Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló bejegyzéseit!


Kezdetben vala… elég sok minden, ami történetünk szempontjából most nem közvetlenül releváns. Aztán történt még ez meg az, majd kb. 30 millió évvel ezelőtt kitört néhány vulkán a Velencei-hegység északkeleti részén, andezitlávát köpködve a felszínre. Egy kis ugrás az időben, és máris mindössze ötmillió évvel vagyunk a jelen írás születése előtt. A hegység megsüllyed, elborítja a Pannon-beltenger, majd lerakja meszes üledékét, visszahúzódik, a löszt pedig egy darabig fújdogálja a szél, itt-ott lerakja, és készen is vagyunk. Megszülettek Pázmánd és környékének szőlőtermesztés szempontjából (is) eszményi adottságai. Innentől már sok minden rajtunk múlik.



Már csak egy nagyobbat kell velem ugranotok, 2014-be, amikor is találkozunk Veliczky Zolival, a tudományok őszinte hívével, a kitörni vágyó programozó matematikussal, akivel felfedezzük egymásban az őrület kérlelhetetlen, de alapvetően veszélytelen formáját, a szőlő, a természet és a bor iránti rajongást.



Akkor még nem tudjuk, de életre szóló barátság köttetik, leszüreteljük, amit a mostoha évjárat meghagyott nekünk, megállapítjuk, hogy innen szép nyerni, és megalapítjuk az ApróKertek pincészetet.


A legnagyobb segítség az első szüreten...

Aprókertek, Aprónapló 1. rész Borsmenta

A kicsit is meg kell becsülni! Ennyi borunk született az első évjáratból.

Aprónapló 1. rész borsmenta.hu

Lelkes közönségünk életünk első borbemutatóján.



Ekkora a pincénk, itt készülnek az ApróKertek borai.

A következő nyolc évben összekovácsolódunk, pincét alakítgatunk, több ezer szőlőtőkét átoltunk, több ezret telepítünk. Apró, pár száz, pár ezer négyzetméteres parcellákból indulunk – lásd: apró kertek –, és ma sem vagyunk giga-agrárvállalat. 2,2 hektáron gazdálkodunk, kb. 8000 szőlőtőkével, gyümölcsfákkal, girbegurba utacskákkal, réti virágokkal, rovarokkal, madarakkal és bármivel, ami kertjeinkben jön-megy, él.

Aprónapló 1. rész borsmenta.hu

A szőlőművelés során igyekszünk lehetőleg minél kevésbé az élőhelyünk terhére lenni, ezért, ahol lehet, meghagyjuk a talajtakaró növényeket, gombabetegségek ellen kontaktszerekkel, kártevők ellen természetes ellenségeik segítségével védekezünk, a tápanyag-utánpótlást szerves anyagokkal – úgynevezett ganéval – oldjuk meg. Rettentő rosszak vagyunk adminisztrációban, de ha rávesszük magunkat, jövőre elkezdjük a hivatalos biominősítés megszerzéséért folytatott bürokratikus harcot.

Aprókertek, Aprónapló 1. rész borsmenta.hu

(folytatjuk)
 
:
Fotó:
Szabó Edit -
ApróKertek - weboldal

Beszélgetünk

A szőlőben nincs enter

2016.11.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Szentesi Józseffel
Gyerekkorában folyton az esőt várta, aztán megcsípte a csókaszőlő-vírus.Most a tihanyi kék és a feketefájú bajor verseng a kegyeiért. Szentesi József nagy álmodozó, mégis folyton mi ébr…
Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Tesztelünk

ApróKertek: Régi Álom Néró 2018

2020.10.23. | Szabó Edit
Az organikusan gazdálkodó pázmándi ApróKertek gyönyörű néró bora igazi ritkaság. Már csak néhány palack van belőle forgalomban, aki szeretné megkóstolni, annak komoly felderítő munkát k…
Tesztelünk

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021.12.19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezt…
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…

címkék

amerika (4) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (93) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (287) borász (52) borászok borásza (11) borbár (34) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (57) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (56) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (7) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (82) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (187) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (4) sauvignon blanc (21) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (81) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (13) tesztelünk (121) tokaj (141) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (52) utazási tippek (11) utazunk (27) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)