kicsit is meg kell becsülni! Ennyi borunk született az első évjáratból.
Lelkes közönségünk életünk első borbemutatóján.
Ekkora a pincénk, itt készülnek az ApróKertek borai.
A következő nyolc évben összekovácsolódunk, pincét alakítgatunk, több ezer szőlőtőkét átoltunk, több ezret telepítünk. Apró, pár száz, pár ezer négyzetméteres parcellákból indulunk – lásd: apró kertek –, és ma sem vagyunk giga-agrárvállalat. 2,2 hektáron gazdálkodunk, kb. 8000 szőlőtőkével, gyümölcsfákkal, girbegurba utacskákkal, réti virágokkal, rovarokkal, madarakkal és bármivel, ami kertjeinkben jön-megy, él.
A szőlőművelés során igyekszünk lehetőleg minél kevésbé az élőhelyünk terhére lenni, ezért, ahol lehet, meghagyjuk a talajtakaró növényeket, gombabetegségek ellen kontaktszerekkel, kártevők ellen természetes ellenségeik segítségével védekezünk, a tápanyag-utánpótlást szerves anyagokkal – úgynevezett ganéval – oldjuk meg. Rettentő rosszak vagyunk adminisztrációban, de ha rávesszük magunkat, jövőre elkezdjük a hivatalos biominősítés megszerzéséért folytatott bürokratikus harcot.
(folytatjuk)