Vendégoldal

Törekszünk a tökéletességre

Törekszünk a tökéletességre című cikk borítóképe
2023. 10. 31. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás, a kőszegi Unger Bormanufaktúra társalapítója a szüret végéről, a préselés szépségeiről, a felfedezés küzdelméről és izgalmáról elmélkedik bornaplója 3. részében. Na meg a varázslatról, amit nem kell megfejteni…

Szüreti napló

A szüreti naplónk utolsó fejezete íródik. Ébredés a Kálvária-hegyen. Kávé a felkelő napban. Majd kocsiba be, ablakot le, hegyről le, pincébe be, csömöszölés, ládákat be, kocsiba be, hegyre fel – szüreteljük a Csúcsit, ez már a vég! De szép az ég! Te jó ég, még egy szüreti nap, szőlőválogatás egész nap – törekszünk a tökéletességre, csak az kerül a pincébe, ami szép. Felhőválogatás az égen, kávéválogatás a csészében, majd irány a pince, kíméletes bogyózás, mustkóstolás, laborozás, egészfürt-legózás az erjesztőkádban. Majd csömöszölés kézzel, bőrápolás cefrével, imádkozás a jó időért, Donátus a szomszédban – vihart semmiképp se küldj, és az áztató eső is várhat még. Végül a kör bezárul, a nap lezárul, holdfényjáték a poharamon, a házban ropog a tűz, valahol gesztenyét sütnek, érzem az illatát az esti szélben.

Préselés

Számomra az egyik legkedvesebb munka a préselés. A kádban történt erjedés után a szőlő a levének egy részét önként odaadja, de a másik részéhez ragaszkodik, azt ki kell sajtolni belőle, lehetőleg kíméletesen. Ünnepi pillanat ez: eddig csak a szőlőt járva és a szőlőszemet kóstolva következtethettünk az évjáratra, de most pohárban az első „bor”.

Illatfelhőben állok a tartály felett, ahova a bor kerül, majd a prés felett, ahova a cefre, némi testedzés után, ami vödrözés formájában valósul meg. Nem tudok betelni az illatkavalkáddal. Sok kékfrankosunk ilyenkor cédrusos, hűvös, erdei gyümölcsös illatokat mutat, és a dűlőkaraktert, amit minden évben izgatottan keresek. Ha becsukom a szememet, olyan, mintha a nyári erdőben állnék, mellettem érett fekete szeder, a földön áfonya és szamóca, a tölgyek között néhány cseresznyefa, a földön ibolya, és valahol a távolban egy kiskertben hűvös menta. A prés mellett sorban állnak a poharak, az első a színlé, és mellette a különböző présfrakciók. Kóstolom és kóstolom, majd megállítjuk a prést azon a ponton, ahol már kopni látszik az intenzitás és a koncentráció, megbillen az egyensúly, vagy a tannin nem illeszkedik tökéletesen a borba.

Emlékszem, amikor 2020-ban először szüreteltünk a kőszegi történelmi dűlőkből, amelyeket 2016-ban telepítettünk. Mint egy kisgyermek, úgy álltam a prés mellett, és habzsoltam, magamba szívtam, ízlelgettem a különböző dűlök, az Ördög, a Szultán, a Kálvária és a Csúcsi (Árnyékos-tető) karakterét. Játszottam a borokkal a pohárban, a számban, újra és újra megkóstoltam őket. Ez azóta sem változott: minden évben izgatottan várom az első találkozás pillanatát. És minden évben hálás vagyok, amikor ez a csodálatos terroir kinyílik a pohárban, és olvasni engedi magát dűlőről dűlőre, talán először a filoxéra óta. Egyelőre az első fejezetnél járunk.

Ezek a dűlők közel vannak egymáshoz, mégis mindegyik kékfrankosunk önálló egyéniség, eltérő karakter. Miután mind a szőlőnk, mind a borunk él, azokkal az élesztőkkel erjed ki, amelyeket a hegyről magával hozott, és nem szedáltuk le őket semmivel, így még közelebb kerülhetünk a dűlők valódi karakteréhez. Magyarország egyik legizgalmasabb, elfelejtett, felfedezésre váró területe a kőszegi szőlőhegy. Ahogy Almássy gróf – az angol beteg, aki a közelben lévő Borostyánkő várában született – izgatottan indult felfedezni a sivatagot, a felfedezők izgalmával vágunk neki mi is minden évjáratnak. A felfedezés küzdelmét ez az izgatottság feledteti.

