2023.09.05. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 27. részével búcsúzik a Borsmenta olvasóitól Schubert Ádám, akinek egy éven keresztül követhettük a mindennapjait. Visszaengedjük a szőlőbe és a pincébe, de most már minden palack ApróKertek borról az ő gondolatai jutnak majd eszünkbe…



Valahogy mégis maradtam

„Ha ez a vééég... nekem tetszik!” – üvöltötte Lovasi András 2010-ben a Sziget nagyszínpadán. Én épp életem első szüretére készültem, amiből nem lett semmi, lévén hogy a 21. század eddigi legcsapadékosabb évét éltük akkoriban. Szeptemberben a földre szüreteltünk. Ha ez a kezdeeeet... háát... Valahogy mégis maradtam. Beszippantott a szőlő, a bor kultúrája, a föld és a kötéltánc, az egyensúlyozás ember és természet akarata közt. 2014-ben megalapítottuk Zolival az ApróKertek pincét, működésünk 10. évét pedig megírtam Önöknek-Nektek az előző 26 részben.

Itt a vége - Aprónapló 27. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu


Sosem voltam naplóíró alkat

Nem volt mindig könnyű munka a napi teendők mellett, mégis örökké hálás leszek Szabó Editnek, a borsmenta.hu főszerkesztőjének, hogy rábeszélt. Sosem voltam naplóíró alkat, így ezáltal tanultam meg, milyen erős formateremtő képessége van a leírt szavaknak. Úgy az ApróKerteket mint benne magamat koherensebben, tisztábban látom ma, mint egy évvel ezelőtt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne maradtak volna kérdések.

Itt a vége - Aprónapló 27. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu


Ez az élet biztosan kevés

A következő években feladatunk lesz Zolival a még parlagon heverő harmad hektár fajtáinak kitalálása és betelepítése, a kóstolótér kialakítása és a pincetechnológia folyamatos csiszolása. Lehet, hogy tanultunk valamit az elmúlt években, mert látjuk már, milyen keveset tudunk. A terroirnak, kertjeink egyedi fekvéseinek és élővilágának megismeréséhez ez az élet szinte biztosan kevés. De ahogy az Ambrus Lajostól kölcsönzött ars poeticánk is állítja, mindez „szép, nemes, okos és értelmes életprogram”, és ahogy visszaidézem, talán erről szóltak az elmúlt év írásai leginkább.

Itt a vége - Aprónapló 27. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu


Van egy álmom

Próbáltam persze szakmai – és több-kevesebb sikerrel talán olvasmányos is – lenni, volt szó fitotechnikáról, fermentációról és biodiverzitásról – még ha nem is ily csúnya szavakkal –, de leginkább egy életformát jártam körül. A sajátomat, amiben az az érdekes – már ha van benne ilyen –, hogy huszonéves fővárosi srácból úgy lettem negyvenes szőlőhegyi parasztgazda, hogy a kezdetektől fogva se szakirányú végzettségem, se egy huncut vasam nem volt hozzá. Volt és van viszont egy álmom és hitem. Társakat kaptam és barátokat, segítséget a családtagjaimtól és néha egészen váratlan helyekről. Ezt sem doktori címért, sem milliókért nem cserélném el.

Itt a vége - Aprónapló 27. - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Épül valami, aminek részesei lehetünk

Minden év hozott annyi sikert, hogy ne tudjak elcsüggedni, és adott annyi kihívást, hogy ne tudjam megunni. A mai napig sem tekintek erre üzleti vállalkozásként – noha ez adja a kenyeret az asztalra –, és remélem, megadatik, hogy soha ne is kelljen így tennem. A bor számomra alkotás és kultúra, ami nem alacsonyodhat az „alkoholos ital” vagy a „termék” kategóriába. Ahogyan nekem az ember sem lesz soha fogyasztó. Talán luxus manapság így gondolkozni, talán kudarcra van ítélve; nem tudom. Azt tudom, hogy kerek egész az életem ezzel, azt pedig sejtem, hogy sokan vágynának valami hasonlóra, csak nem tudják, hol kezdjék. Talán – remélem – tudtam inspirációt adni ezekkel a gondolatokkal valakiknek. Valószínűleg az élet számtalan területén megélhető mindez; ezt sem tudom, én a sajátomhoz „értek”, a természet számomra nagy tanító. És látom az utánunk a környékre érkező fiatalokon, a Boroslány Borműhelyen, a Czuppon Borászaton, az 1B3 Manufaktúrán – akik hasonló utakat taposnak –, ahogyan őket is formálják a kertek, a borok, a közösség. Csodálatos látni, hogy mennyivel ügyesebbek, tudatosabbak és naprakészebbek, mint mi voltunk az első években.

Itt a vége - Aprónapló 27. - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Épül hát valami, aminek részesei lehetünk. Közösség, borkultúra, gyümölcsöskertek, egy még élhető élet ígérete Pázmándon és a Velencei-tó körül. Ha ez a folytatás... nekem tetszik!
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Aprónapló 21. rész
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…
Vendégoldal

Csak egy ember a kertben

2023.06.07. | Schubert Ádám
Aprónapló 22. rész
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám…
Vendégoldal

Nincs veszve semmi

2023.06.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKerte…
Vendégoldal

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023.07.04. | Schubert Ádám
Aprónapló 24. rész
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fonto…
Vendégoldal

Forró napok

2023.07.18. | Schubert Ádám
Aprónapló 25. rész
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit…
Vendégoldal

Jó embernek jó a bora

2023.08.01. | Schubert Ádám
Aprónapló 26. rész
Hogy mi a zsendülé, és mi a titka az ApróKertek ellenállhatatlan nérójának, kiderül az Aprónapló 26. részéből, de Schubert Ádám arról is mesél, hogy milyen lesz a Spontán Nyár augusztus…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)