Mesélő borok

A mesélő borokat szeretem, azokat, amelyek megszólítanak, és elmesélik a történetüket. A legkedvesebb hang számomra a terroir hangja, ami egyedi és megismételhetetlen. Vannak olyan természetes borok, amelyek kizárólag a gyümölcsről szólnak, és olyan ízárnyalatokat, karaktert mutatnak, amelyet korábban sosem éreztem borban. Most tanuljuk ezeknek a boroknak a művészetét mind a kóstolás, mind a készítés tekintetében. Ezek a borok is szépek, egyediek, magukon hordozzák a borász ujjlenyomatát, mégis, bárhol készülhettek, nem a termőhely számít. Vannak napok, amikor ezek a borok esnek jobban. Nekünk viszont fontos a termőhely.

Azt szeretjük, ha a kékfrankosaink a pohárba töltve megszólítják a kóstolót, és kérdezés nélkül elkezdik mesélni a kőszegi természetes kékfrankosok és dűlök egyedi történetét, amiben benne van a történelmi múlt és a jelen, a kő és a szél, a nap és a hold, a talaj és a klíma, az évről évre változó természet, és az ember, aki készíti őket, mint egy jó szobrász. A jó bor mindent elmesél arról, amit átélt a szőlőhegyen, majd a pincében, amikor megtörtént az átváltozás, és gyümölcsléből borrá alakult.

A jó bor úgy mesél, hogy közben mindig változik. Amikor kóstoljuk, olyan, mint egy tartalmas könyv: lapról lapra mélyülhetünk el benne: ahogy a történet egyre színesebb lesz, úgy tárulnak fel a bor rejtett rétegei is. Lassan nyílik, ráadásul nem akárkinek és nem akármikor mutatja meg magát: csak annak, akiben van nyitottság, és valóban kíváncsi rá, és akkor, amikor a bor és az ember is készen áll. Van olyan borunk, amely egyes évjáratokban csak az igazán türelmeseknek, a harmadik napon mutatja meg az igazi mélységét.

Kevés évünk van megérteni a területeinket. Szerencsés években azonban varázslat történik, amivel évtizedeket repülünk előre. Ez történt 2020-ban, és azóta újra és újra. Ilyenkor próbáljuk megfejteni a varázslatot, hogy mi történt és miért. Van olyan, hogy sikerül, de van, hogy nem, és ez így van rendjén, mert a varázslatokat nem kell megfejteni, egyszerűen örülni kell nekik, és élvezni a pillanatot.

Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal
Szüreti varázslat című cikk borítóképe

Szüreti varázslat

2023. 10. 17. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 2.
Gondolatok a szőlőérlelő őszről, a borász vívódásairól, a bölcs ősök fájó hiányáról. Bornaplója 2. részében dr. Kaibinger Tamás a kőszegi Unger Bormanufaktúra szüretéről és a természetes borról mesél…
Vendégoldal
A gondolat teremtő ereje című cikk borítóképe

A gondolat teremtő ereje

2023. 10. 03. | Dr. Kaibinger Tamás
Kaibinger Tamás bornaplója 1.
Mostantól egy éven keresztül Kaibinger Tamás, a kőszegi Unger Bormanufaktúra egyik tulajdonosa osztja meg velünk gondolatait kéthetenként. Bornaplója első részében bemutatja a szereplőket és a bátor, cseppet sem szokványos indulást…
Vendégoldal
Itt a vége című cikk borítóképe

Itt a vége

2023. 09. 05. | Schubert Ádám
Aprónapló 27. rész
Az Aprónapló 27. részével búcsúzik a Borsmenta olvasóitól Schubert Ádám, akinek egy éven keresztül követhettük a mindennapjait. Visszaengedjük a szőlőbe és a pincébe, de most már minden palack ApróKertek borról az ő gondolatai jutnak majd eszünkbe…
Vendégoldal
Jó embernek jó a bora című cikk borítóképe

Jó embernek jó a bora

2023. 08. 01. | Schubert Ádám
Aprónapló 26. rész
Hogy mi a zsendülé, és mi a titka az ApróKertek ellenállhatatlan nérójának, kiderül az Aprónapló 26. részéből, de Schubert Ádám arról is mesél, hogy milyen lesz a Spontán Nyár augusztus 5-én a Bálint Boráriumban…
Vendégoldal
Nincs veszve semmi című cikk borítóképe

Nincs veszve semmi

2023. 06. 20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKertek borásza…
Vendégoldal
Csak egy ember a kertben című cikk borítóképe

Csak egy ember a kertben

2023. 06. 07. | Schubert Ádám
Aprónapló 22. rész
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 22. részében…